Rueda, miasteczko pośród surowego pustkowia. A w jej centrum Bodegas Mocen. W uprawie dominują białe odmiany: Verdejo i Sauvignon Blanc. Ale mamy tu również dobre Tempranillo i Cabernet Sauvignon.
Winnica
Posiadłość Bodegas Mocén znajduje się na wysokości 700 metrów nad poziomem morza. To żyzne tereny upraw winorośli najwyższej jakości, zbudowane z aluwialnych gleb z drobnymi kamykami, gliną i piaskowcem, które chronią winorośl przed ekstremalnymi temperaturami i zapewniają wilgotność niezbędną do ich rozwoju w okresie letnim. Wina Mocén cieszą się międzynarodowym uznaniem potwierdzanym przez liczne medale np. dla win Sauvignon Blanc i Verdejo.
Szczepy
Na obszarze 300 hektarów winnic, dominują białe szczepy winorośli: Viura, Verdejo oraz Sauvignon Blanc. Występują także czerwone odmiany: Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Verdejo jest uważany za szczep autochtoniczny. Jest dobrze przystosowany do rozwoju w ramach ubogich gleb składających się głównie z margli, gliny i wapieni. Charakteryzuje się ziołowym i tropikalnym aromatem oraz orzeźwiającym migdałowym wykończeniem. W winnicy występują także czerwone odmiany: Tempranillo i Cabernet Sauvignon.
Historia
Winnica Mocen powstała z marzeń człowieka, José Luisa Ruiza Solagurena, który od 1957r. chciał produkować własne wino dla swoich restauracji w Madrycie. W 1988r. zainwestował w stworzenie Bodegas Mocén, aby to marzenie stało się rzeczywistością. Początkowo po prostu zarezerwował wina dla swoich restauracji, ale ze względu na rosnący sukces ich marki, zaczęła ona komercjalizować jego wina w kraju i za granicą.
Klimat / Gleba
Umieszczona na wysokim płaskowyżu. Rueda rozciąga swoje winnice na typowo kamienistych obszarach, co jest wyjątkowym siedliskiem dla odmiany Verdejo. Wpływ rzeki Duero, długie zimy z częstymi późnymi przymrozkami oraz wyjątkowo suche i ciepłe lata to czynniki, które określają cechy Ruedy. Rzadko tu pada. Różnica między temperaturą w dzień i w nocy jest kluczem do równowagi, jaką musi mieć winogrona między cukrem dostarczanym przez słońce a kwasowością, której nie traci podczas chłodniejszych nocy. Wysoki stopień specjalizacji osiągnięty w produkcji win białych, w połączeniu ze szlachetną odmianą winogron Verdejo, uprawianych wyłącznie w regionie, czyni Ruedę symbolem białych win Hiszpanii.