Filtrowanie win
Ładowanie...
Zestaw win na romantyczny wieczór z okazji Walentynek i nie tylko
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Mimo rosnącej popularności win wytrawnych polscy Konsumenci nadal szukają w winie przede wszystkim słodyczy. Z tego powodu bardzo popularny pozostaje w naszym kraju segment win półsłodkich. W świadomości wielu jawią się one jako przystępniejsze i przyjemniejsze w piciu niż wina wytrawne, a jednocześnie nie kojarzą się ze słodkimi ulepkami pamięt...
Mimo rosnącej popularności win wytrawnych polscy Konsumenci nadal szukają w winie przede wszystkim słodyczy. Z tego powodu bardzo popularny pozostaje w naszym kraju segment win półsłodkich. W świadomości wielu jawią się one jako przystępniejsze i przyjemniejsze w piciu niż wina wytrawne, a jednocześnie nie kojarzą się ze słodkimi ulepkami pamiętanymi jeszcze z poprzedniej epoki.
Winem półsłodkim nazwiemy takie wino, które będzie zawierało cukier w przedziale określonym przez prawo winiarskie. Nie uwzględniając pewnych regionalnych wyjątków, w Unii Europejskiej będzie to wino zawierające cukier na poziomie pomiędzy 18 a 45 g/l. W przypadku win musujących jest to natomiast przedział 32 – 50 g/l. Cukier zawarty w winie jest naturalny i pochodzi z winogron, które posłużyły do wytworzenia wina. Aby uzyskać pożądany efekt winiarz musi powstrzymać pracę drożdży polegającą na przemianie cukru w alkohol etylowy. Wino półsłodkie najczęściej rozpoznamy po oznaczeniu na etykiecie, które może być różne dla poszczególnych krajów. Najczęściej spotykane określenia to z angielskiego semi-sweet lub medium-sweet, semi dolce dla win włoskich, semi dulce dla win hiszpańskich, moelleux dla win francuskich czy feledes dla win węgierskich.
Wino półsłodkie można zrobić właściwie z dowolnej odmiany winorośli, choć niektóre z nich są do tego lepiej predestynowane. Pozostawienie większej ilości cukru w winie jest dobrym pomysłem jeśli użyta odmiana charakteryzuje się intensywnym, słodko-kwiatowym aromatem jak Gewurztraminer czy Muscat. Również wina o wysokiej kwasowości produkowane są w formie półsłodkiej, gdyż cukier łagodzi odczucie kwaśności. Obie te cechy łączą wina robione w Niemczech ze szczepu Riesling. Niemieckie Rieslingi z Mozeli to bez wątpienia jedne z najlepszych win półsłodkich, jakie możemy znaleźć. Dobre wina półsłodkie znajdziemy również wśród win czerwonych. Świetną opinią cieszą się wina z Gruzji, które urzekają unikatowym charakterem. Co ważne, ceny win półsłodkich są zazwyczaj stosunkowo niskie i tylko za najlepsze butelki zapłacimy więcej niż 50 złotych.
Naturalnym jest, że głównym czynnikiem wpływającym na parowanie wina półsłodkiego z jedzeniem będzie jego słodycz. Wina te dobrze łączą się z lekkimi, świeżymi deserami na bazie owoców. Warto też pamiętać o winie półsłodkim ze szczepu Gewurztraminer, które powszechnie uważa się za jedno z najlepszych zestawień z daniami kuchni tajskiej czy wietnamskiej. Intensywna aromatyczność i przenikanie się różnych smaków łączą zarówno potrawy jak i wino, co sprawia że połączenie to urasta do rangi klasycznego. Najchętniej pijemy jednak wina półsłodkie solo, jako aperitif ze względu na ich umiarkowany charakter. Pamiętajmy przy tym jednak, aby pić odpowiedzialnie.
Sargamuskotaly to węgierska nazwa żółtego muskata. Udane białe półsłodkie wino z Tokaju, o wyczuwalnym aromacie miodu i brzoskwiń, o bogatym smaku. Wyróżnia je lekkość i owocowa świeżość. Bardzo dobre uzupełnienie słodkich deserów.
Węgierskie białe wino półsłodkie z regionu Hajos-Bajai. Muskat Ottonel prawdopodobnie jest krzyżówką chasselas i muscat de saumur, klonu pinota. Krągłe, orzeźwiające wino o żywej kwasowości, zapachu kwiatów i świeżych owoców. Dobrze harmonizuje się naturalny cukier gronowy z bukietem owocowym. Szczególnie polecany do lekkich deserów i owoców.
Węgierskie białe wino półsłodkie z Egeru. Wino z wyrazistym bukietem. W zapachu wyczuwalne są owoce: brzoskwinia, morela oraz ananas i mango. Hárslevelű, inaczej „Lipowina" to pradawny szczep, swoją nazwę zawdzięcza liściom podobnym do liści lipy.Wyróżnienia i nagrody:2016 Aranytőke – złoty medal2016 AWC Vienna – srebrny medal
Siller to rodzaj węgierskiego różowego (a raczej ciemnoróżowego) wina. Produkowane w Egerze z lokalnej odmiany Kekfrankos. Wino półsłodkie, bardzo owocowe, o dobrej strukturze, łagodnych kwasach. W smaku kompotowa truskawka i świeża poziomka. Petrény Siller on Vivino
Hiszpańskie białe wino półsłodkie z Riojy. Aromatyczny kupaż szczepów Viura i Malvasia. Złoty barwa z odcieniem bladożółtym. W smaku i zapachu łatwo wyczuwalne dojrzałe owoce, kwiaty i słodki moszcz. Eleganckie i łatwe do picia, przyjemnie słodkawe z delikatnie kwaskowym finiszem. Idealne do przystawek, ryżu, deserów i dań na zimno. Dobrze komponuje się z...
Diamante Rosado to hiszpańskie różowe wino półsłodkie z Riojy. Kupaż szczepów Tempranillo i Viura. Jasnoróżowa barwa z delikatnym pomarańczowym odcieniem. W smaku i zapachu łatwo wyczuwalne czerwone owoce i słodka truskawka. Łatwe i przyjemne do picia, pełne i wyraźne. Dobrze komponuje się z przekąskami, białym mięsem, makaronem, pizzą. Idealne do potraw...
Chateau Mazetier Blanc Moelleux to francuskie białe wino półsłodkie produkowane w Bordeaux. Podstawą jest tu szczep Semillon, uzupełniony o Sauvignon Blanc oraz Muscadelle. Wino ma jasnozłoty kolor, przyjemny nos: kandyzowana cytryna, jabłko, gruszka i kwiatowe tło. Usta smakowite, okrągłe, obfite, o dobrej słodyczy, z kwaskowatymi akcentami. Château...
Delikatne, harmonijne ciemnoczerwone wino, którego poziom cukru plasuje tuż nad granicą półsłodkości. Produkowane w Mozeli, najstarszym niemieckim regionie winiarskim ze szczepu Dornfelder. Wino o wyrazistym aromacie czerwonych owoców. W ustach soczyste i owocowe, z owocami jeżyny, dojrzałej czereśni i czarnej porzeczki na czele, podkreślone delikatną...
Austriackie białe wino półsłodkie produkowane z odmiany Riesling w regionie Burgenland. Wino o słomkowej barwie, intensywnym zapachu i lekkiej strukturze. W zapachu wyczujemy owoce pestkowe takie jak brzoskwinie i morele, poza tym jabłko i limonka. Usta podążają za nosem równoważąc słodycz przyjemną kwasowością. Na końcu na języku pozostają przyjemne...
Doskonały niemiecki Riesling z Mozeli z póżnego zbioru (Spatlese). Wino z pogranicza półwytrawności i półsłodkości (18,3g/l cukru). Białe lekkie wino półsłodkie, buchające aromatami owoców pestkowych, cytrusów i polnej łąki. Na podniebieniu dość skoncetrowane, z przyjemnymi limonkowymi szczypawkami, które łagodzi delikatna słodycz. "Alte reben" w nazwie...
Polskie wino białe, półsłodkie, delikatne, aksamitne, o przyjemnym aromacie liczi, róży, maliny i przypraw korzennych. W smaku charakterystyczne dla odmiany Gewurztraminer - wyczuwalne liczi, czerwony grejpfrut pozostawiający przyjemną goryczkę na podniebieniu. Finał długi owocowo-korzenny. Dzięki intensywnemu aromatowi będzie dobrze pasowało do dań...
Błyszczące, klarowne wino, o jasno słomkowej barwie. Pierwszy nos jest intensywny i owocowy, po zakręceniu kieliszkiem oferuje bukiecik kwiatów i garść zielonych owoców takich jak jabłka czy agrest. W tle czeka spokojnie słodka nektarynka uwydatniona już w ustach. Posmak jest długi i przyjemny. Łagodne i harmonijne wino, o trwałych aromatach, gotowe...
Wino białe, półsłodkie, musujące ze szczepu glera. Prosecco z najbardziej prestiżowej w regionie, małej apelacji Cartizze. Barwa jasna, słomkowa z trwałą i żywą perlistością. W nosie wino lekko aromatyczne z nutami kwiatów i dojrzałych owoców. Na podniebieniu miękkie, harmonijne, jedwabne i przyjemnie aromatyczne. Wino idealne do eleganckich, pikantnych w...
Dwa najważniejsze szczepy światowe - Chardonnay i Cabernet Sauvignon w węgierskim wydaniu - oba w wersji delikatnie wytrawnej. Na deser półsłodki Muscat. Wszystkie trzy wina pochodzą od jednego wyszukanego producenta z południa Węgier i żeby było milej spakowaliśmy ich po dwie butelki - łącznie w zestawie 6 butelek.