Nowe produkty

Wina półsłodkie

Mimo rosnącej popularności win wytrawnych wielu polskich Konsumentów nadal szuka w winie przede wszystkim słodyczy. Z tego powodu ciągle popularny pozostaje w naszym kraju segment win półsłodkich. W świadomości wielu jawią się one jako przystępniejsze i przyjemniejsze w piciu niż wina wytrawne, a jednocześnie nie kojarzą się ze słodkimi ulepkami...

Mimo rosnącej popularności win wytrawnych wielu polskich Konsumentów nadal szuka w winie przede wszystkim słodyczy. Z tego powodu ciągle popularny pozostaje w naszym kraju segment win półsłodkich. W świadomości wielu jawią się one jako przystępniejsze i przyjemniejsze w piciu niż wina wytrawne, a jednocześnie nie kojarzą się ze słodkimi ulepkami pamiętanymi jeszcze z poprzedniej epoki.

Co to jest i jak powstaje?

Winem półsłodkim nazwiemy takie wino, które będzie zawierało cukier w przedziale określonym przez prawo winiarskie. Nie uwzględniając pewnych regionalnych wyjątków, w Unii Europejskiej będzie to wino zawierające cukier resztkowy na poziomie pomiędzy 18 a 45 g/l. W przypadku win musujących jest to natomiast przedział 32 – 50 g/l. Cukier zawarty w winie jest naturalny i pochodzi z winogron, które posłużyły do wytworzenia wina. Aby uzyskać pożądany efekt winiarz musi powstrzymać pracę drożdży polegającą na przemianie cukru w alkohol etylowy. Mówiąc prościej półsłodkie to będzie już takie wino z wyczuwalną słodyczą, której nie da się nie zauważyć!

Nazewnictwo

Wino półsłodkie najczęściej rozpoznamy po oznaczeniu na etykiecie, które może być różne dla poszczególnych krajów. Najczęściej spotykane określenia to z angielskiego semi-sweet lub medium-sweet. Pamiętając jednak o językach wiodących krajów winiarskich wymienić warto pozostałe określenia: semi dolce lub nawet częściej używane amabile dla win włoskich, semi dulce dla win hiszpańskich, wreszcie bodaj najtrudniejsze do zapamiętania i wymawiania moelleux dla win francuskich, dalej lieblich dla win niemieckich a feledes dla win węgierskich.

Jakie odmiany winorośli są najlepsze na półsłodkie wino?

Wino półsłodkie można zrobić właściwie z dowolnej odmiany winorośli, choć niektóre z nich są do tego lepiej predestynowane. Nieco podobnie jak w wypadku win półwytrawnych przeważają tu jasne odmiany winorośli, które wcześniej niż ciemne osiągają dojrzałość fenologiczną na krzaku. Zatem niezależnie od pogody i rocznika łatwiej uzyskać z nich pożądaną, wysoką zawartość cukru. Dlatego mamy do dyspozycji więcej jakościowych win półsłodkich białych niż czerwonych. Pozostawienie większej ilości cukru w winie jest dobrym pomysłem jeśli użyta odmiana charakteryzuje się intensywnym, słodko-kwiatowym aromatem jak gewurztraminer czy muscat. Dość często tego typu słodkawe muscaty można spotkać w krajach śródziemnomorskich oraz na Bałkanach i na Węgrzech. Węgrzy mają nawet własne odmiany lokalne, które najczęściej odpowiadają za proste i przyjemne, białe wina półsłodkie. Bardziej znana jest to irsai oliver, a mniej znana, trudna do powtórzenia odmiana cserszegi fuszeres... 

Które wino półsłodkie warto kupić?

Również wina o wysokiej kwasowości produkowane są w formie półsłodkiej, gdyż cukier łagodzi odczucie kwaśności. Obie te cechy łączą wina robione w Niemczech z królewskiego szczepu riesling. Niemieckie rieslingi z Mozeli to bez wątpienia jedne z najlepszych win półsłodkich, jakie możemy znaleźć. Mają przy tym niewielką zawartość alkoholu, ale za to sporo ekstraktu. Rzadko kiedy te rasowe wina mają określenie słodyczy lieblich. Ale warto szukać w typie win z późnego zbioru o nazwie Spaetlese. Nawet przy oficjalnym określeniu półwytrawności pod tytułem halbtrocken (feinherb, fruchtig) wyczujemy wyraźną słodycz, satysfakcja gwarantowana! Dobrej klasy wina półsłodkie znajdziemy również wśród win czerwonych. Świetną opinią cieszą się wina z Gruzji, które urzekają unikatowym charakterem. Zasłużenie, bo bazują na znakomitym szczepie saperavi, który równoważy cukier resztkowy wyraźnym garbnikiem. Nawet elita win jakościowych z Gruzji,  prestiżowych i bynajmniej nietanich, to oryginalne wina czerwone półsłodkie. Warto rozglądać się za sławami z Kachetii o długich nazwach: Pirosmani, Chwanczkara i  Kindzmarauli, bodaj najsłynniejsze z nich, ze względu na to, że gustował w nim pierwszy obywatel Związku Radzieckiego, towarzysz Stalin, Gruzin z pochodzenia. Co ważne, ceny win półsłodkich są zazwyczaj stosunkowo niskie i tylko za najlepsze butelki zapłacimy więcej niż 50 złotych.

Z czym pić?

Miłośnicy win półsłodkich najpewniej odpowiedzą zgodnym chórem, że z niczym. Bo w jakimś sensie wina te są kompletne i samowystarczalne, nie potrzebują towarzystwa jedzenia. Nadają się do niezobowiązującego popijania. Sommelier jednak podpowiada: „Naturalnym jest, że głównym czynnikiem wpływającym na parowanie wina półsłodkiego z jedzeniem będzie jego słodycz. Wina te dobrze łączą się z lekkimi, świeżymi deserami na bazie owoców. Warto też pamiętać o winie półsłodkim ze szczepu gewurztraminer, które powszechnie uważa się za jedno z najlepszych zestawień z daniami kuchni tajskiej czy wietnamskiej. Intensywna aromatyczność i przenikanie się różnych smaków zespalają doskonale kontrastowe smaki i mocne przyprawy tych dań, co sprawia że połączenie to urasta do rangi klasycznego.” Najchętniej pijemy jednak wina półsłodkie solo, jako aperitif ze względu na ich umiarkowany charakter. Pamiętajmy przy tym jednak, aby pić odpowiedzialnie.

Więcej

Wina półsłodkie Jest 26 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 26 elementów
  • Kunvin - Muscat Ottonel Muskotaly

    Węgierskie białe wino półsłodkie z regionu Hajos-Bajai. Muskat Ottonel prawdopodobnie jest krzyżówką chasselas i muscat de saumur, klonu pinota. Krągłe, orzeźwiające wino o żywej kwasowości, zapachu kwiatów i świeżych owoców. Dobrze harmonizuje się naturalny cukier gronowy z bukietem owocowym. Szczególnie polecany do lekkich deserów i owoców.

    19,49 zł
  • Egri Korona Ottonel Muscotaly-Harslevelu 2018

    Jego muszkatowy smak ma szczególny urok i dyskretny zapach. To półsłodkie białe wino o harmonijnej kwaskowatej strukturze, różnorodne soczyste, świeże, młodzieńcze, doskonałe na wieczorne rozmowy.

    22,99 zł
  • Egri Korona Menoire 2020

    Wino stworzone ze 100% szczepu Menoire, jednego z francuskich szczepów który odnalazł swój dom na Węgrzech. Lekka owocowość, urzekający aromat i czarująca elegancja charakteryzują to soczyste, półsłodkie czerwone wino, którego delikatne kwasy przyjemnie współgrają z pozostałą zawartością cukru. Delikatny, różnorodny, owocowy i korzenny aromat i smak....

    22,99 zł
  • Vegaval Plata - Airen Semidulce

    Białe półsłodkie wino z winogron odmiany airen, wychodowanych w regionie Kastylia w sercu Hiszpanii. Jasnosłomkowy kolor z zielonymi odcieniami. Aromaty białych owoców z nutami cytrusowymi i miodowym finiszem.  Wino czyste i jasne, bardzo owocowe, przyjemne na podniebieniu. Idealna równowaga między słodyczą a kwasowością. Polecane do wszystkich...

    24,99 zł
  • Petreny - DC Harslevelu Silver 2018

    Węgierskie białe wino półsłodkie z Egeru. Wino z wyrazistym bukietem. W zapachu wyczuwalne są owoce: brzoskwinia, morela oraz ananas i mango. Hárslevelű, nazywany w krajach słowiańskich lipovina, to stary, madziarski szczep winorośli, który swoją nazwę zawdzięcza liściom podobnym do liści lipy. Wyróżnienia i nagrody:2016  Aranytőke –  złoty medal2016...

    25,99 zł
  • Bodvin - Sargamuskotaly 2019,2020

    Sargamuskotaly to węgierska nazwa żółtego muskata. Udane białe półsłodkie wino z Tokaju, o wyczuwalnym aromacie miodu i brzoskwiń, o bogatym smaku. Wyróżnia je lekkość i owocowa świeżość. Bardzo dobre uzupełnienie słodkich deserów. DOSTĘPNE W NOWEJ BUTELCE

    26,99 zł
  • Gotz - Tokaji Furmint 2018, 2019 półsłodki

    Wino jest produkowane z najbardziej znaczącej tradycyjnej odmiany winorośli w regionie Tokajskim - z furminta. Wino świeże z wyraźnym blaskiem. Jego aromat charakteryzuje się mocnymi nutami owocowo-kwiatowymi. Ma elegancką, przyjemną a zarazem delikatną kwasowość, a naturalny cukier z winogron, nadaje winu wyjątkową słodycz. Wino to zostało...

    29,99 zł
  • Gotz - Tokaji Sargamuskotaly 2019 półsłodki

    Węgierskie wino półsłodkie. Dzięki lekkiej kwasowości jest pełne wdzięku i bardzo przyjemne w piciu. Dominuje w nim intensywny, przyjemny aromat i okrągłe kwasy charakterystyczne dla żółtego muszkatu. Naturalny cukier z winogron, nadaje mu delikatną słodycz. Świetnie pasuje do słodkich deserów. Wino wytwarzane w procesie redukcyjnym o niepowtarzalnych...

    29,99 zł
  • Petreny - Siller Silver 2019

    Siller to rodzaj węgierskiego różowego (a raczej ciemnoróżowego) wina. Produkowane w Egerze z lokalnej odmiany Kekfrankos. Wino półsłodkie, bardzo owocowe, o dobrej strukturze, łagodnych kwasach. W smaku kompotowa truskawka i świeża poziomka. CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE Petrény Siller on Vivino

    30,99 zł
  • Bodegas Franco-Espanolas - Diamante Blanco...

    Hiszpańskie białe wino półsłodkie z Riojy. Jedno z pierwszych win tej kategorii w regionie, starannie wykonane. Aromatyczny kupaż szczepów viura i malvasia. Złocista barwa z odcieniem bladożółtym. W smaku i zapachu wyczuwalne dojrzałe owoce, kwiaty i słodki moszcz. Eleganckie i równocześnie łatwe do picia, przyjemnie słodkawe z delikatnie kwaskowym...

    44,99 zł
  • Bodegas Franco-Espanolas - Diamante Rosado...

    Diamante Rosado to hiszpańskie różowe wino półsłodkie z Riojy. Kupaż ciemnych gron tempranillo i jasnych viura. Łososiowa barwa z delikatnym pomarańczowym odcieniem. W smaku i zapachu wyczuwalne są czerwone owoce, słodka truskawka i wiśnia. Łatwe i przyjemne do picia, nie tylko w ciepłe dni.Dobrze pije się samo, ale komponuje się także zgrabnie z...

    44,99 zł
  • Sapatio Pirosmani 2016

    Czerwone, półsłodkie wino gruzińskie, które powstało ze starannie wyselekcjonowanych winogron odmian Saperavi oraz Rkatsiteli z regionu Kakheti. Pirosmani kojarzy się jednak nie tylko z delikatną słodyczą i dobrze zbalansowanym owocowym profilem. Niko Pirosmani był także słynnym gruzińskim malarzem prymitywistą, do czego idealnie nawiązuje etykieta tego...

    46,99 zł
  • Boujong - Dornfelder Feinherb 2018

    Delikatne i zwiewne wino czerwone , harmonijne, którego poziom cukru plasuje tuż nad granicą półsłodkości. Produkowane w Dolinie Mozeli, najstarszym niemieckim regionie winiarskim ze szczepu dornfelder. Barwa soczysta, ciemnoczerwona. Wino o wyrazistym aromacie czerwonych owoców. W ustach soczyste i owocowe, z owocami jeżyny, dojrzałej czereśni i czarnej...

    46,99 zł
  • Sanzon Fleur Sárgamuskotály 2018

    Połowa partii tłoczona jest z całych kiści, a połowa z reguły jest wolna od szypułek. Po fermentacji w zbiorniku wino butelkowano po krótkiej, trzymiesięcznej maceracji. Celem było zachowanie świeżych, owocowych aromatów i smaków.Aromat nie jest zbyt intensywny i bynajmniej nie natrętnie muszkatowy, w większości zdominowany przez słodkie jabłka, w...

    48,99 zł
  • Chateau Mazetier 2019 Bordeaux AC

    Chateau Mazetier Blanc Moelleux to francuskie białe wino półsłodkie produkowane w Bordeaux. Podstawą jest tu szczep Semillon, uzupełniony o Sauvignon Blanc oraz Muscadelle. Wino ma jasnozłoty kolor, przyjemny nos: kandyzowana cytryna, jabłko, gruszka i kwiatowe tło. Usta smakowite, okrągłe, obfite, o dobrej słodyczy, z kwaskowatymi akcentami. Rocznik...

    49,99 zł
  • Boujong - Riesling Alte Reben Feinherb 2018

    Doskonały niemiecki Riesling z Mozeli z póżnego zbioru (Spatlese). Wino z pogranicza półwytrawności i półsłodkości (18,3g/l cukru). Białe lekkie wino półsłodkie, buchające aromatami owoców pestkowych, cytrusów i polnej łąki. Na podniebieniu dość skoncetrowane, z przyjemnymi limonkowymi szczypawkami, które łagodzi delikatna słodycz. "Alte reben" w nazwie...

    55,99 zł
  • Haider - Riesling Spätlese 2020

    Austriackie białe wino półsłodkie produkowane z odmiany Riesling w regionie Burgenland. Wino o słomkowej barwie, intensywnym zapachu i lekkiej strukturze. W zapachu wyczujemy owoce pestkowe takie jak brzoskwinie i morele, poza tym jabłko i limonka. Usta podążają za nosem równoważąc słodycz przyjemną kwasowością. Na końcu na języku pozostają przyjemne...

    57,99 zł
  • Marani - Ojaleshi 2020

    Wino jakościowe o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Czerwone półsłodkie wino o delikatnym bukiecie ziołowym, ze śladem płatka czerwonej róży, wiśni i maliny. W smaku z charakterystycznym tonem białego pieprzu. Doskonała równowaga między słodyczą a kwasowością sprawiają, że jego przyjemny posmak utrzymuje się długo w...

    61,99 zł
  • Saint Vincent - Gewurztraminer 2018

    Polskie wino białe, półsłodkie, delikatne, aksamitne, o przyjemnym aromacie liczi, róży, maliny i przypraw korzennych. W smaku charakterystyczne dla odmiany Gewurztraminer - wyczuwalne liczi, czerwony grejpfrut pozostawiający przyjemną goryczkę na podniebieniu. Finał długi owocowo-korzenny. Dzięki intensywnemu aromatowi będzie dobrze pasowało do dań...

    64,49 zł
  • Marani - Alexandrouli 2020

    Czerwone półsłodkie wino gronowe. Eleganckie aromaty podsuszanych wiśni i śliwek, wino prezentuje się lekko, delikatnie i owocowo. Zachowana równowaga pomiędzy naturalnym aromatem, słodyczą i kwasowością oraz delikatność sprawiają, że wino jest świeże, łagodne, a jego przyjemny posmak utrzymuje się długo w ustach.Podawać do deserów lub jako aperitif....

    64,99 zł
  • Sapatio Kindzmarauli 2019

    Sapatio Kindzmarauli to czerwone, półsłodkie wino, które powstało ze specjalnie wyselekcjonowanych gron ze szczepu Saperavi pochodzących z apelacji Kindzmarauli, w regionie Kakheti. Wino o ciemnym, czerwonym kolorze, bogate w aromaty wiśni, śliwki i jeżyn i czarnego pieprzu. Aksamitny gęsty smak jest idealnie zharmonizowany z naturalną słodyczą wina....

    69,99 zł
  • Winnica Turnau - Johanniter 2019

    Błyszczące, klarowne wino, o jasno słomkowej barwie. Pierwszy nos jest intensywny i owocowy, po zakręceniu kieliszkiem oferuje bukiecik kwiatów i garść zielonych owoców takich jak jabłka czy agrest. W tle czeka spokojnie słodka nektarynka uwydatniona już w ustach. Posmak jest długi i przyjemny. Łagodne i harmonijne wino, o trwałych aromatach, gotowe...

    85,99 zł
  • Marani - Kindzmarauli BIO 2012

    Czerwone półsłodkie wino gronowe o ciemno-bordowym kolorze z atramentowym odcieniem. Aromaty ekspresyjne i owocowe. Wyprodukowane z winogron szczepu Saperavi, z upraw ekologicznych naszej winnicy Kurdigora (mikroregion Kindzmarauli) o ograniczonych zbiorach.Podawać do deserów lub jako aperitif. Ręczny zbiór bardzo dojrzałych winogron. Po oddzieleniu od...

    86,99 zł
  • Georgian Valleys - Khvanchkara 2018

    Wyjątkowe, delikatnie słodkie czerwone wino Gruzji, które jest produkowane od 1907 roku. Powstaje z mieszanki dwóch lokalnych winogron Aleksandrouli i Mujuretuli - uprawianych w kontrolowanej strefie apelacji Khvanchkara na stokach Kaukazu w regionie Racha-Lechkhumi w północnej Gruzji. Aromaty wędzonej poziomki ustępują miejsca łagodnej mieszance...

    141,99 zł
Pokazuje 1 - 24 z 26 elementów