Filtrowanie win
Ładowanie...
Zestaw win na romantyczny wieczór z okazji Walentynek i nie tylko
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Choć Niemcy znane są głównie jako ojczyzna Rieslinga, to od początku XXI wieku niemieckie wina wkroczyły w nowy etap swojej historii. Niemcy w przekonujący sposób udowadniają, że mają potencjał w produkcji win innych niż Riesling. Wciąż panuje jednak powszechna zgoda, że białe wina niemieckie z dobrych siedlisk, od wybranych producentów należą d...
Choć Niemcy znane są głównie jako ojczyzna Rieslinga, to od początku XXI wieku niemieckie wina wkroczyły w nowy etap swojej historii. Niemcy w przekonujący sposób udowadniają, że mają potencjał w produkcji win innych niż Riesling. Wciąż panuje jednak powszechna zgoda, że białe wina niemieckie z dobrych siedlisk, od wybranych producentów należą do najlepszych białych win świata.
Winorośl na teren dzisiejszych Niemiec sprowadzili jeszcze w starożytności Rzymianie. Duży wpływ na rozwój miejscowego winiarstwa miały także klasztory chrześcijańskie, zwłaszcza benedyktyńskie i cysterskie. Pierwsze wzmianki o największym skarbie winiarzy z Niemiec, Rieslingu, datowane są na XV wiek, a do XIX wieku wina niemieckie osiągały ceny wyższe niż wina z Bordeaux. Niemiecki przemysł winiarski stracił jednak na jakości w XX wieku, rozszerzając nasadzenia na mniej korzystne miejsca i zwiększając plony do poziomów, przy których jakość została poważnie obniżona. Od końca XX wieku podjęto znaczące wysiłki, aby przywrócić dawną świetność Niemiec. Plony są teraz ograniczone przez prawo, a wielu czołowych producentów połączyło siły, tworząc stowarzyszenie VDP.
Mimo, ze winiarstwo niemieckie ruszyło naprzód stawiając na produkcję mniej dotąd popularnych win, to najcenniejszym zasobem jest tu Riesling, szczep uznawany za króla białego wina. Uprawia się go w całym kraju, jednak ziemią obiecaną dla tej odmiany stały się strome zbocza wzdłuż rzeki Mozela na zachodzie Niemiec. To właśnie stamtąd pochodzą najlepsze niemieckie wina. Wyróżniają się wysoką kwasowością balansowaną nieco wyższym cukrem resztkowym, intensywnym aromatem kwiatowo-owocowym, owocowym smakiem oraz dużym potencjałem starzenia. Dobrej jakości niemieckie wina produkuje się także w Hesji Nadreńskiej (Rheinhessen), największym regionie winiarskim Niemiec, znanym z większej różnorodności odmianowej oraz produkcji świeżych, owocowych win. Dużą skalą produkcji wyróżnia się Palatynat (Pfalz), najbardziej efektywny w tym względzie region. Poza Rieslingiem robi się tu wino z takich odmian jak Muller Thurgau, Elbling, Pinot Blanc oraz Chardonnay. Coraz większą popularnością cieszą się też niemieckie wina czerwone, zwłaszcza te zrobione z Pinot Noir (nazywanego w Niemczech Spatburgunder). Drugą najpopularniejszą odmianą czerwoną jest Dornfelder, dający niewymagające, owocowe wina.
Niemcy posiadają jeden z najbardziej rozbudowanych systemów klasyfikacji win. Najbardziej podstawowymi są wina stołowe – Tafelwein i regionalne – Landwein. Winami jakościowymi określonego pochodzenia są Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), a najwyższą jakość prezentują wina kategorii Pradikatswein. Te z kolei ze względu na moment zbioru, poziom cukru i stan fizjologiczny winogron dzielą się na Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese i Eiswein.
Przedstawicielem młodej generacji winiarzy z Mozeli jest Christian Boujong. Pochodzące z jego winnicy Rieslingi, od młodych, świeżych i lekkich po dojrzałe wina z późnego zbioru, zadowolą gusta każdego miłośnika tego szczepu. Polecamy szczególnie Boujong Riesling Trocken oraz Riesling „GG” Spatlese. Zachęcamy również, aby zapoznać się przedstawicielem niemieckich Pinot Noir.
Czerwone wino bezalkoholowe. Wino powstało w procesie standardowego procesu winifikacji, a następnie alkohol powstały w trakcie fermentacji jest usuwany podczas destylacji próżniowej. Wino z nutą czerwonych owoców i ziół. Niewielkie chropowatości dają winu piękną długość i dobry smak.
Barrels & Drums to białe wytrawne wino bezalkoholowe wykonane z odmiany Chardonnay. Wino powstało w procesie standardowego procesu winifikacji, a następnie alkohol powstały w procesie fermentacji jest usuwany podczas destylacji próżniowej. Wino posiada świeży smak owoców tropikalnych i cytrusów, zapewniając dość długi i orzeźwiający finisz.
Barrels & Drums Sparkling to niemieckie białe, wytrawne wino bezalkoholowe, powstałe z gron Chardonnay. Przyjemnie musujące, zaskakując nutą owoców egzotycznych oraz orzeźwiającym finiszem. Winifikacja ma przebieg klasyczny. Winogrona są zbierane, wyciskane, fermentują, następnie wino dojrzewa w stalowych kadziach. Alkohol powstały w trakcie fermentacji...
Białe wino wytrawne z Niemiec. Intensywny w aromacie, pełen nut kwiatowych i cytrusowych. W ustach świeży, żywiołowy i pełny werwy, ponad 6g kwasowości przyjemnie łagodzi taka sama dawka cukru resztkowego. Świetnie ułożony przedstawiciel mozelskich rieslingów. Boujong Riesling Trocken on Vivino
Delikatne, harmonijne ciemnoczerwone wino, którego poziom cukru plasuje tuż nad granicą półsłodkości. Produkowane w Mozeli, najstarszym niemieckim regionie winiarskim ze szczepu Dornfelder. Wino o wyrazistym aromacie czerwonych owoców. W ustach soczyste i owocowe, z owocami jeżyny, dojrzałej czereśni i czarnej porzeczki na czele, podkreślone delikatną...
Doskonały niemiecki Riesling z Mozeli z póżnego zbioru (Spatlese). Wino z pogranicza półwytrawności i półsłodkości (18,3g/l cukru). Białe lekkie wino półsłodkie, buchające aromatami owoców pestkowych, cytrusów i polnej łąki. Na podniebieniu dość skoncetrowane, z przyjemnymi limonkowymi szczypawkami, które łagodzi delikatna słodycz. "Alte reben" w nazwie...
Wysokiej klasy białe wino wytrawne z gron zebranych ręcznie na pojedynczej winnicy Juffer. Nos charakterystyczny dla mozelskiego Rieslinga, pełen żółtych owoców i polnych kwiatów, z przebijającymi się nutami ziemistymi. W ustach wino eleganckie, nie popadające w przesadę, o miękkich konturach. Doskonałą harmonię tworzą tu owoce, kwiaty, nienachalna...
Doskonały przedstawiciel niemieckiego Rieslinga z Mozeli. Oznaczenie "GG", czyli Grosses Gewächs oznacza najwyższy poziom klasyfikacji win z winnic należących do Stowarzyszenia Niemieckich Winiarzy, jest odpowiednikiem francuskiego Grand Cru. Jest to białe wino z późnego zbioru znajdujące się w dolnej granicy półwytrawności (9,9g/l cukru resztkowego),...
Winnica w Laurentiuslay jest jedną z najlepszych w regionie, ma wielkość jednego hektara i została sklasyfikowana jako Grand Cru. Rieslingi z Mozeli to wyjątkowe wina, w których możemy poczuć trud włożony w ich produkcję. Winogrona są ręcznie zbierane, wiek najstarszych winorośli liczy sobie 100 lat. Carl Loewen to wino najwyższej jakości, białe,...
To najsłynniejsze szczepy białych win. Jakościowy zestaw, z którym osoby lubiący białe, wytrawne wina będą chciały zostać dłużej. Lekkie i orzeźwiające Pinot Grigio z Włoch, kremowe i bogate francuskie Chardonnay i aromatyczny niemiecki Riesling z Moseli, wszystkie z rocznika 2018 - młode i gotowe do degustacji.
Thörnicher Ritsch jest jedną z najbardziej szanowanych winnic nad Mozelą. Już w roku 1868 została sklasyfikowana jako lokalizacja Grand Cru. Siła Ritsch tkwi w ogromnym potencjale owocowym win. W ten sposób ten Riesling ma niesamowicie mocną strukturę. Aromaty są cudownie świeże i podkreślone egzotycznymi nutami. To wino pieści podniebienie. Owocowa...