Wyjątkowość wina Talla De Diamante tkwi w odmianach winorośli użytych do stworzenia tego wina – viura i chardonnay. Tradycyjnie białe wina Rioja, a zwłaszcza te z winnicy Bodegas Franco Espaniolas, były wytwarzane głównie z winogron odmiany viura. Jednak zatwierdzenie nowych odmian przez radę regulacyjną umożliwiło tworzenie nowych mieszanek, z których zaczęto przygotowywać nowe wina.
Wino ma kolor słomkowo-żółty z zielonymi refleksami. W zapachu aromaty dojrzałych białych owoców, owoców cytrusowych i tropikalnych. Intensywny smak w ustach z dobrze wyważą równowagą między słodyczą a kwasowością. Eleganckie wykończenie ze świeżymi nutami cytrusowy. Talla De Diamante jest idealnym winem jako aperitif lub do dań z ryb, owoców morza, makaronów, ryżu i białego mięsa.
Dla Talla de Diamante wybrano owoce z parcel, na których winorośl viura musiała mieć ponad 30 lat. Te głęboko zakorzenione winorośle znajdują się na glebach gliniastych i wapiennych w najbardziej wysuniętym na zachód obszarze La Rioja. Winorośle chardonnay znajdują się w obszarze znanym jako La Rioja Media (lub Middle Rioja) na wysokości 690 metrów nad poziomem morza. Tutaj gleba jest piaszczystą gliną. Ze względu na młody wiek winorośl odpowiednia do produkcji wina jest starannie selekcjonowana. Przed maceracją na zimno rozpoczyna się fermentacja obu odmian winorośli w celu uzyskania jak największej złożoności aromatycznej. Proces fermentacji zostaje zatrzymany, gdy poziom słodyczy, kwasowości i struktury osiągnie właściwą równowagę, aby wyprodukować wino najwyższej jakości.