Włoskie czerwone, słodkie wino z regionu Emilia-Romagna. Lekko musujące. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni. Odczuwalne są aromaty malin i owoców leśnych.
Bardzo przyjemne do picia solo jak i polecane do deserów.
BRAK W MAGAZYNIE
Włoskie czerwone, słodkie wino z regionu Emilia-Romagna. Lekko musujące. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni. Odczuwalne są aromaty malin i owoców leśnych.
Bardzo przyjemne do picia solo jak i polecane do deserów.
BRAK W MAGAZYNIE
Jeden z naszych pierwszych kontaktów i pierwszych producentów w portfolio. Lubimy i cenimy te wina, szczególnie w kategorii: cena – jakość. Do ulubionych należą wytrawna i słodka malvasia frizzante.
Cantine Casabella położona jest w sercu rzymskiego, antycznego "kraju wina", tworząc pewien element ciągłości pomiędzy tradycją a innowacją. Mało znana w Polsce apelacja Colli Piacentini, znajduje się w regionie Emilia-Romagna (okolice miasta Piacenza). 50 hektarów winnic rozciągających się wokół XIX- wiecznej posiadłości.
Cantine Casabella uprawia głównie lokalne odmiany winorośli. Przeważają: czerwone Bonarda, Barbera czy Croatina oraz białe Malvasia i Ortrugo. Oprócz winogron wyprodukowanych przez Casabellę winnica skupuje także grona pochodzące od blisko 150 lokalnych winiarzy, którym udziela porad agronomicznych. Dzięki współpracy z producentami z obszarów Emilia Romagna i innych włoskich regionów, Casabella produkuje także: wina frizzante, Pinot Grigio, Chardonnay, Cabernet Sauvignon oraz Lambrusco.
Winnice Casabella założono na początku XXw. przez Luigiego Montemartiniego który był badaczem nauk przyrodniczych oraz zastępcą Króla Włoch. W tamtym czasie (do 1914r.), winnice i posiadłość Ziano były własnością rodziny Montemartini. W kolejnych latach następowało przeniesienie własności, które zakończyło się w 1991r. Powstała winnica Cantine Casabella z 50 hektarami winnic w 1998r. została powiększona przez nabycie winnicy Castell'Arquato, do której zaczęły trafiać winogrona z dużego obszaru między Ziano i Val d'Arda.
Winnica Casabella znajduje się pod wpływem dwóch klimatów: śródziemnomorskiego oraz umiarkowanego ciepłego morskiego, w efekcie czego winnica może się cieszyć stosunkowo ciepłymi i w miarę suchymi (porównując do Polski) latami, oraz chłodnym i wilgotnym okresem jesienno-zimowym. Różnorodność gleby i jej właściwości determinuje mnogość uprawianych odmian, naturalnie przystosowanych do terroir. Urodzajne gleby są najczęściej zbudowane z gliny osadowej, wapiennego margla, piaskowca i piasku.
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również