Filtrowanie win

Nowe produkty

Promocje

Wina z Niemiec

Choć Niemcy znane są głównie jako ojczyzna Rieslinga, to od początku XXI wieku niemieckie wina wkroczyły w nowy etap swojej historii. Niemcy w przekonujący sposób udowadniają, że mają potencjał w produkcji win innych niż Riesling. Wciąż panuje jednak powszechna zgoda, że białe wina niemieckie z dobrych siedlisk, od wybranych producentów należą d...

Choć Niemcy znane są głównie jako ojczyzna Rieslinga, to od początku XXI wieku niemieckie wina wkroczyły w nowy etap swojej historii. Niemcy w przekonujący sposób udowadniają, że mają potencjał w produkcji win innych niż Riesling. Wciąż panuje jednak powszechna zgoda, że białe wina niemieckie z dobrych siedlisk, od wybranych producentów należą do najlepszych białych win świata.

Winorośl na teren dzisiejszych Niemiec sprowadzili jeszcze w starożytności Rzymianie. Duży wpływ na rozwój miejscowego winiarstwa miały także klasztory chrześcijańskie, zwłaszcza benedyktyńskie i cysterskie. Pierwsze wzmianki o największym skarbie winiarzy z Niemiec, Rieslingu, datowane są na XV wiek, a do XIX wieku wina niemieckie osiągały ceny wyższe niż wina z Bordeaux. Niemiecki przemysł winiarski stracił jednak na jakości w XX wieku, rozszerzając nasadzenia na mniej korzystne miejsca i zwiększając plony do poziomów, przy których jakość została poważnie obniżona. Od końca XX wieku podjęto znaczące wysiłki, aby przywrócić dawną świetność Niemiec. Plony są teraz ograniczone przez prawo, a wielu czołowych producentów połączyło siły, tworząc stowarzyszenie VDP.

Wina z Niemiec

Mimo, ze winiarstwo niemieckie ruszyło naprzód stawiając na produkcję mniej dotąd popularnych win, to najcenniejszym zasobem jest tu Riesling, szczep uznawany za króla białego wina. Uprawia się go w całym kraju, jednak ziemią obiecaną dla tej odmiany stały się strome zbocza wzdłuż rzeki Mozela na zachodzie Niemiec. To właśnie stamtąd pochodzą najlepsze niemieckie wina. Wyróżniają się wysoką kwasowością balansowaną nieco wyższym cukrem resztkowym, intensywnym aromatem kwiatowo-owocowym, owocowym smakiem oraz dużym potencjałem starzenia. Dobrej jakości niemieckie wina produkuje się także w Hesji Nadreńskiej (Rheinhessen), największym regionie winiarskim Niemiec, znanym z większej różnorodności odmianowej oraz produkcji świeżych, owocowych win. Dużą skalą produkcji wyróżnia się Palatynat (Pfalz), najbardziej efektywny w tym względzie region. Poza Rieslingiem robi się tu wino z takich odmian jak Muller Thurgau, Elbling, Pinot Blanc oraz Chardonnay. Coraz większą popularnością cieszą się też niemieckie wina czerwone, zwłaszcza te zrobione z Pinot Noir (nazywanego w Niemczech Spatburgunder). Drugą najpopularniejszą odmianą czerwoną jest Dornfelder, dający niewymagające, owocowe wina.

Podział win niemieckich

Niemcy posiadają jeden z najbardziej rozbudowanych systemów klasyfikacji win. Najbardziej podstawowymi są wina stołowe – Tafelwein i regionalne – Landwein. Winami jakościowymi określonego pochodzenia są Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), a najwyższą jakość prezentują wina kategorii Pradikatswein. Te z kolei ze względu na moment zbioru, poziom cukru i stan fizjologiczny winogron dzielą się na Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese i Eiswein.

Polecane wina niemieckie w Rafa Wino

Przedstawicielem młodej generacji winiarzy z Mozeli jest Christian Boujong. Pochodzące z jego winnicy Rieslingi, od młodych, świeżych i lekkich po dojrzałe wina z późnego zbioru, zadowolą gusta każdego miłośnika tego szczepu. Polecamy szczególnie Boujong Riesling Trocken oraz Riesling „GG” Spatlese. Zachęcamy również, aby zapoznać się przedstawicielem niemieckich Pinot Noir.

Więcej

Wina z Niemiec Jest 10 produktów.

Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów
Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów