Filtrowanie win

Włączone filtry:

    Nowe produkty

    Promocje

    Wina musujące

    Wino musujące to wyjątkowy rodzaj wina, które nasycone jest dwutlenkiem węgla. Chociaż podstawa założeń produkcji jest podobna jak w winach spokojnych, to liczba niuansów rozróżniająca te dwie kategorie jest zaskakująca.

    Skąd w winie biorą się bąbelki?

    To jak bąbelki znalazły się w poszczególnych rodzajach win musujących zależy od metody uży...

    Wino musujące to wyjątkowy rodzaj wina, które nasycone jest dwutlenkiem węgla. Chociaż podstawa założeń produkcji jest podobna jak w winach spokojnych, to liczba niuansów rozróżniająca te dwie kategorie jest zaskakująca.

    Skąd w winie biorą się bąbelki?

    To jak bąbelki znalazły się w poszczególnych rodzajach win musujących zależy od metody użytej do ich produkcji. Jednak geneza powstawania dwutlenku węgla w winie jest zawsze taka sama. Dwutlenek węgla jest, podobnie jak alkohol, ubocznym efektem fermentacji alkoholowej. Dodane do soku (moszczu) winogronowego drożdże konsumują zawarty w nim cukier wydalając etanol oraz dwutlenek węgla. W przypadku produkcji win spokojnych gaz ten ulatnia się, natomiast w winach musujących zostaje on zachowany w winie. Najczęściej bąbelki, z którymi mamy do czynienia w pitych przez nas „musiakach” pochodzą z fermentacji wtórnej, jednak nie musi to być regułą. Wprawdzie na rynku znajdują się jeszcze bardzo niedrogie wina gazowane, otrzymywane sztuczną metodą przemysłowej saturacji gazem, ale ze względu na ich niską jakość nie bierzemy ich pod uwagę.

    Co to jest pét-nat?

    Pét-nat to rodzaj wina musującego lub pół-musującego, a dokładnie rzecz biorąc skrócona nazwa sposobu produkcji takiego wina. Pétillant-naturel oznacza wino naturalnie musujące. Metodę tę określa się też terminem méthode ancestrale, a więc metodą przodków, metodą pradawną. W istocie jest to najbardziej pierwotny i prawdopodobnie najstarszy znany ludzkości sposób wytwarzania wina musującego. Polega on zabutelkowaniu nie do końca przefermentowanego wina i dokończeniu tego procesu już w butelce. Powstałe wino posiada naturalną perlistość, jest mętne gdyż nie usuwa się z niego osadu drożdżowego, a jego smak określa się jako rustykalny. Brak wtórnej fermentacji wskutek której powstawałby dwutlenek węgla to podstawowa różnica między winami pét-nat, a pozostałymi winami musującymi jeśli chodzi o technologię produkcji.

    Jak powstaje szampan?

    Sposobem tworzenia wina musującego uważanym za najlepszy i dający najlepsze efekty jest metoda klasyczna, nazywana równie często metodą szampańską lub metodą tradycyjną. Najistotniejszym jej elementem jest fakt, że przemiana wina spokojnego w musujące ma miejsce w całości w butelce. Ten sposób produkcji wina jest też zdecydowanie najbardziej kosztowny, co po części tłumaczy wysokie ceny szampanów i innych win musujących robionych metodą tradycyjną.

    Polega ona na stworzeniu wina bazowego, a raczej kilku takich win, a następnie zmieszaniu ich tak aby uzyskać odpowiednią jakość. Do wina dodaje się tzw. liqueur de tirage zawierający drożdże i cukier. Będzie on odpowiedzialny za przeprowadzenie powtórnej fermentacji, która w całości zajdzie w zakapslowanej butelce. Kolejny krok to długotrwały proces dojrzewania wina na osadzie, a więc nieżywych drożdżach, które opadły na dno butelki. W przypadku szampana proces nie może być krótszy niż 15 miesięcy. Dla porównania hiszpańska cava dojrzewa na osadzie przez minimalny okres 9 miesięcy. Dojrzewanie pozwala winu na uzyskanie dodatkowej tekstury oraz walorów zapachowych i smakowych, które najczęściej określane są jako nuty chlebowe, tostowe, czasem orzechowe, pojawić może się także akcent białej czekolady. Na koniec produkcji wina musującego metodą szampańską usuwa się osad, do butelki dodaje się specjalną mieszaninę wina i cukru (takie „dosładzanie” jest legalne wyłącznie dla „musiaków” robionych metodą tradycyjną), a następnie korkuje i znakuje się wino.

    Tradycyjna metoda produkcji wina musującego w Szampanii została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO w 2015 roku.

    Więcej o Szampanach przeczytasz TUTAJ

    Wina musujące robione metodą tradycyjną (szampańską)

    W ofercie Rafa-Wino znajdziemy wina musujące robione metodą szampańską (tradycyjną), pochodzące z Polski, Węgier, czy Hiszpanii.

    Polski „szampan” produkowany jest np. przez Guillaume Dubois w winnicy Gosthorze w woj.lubuskim. Rodowity Francuz pokazał Polskim winiarzom, że w Polsce też można robić świetne wina musujące ze szczepów riesling, pinot gris i pinot blanc . W jego ślady poszła więc winnica Fritz, która dla odmiany użyła odmian seyval blanc, solaris oraz muskat odesskiczy Adoria ze swoim musiakiem z Chardonney, oraz Kępa Wiślicka, która przygotowała wino musujące otrzymane metodą tradycyjną z klasycznych odmian pinot noir, chardonnay i pinot meunier.

    Kilku producentów z Węgier też może pochwalić się winami musującymi przygotowanymi metodą tradycyjną: np. BartaGrof Degenfeld, czy Tokaj Nobilis. Te Tokajskie musiaki zrobione zostały z winogron furminta. Natomiast Demeter Zoltan wpadł na pomysł, aby zrobić wino musujące metodą szampańską ze szczepu Harszlevelu. I pokazał w tym swoją wielką klasę!

    Szczególne miejsce wśród win produkowanych metodą tradycyjną, zajmują musiaki z Hiszpanii, ponieważ „dorobiły się” swojej nazwy: cava. Powstała w 1986 roku apelacja D.O. Cava daje dużą swobodę w doborze szczepów używanych przy produkcji cavy. Dopuszczalne jest użycie szampańskich szczepów pinot noir i chardonnay, a także malvasía, garnacha (grenache), trepat i monastrell. Bardzo często stosuje się kupaż trzech szczepów: macabeo, parellada i xarel·lo. Pierwsza z tych odmian odpowiada za kwasowość i delikatną słodycz wina, druga za jego subtelność i rześkość, trzecia natomiast za jego aksamitne ciało i strukturę.

    Aby hiszpańskie wino musujące mogło posiadać na etykiecie określenie "cava" musi dojrzewać w butelce przez okres minimum 9 miesięcy. Więcej informacji o winach Cava TUTAJ

    Jak się robi prosecco?

    Prosecco wyróżniają trzy czynniki: miejsce produkcji (północno-wschodnie Włochy), szczep (glera) oraz metoda produkcji. Ta różni się od metody tradycyjnej i nazywana jest metodą Charmata. Różnica polega na przeprowadzeniu powtórnej fermentacji nie w butelce, jak ma to miejsce w metodzie klasycznej, a w dużym zbiorniku. W efekcie wino ma mniejszą perlistość, nie dojrzewa na osadzie, a więc posiada inne walory smakowe i zapachowe, ale jest też wyraźnie tańsze ze względu na znacznie obniżone koszty produkcji. Ceny prosecco mogą znacznie się wahać, podobnie jak ich jakość. Najlepsze wina musujące robione metodą Charmata powstają w miejscowościach Conegliano i Valdobbiadene, skąd oryginalnie pochodzi prosecco. Polecamy spróbować jednego z najlepszych prosecco dostępnych w Polsce, laureata złotego medalu na Grand Prix Magazynu Wino 2017 – Marsuret „Il Soller” Extra Dry Prosecco Valdobbiadene DOCG.

    Poziom wytrawności win musujących

    Wina musujące posiadają osobną klasyfikację ze względu na poziom zawartego w nich cukru. Zgodnie z przyjętymi w Unii Europejskiej normami etykieta wina musującego musi zawierać informację na temat poziomu wytrawności wina. Podział ten przedstawia się następująco:

    brut nature – zawartość cukru wynosi nie więcej niż 3 gramy na litr, a do wina po zakończeniu wtórnej fermentacji nie dodano cukru.

    extra brut – zawartość cukru wynosi 0–6 gramów na litr.

    brut – zawartość cukru wynosi mniej niż 12 gramów na litr.

    extra dry, extra sec, extra seco – zawartość cukru wynosi 12–17 gramów na litr.

    dry, sec, seco – zawartość cukru wynosi 17–32 gramów na litr

    medium dry, demi sec, semi seco – zawartość cukru wynosi 32–50 gramów na litr

    doux, dulce lub sweet – zawartość cukru przekracza 50 gramów na litr

    Rocznikowe wino musujące?

    Jeśli przyjrzeć się etykietom większości dostępnych w sklepach win musujących, zauważymy, że nie mają one podanego rocznika produkcji. Powodem jest fakt, że producenci chcą aby ich wina musujące posiadały tę samą jakość oraz walory smakowe z roku na rok. Efekt ten osiągają mieszając wina bazowe z różnych roczników. Wino takie określa się jako N/V – non vintage – wino nierocznikowe. Jedynie wina z najlepszych lat oznaczane są rocznikiem. Są one lepszej jakości, mają większy potencjał starzenia i rzecz jasna więcej kosztują.

    Więcej

    Wina musujące Jest 78 produktów.

    na stronę
    Pokazuje 1 - 24 z 78 elementów
    • Casabella - Lambrusco Dolce Rosso

      Włoskie czerwone, słodkie wino z regionu Emilia-Romagna. Lekko musujące. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni. Odczuwalne są aromaty malin i owoców leśnych. Bardzo przyjemne do picia solo jak i polecane do deserów.Cantine Casabella Lambrusco Rosso Dolce U.V. on Vivino

      26,99 zł
    • Casabella - Bonarda Colli Piacenti

      Włoskie wino czerwone, słodkie, lekko musujące. Kolor intensywny rubinowy.  W zapachu owocowe, delikatne z nutami wiśni i jagód. U ustach lekka słodycz i przyjemne musowanie.Wino dobrze pasuje do wszelakich dań kuchni międzynarodowej. 

      31,99 zł
    • Casabella - Malvasia Dolce Frizzante N/V

      Włoskie delikatnie musujące słodkie białe wino z regionu Emilia Romania. Produkowane ze szczepu Malvasia, fermentuje tak samo jak Prosecco. Na pierwszym planie dojrzałe owoce: brzoskwinie, morele, w tle szałwia i czarny bez. Na podniebieniu przyjemna słodycz równoważona orzeźwiającymi nutami zielonego jabłka. Będzie pasowało do deserów na bazie owoców,...

      32,99 zł
    • Casabella - Malvasia Secco Frizzante N/V

      Przyjemnie proste, delikatnie musujące i subtelnie wytrawne białe wino. Urozmaicenie we włoskim świecie takich win zdominowanym przez Prosecco. Odmiana Malvasia dała intensywny bukiet owocowo – kwiatowy. Nie tak kwiatowy jak w przypadku Prosecco - na pierwszym planie dzika róża, w tle owoce tropikalne. Na podniebieniu przyjemne orzeźwienie delikatnym...

      32,99 zł
    • Barrels & Drums - Chardonnay musujące...

      Barrels & Drums Sparkling to niemieckie białe, wytrawne wino bezalkoholowe, powstałe z gron Chardonnay. Przyjemnie musujące, zaskakując nutą owoców egzotycznych oraz orzeźwiającym finiszem. Winifikacja ma przebieg klasyczny. Winogrona są zbierane, wyciskane, fermentują, następnie wino dojrzewa w stalowych kadziach. Alkohol powstały w trakcie fermentacji...

      39,99 zł
    • Etyeki Kuria - Plane White Frizzante

      Świeże, kwaskowate białe wino lekko musujące, będące blendem węgierskich szczepów:  Kiralyleanyka, Zenit, Szurkebarat (Pinot Gris). Kwiatowy, cytrusowy zapach, morele,żółte gruszki, białe kwiaty. Soczyście owocowy smak z nutą brzoskwiń, jabłek i dojrzałych gruszek. Wino otwiera się w kieliszku aromatami i smakami limonki i żółtego grejpfruta. Długie...

      39,99 zł
    • Etyeki Kuria - Plane Rose Frizzante

      Różowe wino musujące, cuvee szczepów: Kekfrankosz, Merlot, Pinot Noir.   W zapachu maliny, czerwone porzeczki, jogurt truskawkowy, oraz nuty różowego grejpfruta. Na języku żwawe musowanie, świeże smaki czerwonych jagód z jogurtowymi akcentami.  Wino bardzo orzeźwiające, pełne smaków wczesnoletnich owoców, z wyczuwalną lekką słodyczą. Świetnie smakuje...

      39,99 zł
    • Cantina San Osvaldo - Prosecco Treviso N/V

      Prosecco San Osvaldo DOC Treviso to włoskie delikatnie wytrawne białe wino musujące z okolic Wenecji, świeże, aromatyczne, owocowo – kwiatowe z wyczuwalnymi nutami jabłek i cytrusów. W ustach wino jest bardzo delikatne i przyjemne z dobrze zbalansowaną kwasowością. Nowa etykieta! CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE

      44,99 zł
    • Rocca Rossa - Prosecco DOC extra dry N/V

      Prosecco Rocca Rossa Extra Dry to półwytrawne wino białe. Produkowane ze szczepu Glera. Pochodzi z Włoskiego Veneto. Delikatna i trwała perlistość. Bladosłomkowa barwa. Typowo kwiatowy zapach: kwiaty akacji i glicynii, z nutami miodu i banana. Mocna kwaskowatość nadaje świeżości; bąbelki w ustach są aksamitne, jedwabiste.  To wino dobrze komponuje się z...

      44,99 zł
    • Marsuret - Prosecco Extra Dry Il Soller...

      Słomkowy kolor. Bukiet jest delikatny, elegancki i owocowy. Prosecco Il Soller Extra Dry, czyli półwytrawne, będzie idealne dla tych, którzy szukają odrobiny słodyczy – jabłko jest tu dojrzalsze i słodsze, pojawiają się przyjemne aromaty gruszkowe, ale całość w żaden sposób nie męczy słodyczą. Doskonałe jako aperitif i do deserów, w tej pojemności...

      49,49 zł
    • Rocca Rossa Prosecco DOC Rose N/V 2020

      Prosecco Rocca Rossa Brut- harmonijne, aromatyczne, wszechstronne wino musujące różowe, idealny napój na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi.  Cuvée powstaje z wyselekcjonowanych winogron Glera i Pinot Noir pochodzących z winnic najbardziej odpowiednich do produkcji win musujących. Najpierw powstaje musująca baza z odmiany Glera. Pinot Noir, zbierany na...

      49,99 zł
    • Alta Alella - Cava Mirgin Reserva Brut...

      Cava Mirgin Reserva to białe, wytrawne wino musujące z Katalonii. Barwa jasnożółta z zielonkawymi refleksami, bąbelki drobne. W nosie owoce, przede wszystkim cytrusy, ale też migdały, zaś w ustach świeże i delikatne, wyczuwalne są orzeźwiające, miło kwasowe cytrusy, jabłka, gruszki, a także nuty maślano-ciasteczkowe. Na języku dosyć lekkie, utrzymuje się...

      55,49 zł
    • Tezza - Pinot Grigio Spumante Brut 2019...

      Wino włoskie, białe, musujące, wytrawne ze szczepu pinot grigio (fr. pinot gris) z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Przygotowane tak jak modne prosecco metodą Charmata - wino fermentuje wtórnie w stalowej kadzi przez 10 dni w niskiej  temperaturze, następnie jest przelewane pod ciśnieniem do butelek. Głęboki słomkowy kolor, ładne bąbelki, intensywny i...

      61,49 zł
    • Marsuret - Prosecco Valdobbiadene Brut San...

      Doskonałe prosecco z prestiżowego siedliska w Valdobbiadene na północy Włoch. Mimo zdecydowanej wytrawności, wino posiada aż 11 g cukru resztkowego na litr. Jasno-słomkowa barwa, drobne bąbelki, aromat jabłek, kwiatów i drożdży. Nos delikatnie aromatyczny, kwasowość niezbyt wysoka. Na podniebieniu kremowe, ale i dobrze zbudowane, świeże i orzeźwiające....

      64,99 zł
    • Marsuret - Prosecco Extra Dry Il Soller...

      Słomkowy kolor. Bukiet tego klasycznego włoskiego wina jest delikatny i elegancki, o charaktarze owocowo-kwiatowym. Prosecco Il Soller Extra Dry Valdobbiadene, czyli wino musujące półwytrawne będzie idealne dla tych, którzy szukają odrobiny słodyczy – jabłko jest tu dojrzalsze i słodsze, pojawiają się przyjemne aromaty gruszkowe, ale całość w żaden sposób...

      64,99 zł
    • Marsuret - Maria Rose Spumante N/V

      Wyrafinowany musujący brut z Veneto we Włoszech, wykonany metodą Charmata, o ponętnym, delikatnym różowym kolorze. Maria Rosé Spumante ma intensywny zapach i złożony, aromatyczny bukiet. Jest młode i pełne wigoru z wyraźnymi aromatami truskawek, poziomek, kwiatów i dojrzałych jagód. W ustach jest eleganckie, wytrawne, pełne, aksamitne i miękkie, z dobrym...

      64,99 zł
    • Bodegas Mocen - An Espumoso Brut Nature...

      Wyraziste, świeże, wytrawne i orzeźwiające białe wino musujące wykonane z lokalnej odmiany winorośli - Verdejo. Powstało na północy Hiszpanii w apelacji Rueda, uważanej za najlepszy obszar do uprawy szczepu Verdejo. Przyciąga bladożółtym kolorem z jasnozielonymi refleksami. Bąbelki niewielkie, ale obfite. W nosie wyczuwalne aromaty szarlotki, drożdży,...

      66,69 zł
    • Bagrationi sparling wine Dry

      Wytrawne wino musujące, przybliżające tradycje gruzińskiego wina. Od ponad wieku w Gruzji kwitnie biznes winiarni Bagration, który daje światu piękne wino musujące. Klasyczne wytrawne wino musujące powstaje z unikalnych gruzińskich odmian winogron - Chinebuli, Tsitska i Mtsvane, uprawianych w popularnych regionach winiarskich: Kakheti, Imereti, Kartli....

      67,99 zł
    • SAPHIR Sekt Schloss Affaltrach -...

      Wino musujące „bezalkoholowe” to doskonała alternatywa dla osób, które nie chcą przegapić musującej przyjemności a nie lubią alkoholu lub po prostu z innego powodu nie mogą go spożywać. Saphir urzeka owocowością i delikatną perlistością.

      69,99 zł
    • Bolyki - Konnyu Almok Pezsgo Brut

      Białe wytrawne wino musujące, przygotowane metodą tradycyjną (szampańską), przez węgierskiego winiarza Bolykiego.  Wino bazowe ze szczepów: harslevelu i kiralyleanyka, co daje się odczuć w jego aromacie, z kwiatami, białymi, mięsistymi owocami i odrobiną miodu. Wino bardzo orzeźwiające, z ładnymi kwasami i mnóstwem owoców na języku. Zachwyca perlistość...

      69,99 zł
    • Bagrationi sparking wine semi dry

      Gruziński książe krwi imperatorskiej Bagration-Muchrański po dokładnym zaznajomieniu się z francuskimi osiągnięciami założył w 1976 roku zakład produkujący wina musujące i zaledwie po trzynastu latach jego wino dostało najwyższą nagrodę na wystawie w Paryżu. Przedsięwzięcie „Bagrationi 1882” jest kontynuatorem tych sławnych tradycji. Bagrationi, Classic...

      71,99 zł
    • Kępa Wiślicka - Musujące Brut

      Wino musujące otrzymane metodą Charmat z odmian Sibera i Muscat Odesskii o delikatnym słomkowym kolorze i przyjemnym musowaniu. Wino lekkie, aromatyczne o charakterze kwiatowo-owocowym. W nosie wyczuwalne aromaty białych kwiatów przeplatane nutami owoców cytrusowych. Usta przepełnia owocowa świeżość.BRAK W MAGAZYNIE

      71,99 zł
    • Marsuret - Rive Di Guia Brut Prosecco...

      Winnice Marsuret leżą na terenie wzgórz, na których produkuje się Valdobbiadene DOCG. Każde stanowisko jest wyjątkowe, a każda winnica nadaje uprawianemu tam Prosecco Superiore unikalne cechy.  Te cenne winnice, rozsiane wśród stromych wzgórz, są zawsze pielęgnowane ręcznie. Ich ekspozycja, mikroklimat i skład gleby sprawiają, że są one zupełnie inne i...

      72,49 zł
    • Winnica Fritz - Perleus Różowy 2018

      Perleus Różowy to półwytrawne wino musujące o pięknym, różowym kolorze. Wino ujmuje aromatem dzikiej maliny, truskawki, wiśni oraz czarnej porzeczki. Pomimo bogactwa aromatów, wino jest nadal bardzo świeże i lekkie. Produkowane z wyjątkowej mieszanki szczepów Marechal Foch, Swenson Red i Regent. Produkcja opiera się na metodzie szampańskiej, wtórnej...

      73,99 zł
    Pokazuje 1 - 24 z 78 elementów