Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Wino musujące to wyjątkowy rodzaj wina, które nasycone jest dwutlenkiem węgla. Chociaż podstawa założeń produkcji jest podobna jak w winach spokojnych, to liczba niuansów rozróżniająca te dwie kategorie jest zaskakująca.
To jak bąbelki znalazły się w poszczególnych rodzajach win musujących zależy od metody...
Wino musujące to wyjątkowy rodzaj wina, które nasycone jest dwutlenkiem węgla. Chociaż podstawa założeń produkcji jest podobna jak w winach spokojnych, to liczba niuansów rozróżniająca te dwie kategorie jest zaskakująca.
To jak bąbelki znalazły się w poszczególnych rodzajach win musujących zależy od metody użytej do ich produkcji. Jednak geneza powstawania dwutlenku węgla w winie jest zawsze taka sama. Dwutlenek węgla jest, podobnie jak alkohol, ubocznym efektem fermentacji alkoholowej. Dodane do soku (moszczu) winogronowego drożdże konsumują zawarty w nim cukier wydalając etanol oraz dwutlenek węgla. W przypadku produkcji win spokojnych gaz ten ulatnia się, natomiast w winach musujących zostaje on zachowany w winie. Najczęściej bąbelki, z którymi mamy do czynienia w pitych przez nas musiakach pochodzą z fermentacji wtórnej, jednak nie musi to być regułą.
Pet-Nat to rodzaj wina musującego lub półmusującego, a dokładnie rzecz biorąc skrócona nazwa sposobu produkcji takiego wina. Pétillant-naturel oznacza wino naturalnie musujące. Metodę tę określa się też terminem méthode ancestrale, a więc metodą przodków, metodą pradawną. W istocie jest to najbardziej pierwotny i prawdopodobnie najstarszy znany ludzkości sposób wytwarzania wina musującego. Polega on zabutelkowaniu nie do końca przefermentowanego wina i dokończeniu tego procesu już w butelce. Powstałe wino posiada naturalną perlistość, jest mętne gdyż nie usuwa się z niego osadu drożdżowego, a jego smak określa się jako rustykalny. Brak wtórnej fermentacji wskutek której powstawałby dwutlenek węgla to podstawowa różnica między winami pet-nat, a pozostałymi winami musującymi jeśli chodzi o technologię produkcji.
Sposobem tworzenia wina musującego uważaną za najlepszą i dającą najlepsze efekty jest metoda klasyczna, nazywana równie często metodą szampańską lub metodą tradycyjną. Najistotniejszym jej elementem jest fakt, że przemiana wina spokojnego w musujące ma miejsce w całości w butelce. Ten sposób produkcji wina jest też zdecydowanie najbardziej kosztowny, co po części tłumaczy wysokie ceny Szampanów i innych win musujących robionych metodą tradycyjną.
Polega ona na stworzeniu wina bazowego, a raczej kilku takich win, a następnie zmieszaniu ich tak aby uzyskać odpowiednią jakość. Do wina dodaje się tzw. liqueur de tirage zawierający drożdże i cukier. Będzie on odpowiedzialny za przeprowadzenie powtórnej fermentacji, która w całości zajdzie w zakapslowanej butelce. Kolejny krok to długotrwały proces dojrzewania wina na osadzie, a więc nieżywych drożdżach, które opadły nadno butelki. W przypadku Szampana proces nie może być krótszy niż 15 miesięcy. Dla porównania hiszpańska Cava dojrzewa na osadzie przez minimalny okres 9 miesięcy. Dojrzewanie pozwala winu na uzyskania dodatkowej tekstury oraz walorów zapachowych i smakowych, które najczęściej określane są jako nuty chlebowe, tostowe, czasem orzechowe, pojawić może się także akcent białej czekolady. Na koniec produkcji wina musującego metodą szampańską usuwa się osad, do butelki dodaje się specjalną mieszaninę wina i cukru (takie „dosładzanie” jest legalne wyłącznie dla musiaków robionych metodą tradycyjną), a następnie korkuje i znakuje się wino.
Tradycyjna metoda produkcji wina musującego w Szampanii została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO w 2015 roku.
Prosecco wyróżniają trzy czynniki: miejsce produkcji (północno-wschodnie Włochy), szczep (Glera) oraz metoda produkcji. Ta różni się od metody tradycyjnej i nazywana jest metodą Charmata. Różnica polega na przeprowadzeniu powtórnej fermentacji nie w butelce, jak ma to miejsce w metodzie klasycznej, a w dużym zbiorniku. W efekcie wino ma mniejszą perlistość, nie dojrzewa na osadzie, a więc posiada inne walory smakowe i zapachowe, ale jest też wyraźnie tańsze ze względu na znacznie obniżone koszty produkcji. Ceny Prosecco mogą znacznie się wahać, podobnie jak ich jakość. Najlepsze wina musujące robione metodą Charmata powstają w miejscowościach Conegliano i Valdobbiadene, skąd oryginalnie pochodzi Prosecco. Polecamy spróbować jednego z najlepszych Prosecco dostępnych w Polsce, laureata złotego medalu na Grand Prix Magazynu Wino 2017 – Marsuret „IlSoler” Extra Dry Valdobbiadene DOCG.
Wina musujące posiadają osobną klasyfikację ze względu na poziom zawartego w nich cukru. Zgodnie z przyjętymi w Unii Europejskiej normami etykieta wina musującego musi zawierać informację na temat poziomu wytrawności wina. Podział ten przedstawia się następująco:
brut nature – zawartość cukru wynosi nie więcej niż 3 gramy na litr, a do wina po zakończeniu wtórnej fermentacji nie dodano cukru.
extra brut – zawartość cukru wynosi 0–6 gramów na litr.
brut – zawartość cukru wynosi mniej niż 12 gramów na litr.
extra dry, extra sec, extra seco – zawartość cukru wynosi 12–17 gramów na litr.
dry, sec, seco – zawartość cukru wynosi 17–32 gramów na litr
medium dry, demi sec, semi seco – zawartość cukru wynosi 32–50 gramów na litr
doux, dulce lub sweet – zawartość cukru przekracza 50 gramów na litr
Jeśli przyjrzeć się etykietom większości dostępnych w sklepach win musujących, zauważymy, że nie mają one podanego rocznika produkcji. Powodem jest fakt, że producenci chcą aby ich wina musujące posiadały tę samą jakość oraz walory smakowe z roku na rok. Efekt ten osiągają mieszając wina bazowe z różnych roczników. Wino takie określa się jako N/V – non vintage – wino nierocznikowe. Jedynie wina z najlepszych lat oznaczane są rocznikiem. Są one lepszej jakości, mają większy potencjał starzenia i zazwyczaj więcej kosztują.
Musujący, półwytrawny, austriacki riesling w małej butelce 0,2l Ten Sekt produkowany metodą tradycyjną jest regularnie wyróżniany najwyższymi nagrodami krajowymi. Jest produkowany wyłącznie z winogron uprawianych na prymitywnej glebie skalnej; pikantny Rieslingowy bukiet brzoskwiń i moreli, typowy dla odmiany, dobrze wyważony, bardzo pijalny.BRAK NA...
Włoskie czerwone, słodkie wino z regionu Emilia-Romagna. Lekko musujące. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni. Odczuwalne są aromaty malin i owoców leśnych. Bardzo przyjemne do picia solo jak i polecane do deserów.Cantine Casabella Lambrusco Rosso Dolce U.V. on Vivino
Włoskie wino czerwone, słodkie, lekko musujące. Kolor intensywny rubinowy. W zapachu owocowe, delikatne z nutami wiśni i jagód. U ustach lekka słodycz i przyjemne musowanie.Wino dobrze pasuje do wszelakich dań kuchni międzynarodowej.
Włoskie delikatnie musujące słodkie białe wino z regionu Emilia Romania. Produkowane ze szczepu Malvasia, fermentuje tak samo jak Prosecco. Na pierwszym planie dojrzałe owoce: brzoskwinie, morele, w tle szałwia i czarny bez. Na podniebieniu przyjemna słodycz równoważona orzeźwiającymi nutami zielonego jabłka. Będzie pasowało do deserów na bazie owoców,...
Przyjemnie proste, delikatnie musujące i subtelnie wytrawne białe wino. Urozmaicenie we włoskim świecie takich win zdominowanym przez Prosecco. Odmiana Malvasia dała intensywny bukiet owocowo – kwiatowy. Nie tak kwiatowy jak w przypadku Prosecco - na pierwszym planie dzika róża, w tle owoce tropikalne. Na podniebieniu przyjemne orzeźwienie delikatnym...
Prosecco San Osvaldo DOC Treviso to włoskie delikatnie wytrawne białe wino musujące z okolic Wenecji, świeże, aromatyczne, owocowo – kwiatowe z wyczuwalnymi nutami jabłek i cytrusów. W ustach wino jest bardzo delikatne i przyjemne z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Słomkowy kolor. Bukiet jest delikatny, elegancki i owocowy. Prosecco Il Soller Extra Dry, czyli półwytrawne, będzie idealne dla tych, którzy szukają odrobiny słodyczy – jabłko jest tu dojrzalsze i słodsze, pojawiają się przyjemne aromaty gruszkowe, ale całość w żaden sposób nie męczy słodyczą. Doskonałe jako aperitif i do deserów, w tej pojemności...
Barrels & Drums Sparkling to niemieckie białe, wytrawne wino bezalkoholowe, powstałe z gron Chardonnay. Przyjemnie musujące, zaskakując nutą owoców egzotycznych oraz orzeźwiającym finiszem. Winifikacja ma przebieg klasyczny. Winogrona są zbierane, wyciskane, fermentują, następnie wino dojrzewa w stalowych kadziach. Alkohol powstały w trakcie fermentacji...
Cava Mirgin Reserva to białe, wytrawne wino musujące z Katalonii. Barwa jasnożółta z zielonkawymi refleksami, bąbelki drobne. W nosie owoce, przede wszystkim cytrusy, ale też migdały, zaś w ustach świeże i delikatne, wyczuwalne są orzeźwiające, miło kwasowe cytrusy, jabłka, gruszki, a także nuty maślano-ciasteczkowe. Na języku dosyć lekkie, utrzymuje się...
Wino włoskie, białe, musujące, wytrawne ze szczepu pinot grigio (fr. pinot gris) z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Przygotowane tak jak modne prosecco metodą Charmata - wino fermentuje wtórnie w stalowej kadzi przez 10 dni w niskiej temperaturze, następnie jest przelewane pod ciśnieniem do butelek. Głęboki słomkowy kolor, ładne bąbelki, intensywny i...
Wyrafinowany musujący brut z Veneto we Włoszech, wykonany metodą Charmata, o ponętnym, delikatnym różowym kolorze. Maria Rosé Spumante ma intensywny zapach i złożony, aromatyczny bukiet. Jest młode i pełne wigoru z wyraźnymi aromatami truskawek, poziomek, kwiatów i dojrzałych jagód. W ustach jest eleganckie, wytrawne, pełne, aksamitne i miękkie, z dobrym...
Słomkowy kolor. Bukiet tego klasycznego włoskiego wina jest delikatny i elegancki, o charaktarze owocowo-kwiatowym. Prosecco Il Soller Extra Dry Valdobbiadene, czyli wino musujące półwytrawne będzie idealne dla tych, którzy szukają odrobiny słodyczy – jabłko jest tu dojrzalsze i słodsze, pojawiają się przyjemne aromaty gruszkowe, ale całość w żaden sposób...
Doskonałe prosecco z prestiżowego siedliska w Valdobbiadene na północy Włoch. Mimo zdecydowanej wytrawności, wino posiada aż 11 g cukru resztkowego na litr. Jasno-słomkowa barwa, drobne bąbelki, aromat jabłek, kwiatów i drożdży. Nos delikatnie aromatyczny, kwasowość niezbyt wysoka. Na podniebieniu kremowe, ale i dobrze zbudowane, świeże i orzeźwiające....
Wyraziste, świeże, wytrawne i orzeźwiające białe wino musujące wykonane z lokalnej odmiany winorośli - Verdejo. Powstało na północy Hiszpanii w apelacji Rueda, uważanej za najlepszy obszar do uprawy szczepu Verdejo. Przyciąga bladożółtym kolorem z jasnozielonymi refleksami. Bąbelki niewielkie, ale obfite. W nosie wyczuwalne aromaty szarlotki, drożdży,...
Wytrawne wino musujące, przybliżające tradycje gruzińskiego wina. Od ponad wieku w Gruzji kwitnie biznes winiarni Bagration, który daje światu piękne wino musujące. Klasyczne wytrawne wino musujące powstaje z unikalnych gruzińskich odmian winogron - Chinebuli, Tsitska i Mtsvane, uprawianych w popularnych regionach winiarskich: Kakheti, Imereti, Kartli....
Gruziński książe krwi imperatorskiej Bagration-Muchrański po dokładnym zaznajomieniu się z francuskimi osiągnięciami założył w 1976 roku zakład produkujący wina musujące i zaledwie po trzynastu latach jego wino dostało najwyższą nagrodę na wystawie w Paryżu. Przedsięwzięcie „Bagrationi 1882” jest kontynuatorem tych sławnych tradycji. Bagrationi, Classic...
Perleus Różowy to półwytrawne wino musujące o pięknym, różowym kolorze. Wino ujmuje aromatem dzikiej maliny, truskawki, wiśni oraz czarnej porzeczki. Pomimo bogactwa aromatów, wino jest nadal bardzo świeże i lekkie. Produkowane z wyjątkowej mieszanki szczepów Marechal Foch, Swenson Red i Regent. Produkcja opiera się na metodzie szampańskiej, wtórnej...
Perleus Biały to wybitne białe, półwytrawne wino musujące o pięknej, jasnej barwie. Delikatnie cytrusowe tło nadaje świeżości sprawiając, że doskonale orzeźwia. Wino stworzone z wyjątkowej mieszanki szczepów Seyval Blanc, Solaris oraz Muskat Odesski. Wyprodukowane metodą szampańską, wtórna fermentacja w butelce z polskich owoców rosnących w unikatowym...
To węgierskie różowe wino musujące wykonane metodą Pet-Nat w regionie Matra. Aromat jest lekki i czysty, zdominowany przez świeżą, cierpką owocowość. W ustach wino ma bardziej miękki charakter, intensywne musowanie, naturalny, nieinwazyjny smak, prawidłową konsystencję i orzeźwiający charakter. BRAK NA MAGAZYNIE
Wino białe, wytrawne ze szczepu Pansa Blanca (Xarel-lo). Wino typu pet nat: petillant naturel, co oznacza, że wino zostało zabutelkowane przed zakończeniem fermentacji. Spontaniczna fermentacja w butelce jest źródłem delikatnego musowania. Wino Aus Pet Nat nie jest siarkowane! Barwa bladozielona, lekko mętna. Zapach kwiatów, zielonego jabłka, gruszki....
Cava Mirgin Rose Reserva to różowe musujące wino wykonane metodą szampańską. Powstała z winogron Mataro, rosnących na organicznych uprawach w Katalonii. Owoce zbierane są ręcznie i przez krótki czas macerowane ze skórkami, aby uzyskać piękny, jasnoróżowy kolor. Aromat pełen owoców, szczególnie truskawek i wiśni, wyczuwalne są także akcenty chleba. Na...
Cava Mirgin Gran Reserva to hiszpańskie białe wino musujące, wykonane metodą tradycyjną. Drobne bąbelki i jasnożółta barwa z zielonymi odcieniami. Nos - aromat białych owoców z delikatnymi cytrusami i zielonymi migdałami. Podniebienie - wino jest lekkie i świeże: prawdziwa ekspresja aromatów białych owoców. Biorąc pod uwagę starzenie się na osadzie przez...
Eleganckie, musujące białe wino wytrawne produkowane metodą tradycyjną. Pochodzi z uznanej, butikowej winiarni Tokaj Nobilis. Jak mówi Sarolta Bárdos - to wciąż stosunkowo nowy (zwłaszcza dla Tokaju), modny na Węgrzech trend produkcji musującego wina. Zoltán Demeter przedstawia z kolei dokumenty potwierdzające produkcję w Tokaju win musujących już w XIX...
GostArt to białe polskie wino gronowe, musujące, półwytrawne produkowane na Ziemii Lubuskiej. Nieco słodsza wersja doskonałego "polskiego szampana". Harmonijny, wytworny smak unikalnej kompozycji winogron szczepów Riesling, Pinot gris i Pinot blanc. Stworzone według tradycyjnej szkoły francuskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie...