Nowe produkty

Promocje

Wina słodkie

Słodkie wina budzą w społeczności ludzi pijących wino kontrowersje. Dla jednych są obiektem westchnień i definicją doskonałości, upragnioną ambrozją, przez innych traktowane co najwyżej z pobłażliwością jako trunek niegodny znawcy wina. W Polsce część Konsumentów słodkie wina nadal kojarzy z niskiej jakości dosładzanymi winami z czasów epoki kom...

Słodkie wina budzą w społeczności ludzi pijących wino kontrowersje. Dla jednych są obiektem westchnień i definicją doskonałości, upragnioną ambrozją, przez innych traktowane co najwyżej z pobłażliwością jako trunek niegodny znawcy wina. W Polsce część Konsumentów słodkie wina nadal kojarzy z niskiej jakości dosładzanymi winami z czasów epoki komunizmu. Tymczasem dostępne dziś szlachetne wina słodkie to trunki o niebywale wysokiej klasie.

Jak powstają wina słodkie?

Jako że naturalny cukier zawarty w moszczu winogronowym służy drożdżom jako pokarm podczas fermentacji, po zakończeniu tego procesu zazwyczaj nie jest go wystarczająco dużo aby wino miało słodki smak. Najprostszym sposobem na uzyskanie słodyczy w winie wydaje się dosłodzenie go. Tę prostą technikę stosuje się jednak w winach najniższej jakości, których nie polecamy. Jak inaczej uzyskać w takim razie wysoki poziom cukru?

Popularną metodą jest opóźnianie zbioru winogron przeznaczonych do produkcji wina słodkiego. Dłużej pozostawione na krzewie owoce osiągają pełniejszą dojrzałość lub nawet przejrzałość, gromadząc w sobie większą ilość cukrów, która jest wystarczająca zarówno do uzyskania pożądanego poziomu alkoholu jak i słodkiego smaku. Najpopularniejszymi oznaczeniami na etykietach informującymi, że mamy do czynienia z winem słodkim z późnego zbioru będą „Late harvest”, „Spatlese” lub „Auslese” w przypadku win niemieckich czy „Kesoi szuret” jeśli chodzi o wina węgierskie.

Inną, stosowaną już w czasach starożytnych metodą produkcji wina słodkiego, jest podsuszanie winogron do postaci rodzynek, a dopiero potem wyciskanie z nich moszczu . Odparowanie wody z owoców sprzyja większej koncentracji cukrów. Tym sposobem powstają między innymi włoskie Passito i Recioto, czy hiszpańska Malaga.

Metodą wytwarzania słodkiego wina najwyższej jakości jest wybieranie pojedynczych owoców, które zostały porażone szlachetną pleśnią. Mowa tu o Botrytis Cinerea, rodzaju grzyba, który w określonych warunkach pogodowych atakuje skórkę winogron naruszając ją i powodując stopniowe wysuszanie. W czasie tego procesu maleje udział wody w owocu, rośnie natomiast stężenie cukrów i innych składników odpowiedzialnych za smak i aromat wina. Powstałe tą metodą wina określa się jako botrytyzowane. Są one nie tylko wyraźnie słodkie, ale też intensywne i złożone. Winami botrytyzowanymi są uznawane za najlepsze słodkie wina świata Aszu z węgierskiego Tokaju oraz bordoskie Sauternes. Wina te posiadają potencjał leżakowania liczony w dekadach, a ceny najlepszych butelek osiągają zawrotne kwoty.

W kontekście produkcji jakościowych win słodkich wspomnieć należy też o winach lodowych i winach likierowych. Te pierwsze popularność zyskały w ostatnich latach. Wytwarza się je z zamarzniętych, pozostawionych na krzewie owoców, a najbardziej cenione etykiety pochodzą z Niemiec i Kanady. Wina likierowe, czy inaczej – wzmacniane, to trunki charakterystyczne dla basenu Morza Śródziemnego, a najbardziej znanym jest Porto. Powstają poprzez wzmocnienie słodkiego wina bazowego destylatem winnym, stąd zawartość alkoholu na poziomie 18-21%.

Ceny wina słodkiego

Ze względu na zróżnicowaną i skomplikowaną technikę produkcji ceny dobrych win słodkich nie są najniższe. O ile 40-50 zł za butelkę wina z późnego zbioru od uznanego producenta nie jest wygórowaną ceną, to już Recioto, Aszu, Sauternes czy wino lodowe w cenie poniżej 100 zł należą do rzadkości. Dużo zależy od marki producenta, a także samego typu wina. Mając na uwadze, że wina deserowe często sprzedawane są w butelkach o pojemności 500 ml lub 375 ml, nie każdy gotowy jest na taki wydatek. Jednak włożony wysiłek konieczny do uzyskania doskonałego wina słodkiego, duży potencjał leżakowania takiego trunku oraz jego wyjątkowe, trudne do porównania z czymkolwiek innym walory smakowe, sprawiają że są to wina jak najbardziej warte swojej ceny. Jak zawsze pamiętajmy aby pić je odpowiedzialnie.

Więcej

Wina słodkie Jest 34 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 34 elementów
Pokazuje 1 - 24 z 34 elementów