Filtrowanie win
Ładowanie...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria...
Słodkie wina budzą w społeczności ludzi pijących wino kontrowersje. Dla jednych są obiektem westchnień i definicją doskonałości, upragnioną ambrozją, przez innych traktowane co najwyżej z pobłażliwością jako trunek niegodny znawcy wina. W Polsce część Konsumentów słodkie wina nadal kojarzy z niskiej jakości dosładzanymi winami z czasów epoki kom...
Słodkie wina budzą w społeczności ludzi pijących wino kontrowersje. Dla jednych są obiektem westchnień i definicją doskonałości, upragnioną ambrozją, przez innych traktowane co najwyżej z pobłażliwością jako trunek niegodny znawcy wina. W Polsce część Konsumentów słodkie wina nadal kojarzy z niskiej jakości dosładzanymi winami z czasów epoki komunizmu. Tymczasem dostępne dziś szlachetne wina słodkie to trunki o niebywale wysokiej klasie.
Jako że naturalny cukier zawarty w moszczu winogronowym służy drożdżom jako pokarm podczas fermentacji, po zakończeniu tego procesu zazwyczaj nie jest go wystarczająco dużo aby wino miało słodki smak. Najprostszym sposobem na uzyskanie słodyczy w winie wydaje się dosłodzenie go. Tę prostą technikę stosuje się jednak w winach najniższej jakości, których nie polecamy. Jak inaczej uzyskać w takim razie wysoki poziom cukru?
Popularną metodą jest opóźnianie zbioru winogron przeznaczonych do produkcji wina słodkiego. Dłużej pozostawione na krzewie owoce osiągają pełniejszą dojrzałość lub nawet przejrzałość, gromadząc w sobie większą ilość cukrów, która jest wystarczająca zarówno do uzyskania pożądanego poziomu alkoholu jak i słodkiego smaku. Najpopularniejszymi oznaczeniami na etykietach informującymi, że mamy do czynienia z winem słodkim z późnego zbioru będą „Late harvest”, „Spatlese” lub „Auslese” w przypadku win niemieckich czy „Kesoi szuret” jeśli chodzi o wina węgierskie.
Inną, stosowaną już w czasach starożytnych metodą produkcji wina słodkiego, jest podsuszanie winogron do postaci rodzynek, a dopiero potem wyciskanie z nich moszczu . Odparowanie wody z owoców sprzyja większej koncentracji cukrów. Tym sposobem powstają między innymi włoskie Passito i Recioto, czy hiszpańska Malaga.
Metodą wytwarzania słodkiego wina najwyższej jakości jest wybieranie pojedynczych owoców, które zostały porażone szlachetną pleśnią. Mowa tu o Botrytis Cinerea, rodzaju grzyba, który w określonych warunkach pogodowych atakuje skórkę winogron naruszając ją i powodując stopniowe wysuszanie. W czasie tego procesu maleje udział wody w owocu, rośnie natomiast stężenie cukrów i innych składników odpowiedzialnych za smak i aromat wina. Powstałe tą metodą wina określa się jako botrytyzowane. Są one nie tylko wyraźnie słodkie, ale też intensywne i złożone. Winami botrytyzowanymi są uznawane za najlepsze słodkie wina świata Aszu z węgierskiego Tokaju oraz bordoskie Sauternes. Wina te posiadają potencjał leżakowania liczony w dekadach, a ceny najlepszych butelek osiągają zawrotne kwoty.
W kontekście produkcji jakościowych win słodkich wspomnieć należy też o winach lodowych i winach likierowych. Te pierwsze popularność zyskały w ostatnich latach. Wytwarza się je z zamarzniętych, pozostawionych na krzewie owoców, a najbardziej cenione etykiety pochodzą z Niemiec i Kanady. Wina likierowe, czy inaczej – wzmacniane, to trunki charakterystyczne dla basenu Morza Śródziemnego, a najbardziej znanym jest Porto. Powstają poprzez wzmocnienie słodkiego wina bazowego destylatem winnym, stąd zawartość alkoholu na poziomie 18-21%.
Ze względu na zróżnicowaną i skomplikowaną technikę produkcji ceny dobrych win słodkich nie są najniższe. O ile 40-50 zł za butelkę wina z późnego zbioru od uznanego producenta nie jest wygórowaną ceną, to już Recioto, Aszu, Sauternes czy wino lodowe w cenie poniżej 100 zł należą do rzadkości. Dużo zależy od marki producenta, a także samego typu wina. Mając na uwadze, że wina deserowe często sprzedawane są w butelkach o pojemności 500 ml lub 375 ml, nie każdy gotowy jest na taki wydatek. Jednak włożony wysiłek konieczny do uzyskania doskonałego wina słodkiego, duży potencjał leżakowania takiego trunku oraz jego wyjątkowe, trudne do porównania z czymkolwiek innym walory smakowe, sprawiają że są to wina jak najbardziej warte swojej ceny. Jak zawsze pamiętajmy aby pić je odpowiedzialnie.
Włoskie czerwone, słodkie wino z regionu Emilia-Romagna. Lekko musujące. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni. Odczuwalne są aromaty malin i owoców leśnych. Bardzo przyjemne do picia solo jak i polecane do deserów.
Ten Zweigelt od Kunvin to węgierskie czerwone wino słodie produkowane w regionie Hajos-Bajai. Przyjemne aksamitne wino w kolorze rubinowym. Smak i zapach delikatnie porzeczkowy. Proponujemy do różnych makaronów z mięsem i do pizzy.
Węgierskie białe wino słodkie z regionu Hajos-Bajai. Intensywny smak i aromat, w charakterze Muscata z bukietem przypraw. Na Węgrzech tradycyjnie serwowany do potraw grillowanych, zimnego smażonego mięsa drobiowego oraz sałatek.
Włoskie wino czerwone, słodkie, lekko musujące. Kolor intensywny rubinowy. W zapachu owocowe, delikatne z nutami wiśni i jagód. U ustach lekka słodycz i przyjemne musowanie.Wino dobrze pasuje do wszelakich dań kuchni międzynarodowej.
Włoskie delikatnie musujące słodkie białe wino z regionu Emilia Romania. Produkowane ze szczepu Malvasia, fermentuje tak samo jak Prosecco. Na pierwszym planie dojrzałe owoce: brzoskwinie, morele, w tle szałwia i czarny bez. Na podniebieniu przyjemna słodycz równoważona orzeźwiającymi nutami zielonego jabłka. Będzie pasowało do deserów na bazie owoców,...
Białe wino słodkie z regionu Tokaj na Węgrzech, wyprodukowane ze szczepu Sargamuskotaly. W bukiecie zapachowym mamy miks moreli, brzoskwiń i przyjemnych nut kwiatowych. W ustach lekkie, przyjemnie aromatyczne, owocowe: nuty moreli i pomarańczy. Sprawdzi się podane do deski wędlin czy risotto.
Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Ich tradycja sięga bowiem wieki wstecz i do dziś przygotowywane są w sposób tradycyjny w oparciu o zbiór całych kiści oraz użycie beczki w procesie fermentacji a następnie leżakowania wina. Wino pachnie dojrzałymi owocami; morelami i jabłkami. Ta charakterystyka...
Jego kolor waha się od bladego do jasno złotego. Swoim aromatem i smakiem kusi do odkrycia polnych kwiatów, świeżych i kandyzowanych owoców (brzoskwinie, cytrusy, nuty tropikalne), a także migdałów i egzotycznych przypraw. Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Ich tradycja sięga bowiem wieki wstecz i do...
WINOPompás to nazwa własna, wymyślona przez producenta. Po węgiersku znaczy to po prostu „wspaniały”.Dlaczego Dávid Rémusz tak nazwał swoje wino, możemy się domyślać, a kiedy spróbujemy Pompása,wszystko staje się jasne. Sam koncept nadawania takich autorskich nazw winom w Tokaju jest dosyćnowym zjawiskiem i wiąże się głównie z nowoczesną kategorią late...
Słodkie białe wino z miejscowości Tarcal w Tokaju. Wino deserowe z 80g/l cukru oraz niskim alkoholem. Blademu słomkowożółtemu kolorowi towarzyszy świeży, owocowy zapach, w którym dominuje skórka pomarańczy i gruszka. Na podniebieniu składniki pomarańczowo-gruszkowe dopełniają nuty brzoskwini. Świeże, chrupiące kwasy nadają winu idealną równowagę.Gróf...
Samling 88 jest jednym z wybitnych przedstawicieli win słodkich produkowanych w wielopokoleniowej winiarni Haiderów w austriackim Burgenlandzie. Wino wielokrotnie wyróżniane, ostatnio na Falstaff Wine Guide 2017 ocenione na 92 pkt. Białe wino charakteryzujące się intensywną, żółto-złotą barwą. W smaku intensywne, z wyraźnymi nutami brzoskwini, dojrzałego...
Węgierskie, białe wino słodkie produkowane w 100% ze starego, rzadko już uprawianego szczepu tokajskiego - Koversolo. Nos umiarkowanie intensywny, owocowy. Jest tu brzoskwinia i dojrzałe, soczyste jabłko. Usta średnio gęste, z umiarkowaną kwasowością przy 90 gramach cukru. Słodkie? Niby tak, ale jednak dobrze to gra z kwasowością. Przyjemne, delikatnie...
Aureus od Kunvin to węgierskie słodkie wino białe w typie wina lodowego. Wino wyprodukowane z winogron szczepu Riesling, których winobranie dokonywane jest nie wcześniej niż w połowie Grudnia! Powolny proces fermentacji i leżakowanie w beczkach sprzyjają w zachowaniu bogatych walorów: zapachu i urzekającego smaku. Proponujemy zestawić je z np. smażoną...
December to nazwa słodkiego białego wina z Egeru na Węgrzech. Wykonane z późno zbieranych winogron odmiany Harslevelu. Po dłuższym okresie dojrzewania wystąpić mogą pyszne smaki miodu i orzecha. Jest on bogatym winem deserowym, które łączy w sobie świeżą kwasowość z wyraźnie zaznaczoną słodyczą. Pozostawia długi i głęboki posmak. Petrény December Késöi...
Berc to węgierskie białe wino słodkie produkowane w regionie Matra. Barwa cytrynowa, aromat niezbyt intensywny, nuty miodu, mandarynki, lukrecji oraz kwiatowe. W smaku słodkie, ale z zaznaczoną kwasowością, świetnie zrównoważone i delikatne. Wyczuwalne żółte słodkie owoce, miód. Doskonałe do deserów.
Tym razem klasyczny, słodki Szamorodni, z tradycyjnie wysokim cukrem, po roku spędzonym w beczce. Jest to białe wino węgierskie tradycyjnie produkowane w Tokaju. W nosie dojrzałe, soczyste jabłko, z miodowo-korzennym podbiciem. Usta słodkie, lepkie, przy zachowaniu niezłej soczystości i kwasowości. Dominuje lipowy miód, ale można doszukać się suszonego...
Intensywne białe wino deserowe o aromatach dojrzałych egzotycznych owoców i miodu lipowego. Wyprodukowane w Austrii, w regionie Burgenland z odmiany Welschriesling (riesling włoski). W ustach gęste, oleiste i słodkie. Smak: dojrzałe brzoskwinie, mango i melon oraz miód. Wysoką słodycz przyjemnie kontruje charakterystyczna dla szczepu kwasowość. Haider...
Węgierskie słodkie białe wino. Zrobione w Egerze, chociaż odmiana wykorzystana do produkcji to kojarzące się z Tokajem Harslevelu. Spontaniczna fermentacja na dzikich drożdżach, następnie starzenie w 500-litrowej dębowej beczce przez pół roku. Winiarz ten używa dla Harslevelu dębu tylko w najlepszych rocznikach. Ekscytujące słodkie wino ze smakiem miodu,...
Proces tworzenia wina z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią to rzecz trudna i niepewna. Na winnicy bowiem muszą zaistnieć bardzo specyficzne warunki mikroklimatyczne, które sprawią, że winogrona pokryją się odmianą pleśni - botrytis cinerea. Botrytis absorbuje wodę z gron, co sprawia że wzrasta koncentracja słodyczy i pojawiają się unikatowe smaki i...
Węgierskie, szlachetne białe wino deserowe, wizytówka Tokaju. Ciemnozłota barwa, aromat rodzynek, miodu i wosku pszczelego. Smak uzupełniają dojrzałe brzoskwinie i jabłka oraz akcent herbaty. Nienachalna słodycz balansowana jest przyjemną kwasowością. Jest to ostatni, historyczny rocznik, w którym w Tokaju dozwolona była produkcja Aszu poniżej 5 puttonów...
Owoce do tego wina pochodzą z absolutnie najlepszych lokalizacji winnic w okolicach Mád w Tokaju. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie, a winnice uprawiane są metodami ekologicznymi. Tam zrodził się Furmint, z którego Akos Szokolai wyczarował wysokiej klasy wino Szamorodni. Przez 20 miesięcy dojrzewało w starych 200- i 400-litrowych beczkach z dębu...
Białe słodkie wino węgierskie wykonane z dwóch najpopularniejszych w Tokaju szczepów - Furminta i Harslevelu. Mocno skoncentrowane, dobrze zbudowane i niezwykle finezyjne wino. Aromat słodki i świeży, wypełniony białymi kwiatami, kwiatem lipy, akacją, gruszką , owocami tropikalnymi z delikatnymi akcentami przypraw. Na języku zaś wyczuwalne nuty owoców i...
Amicus to węgierskie białe wino słodkie. Pochodzi z 6-hektarowej posiadłości rodzinnej Tokaj Nobilis. Jest dziełem Sarolty Bárdos, winiarza roku 2012 w Tokaju. Powstało w 90% z owoców odmiany Furmint. Jest to wino z późnego zbioru, gdy część owoców uległa już wpływowi botrytis cinerea. Zawiera 122 g/l cukru resztkowego. Słodycz ta jest równoważona typową...
Tokaji Aszu 5 Puttonyos to białe deserowe wino z winogron Furmint, prawdziwie rodzimego węgierskiego szczepu. Po dłuższym okresie dojrzewania wystąpić mogą pyszne smaki miodu i orzecha. Długi, głęboki, posmak. Ten 5-puttonowy Aszu jest bogatym, szlachetnym winem słodkim, które łączy w sobie świeżą kwasowość z drobną słodyczą. Hollokoi Mihály Tokaji Aszu...