Szamorodni Edes

Hollokoi - Tokaji Szamorodni Edes 0,5l 2017

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
10-12 °C

49,99 zł

Opis

Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Tradycja produkcji Szamorodni sięga bowiem wieki wstecz i do dziś ten typ wina przygotowywany jest w oparciu o zbiór całych kiści winogron. Dębowa beczka użyta w procesie fermentacji, wykorzystywana jest następnie do leżakowania wina. Wino pachnie dojrzałymi owocami: morelami i jabłkami. W ustach uzupełnione są miodowymi i rodzynkowymi akcentami.

Wino Hollokoi Szamorodni edes zostało przygotowane ze szczepów: furmint i harslevelu.

Edes po węgierski oznacza słodki.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Hollokoi Mihaly

Piąte pokolenie rodziny Hollokoi nosi w sobie miłość do winogron i wina. Owocem tej miłości są wina dostępne dla każdego. Hollokoi to naszym zdaniem jedna z najlepszych ofert cena/jakość jeżeli chodzi o wina Aszu

Winnica

Hollokoi to średniej wielkości producent z siedzibą w Tallya. W uznaniu za zasługi dla regionu, właściciel winnicy Mihaly, otrzymał w 2004r. tutuł producenta roku regionu Tokaj-Hegyalja.  

Szczepy

W ramach trzech winnic (Nyerges, Jónap and Pipisk), na 10ha Hollokoi uprawia przede wszystkim Furmint, który zajmuje 60% nasadzeń. Uzupełnienie stanowią Sargamuskotaly (25%) oraz Harslevelu (15%). 

Historia

Rodzinna tradycja produkcji wina sięga XXw., natomiast 75-letni Mihaly sygnuje winnicę swoim nazwiskiem od 1984r. Jednym z centralnych punktów winnicy jest ponad 500-letnia piwnica, w której, w dębowych beczkach z drewna pochodzącego z węgierskich Gór Zemplińskich dojrzewają najlepsze wina Szamorodni oraz Aszu. To również tutaj odbywają się degustacje komentowane.

Klimat / Gleba

U Hollokoi, jak w większości winnic z Tokaju, występują wulkaniczne gleby, z dużą zawartością różnorodnych skał. Wpływ Karpat okalających Tokaj od północnej strony tworzy doskonały mikroklimat z długimi, ciepłymi dniami i wilgotnymi nocami. Taka pogoda jesienią stwarza idealne warunki do rozwoju grzyba Botrytis Cinerea i powstawania szlachetnej białej pleśni pożądanej przy uprawie winogron wykorzystywanych w winach Aszu. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również