Nowe produkty

Promocje

Wina Różowe

Wino różowe to rodzaj wina produkowany z ciemnych winogron w procesie podobnym do produkcji wina czerwonego. O wiele krótszy okres kontaktu moszczu ze skórkami skutkuje tylko delikatnym zabarwieniem wina właśnie na kolor różowy.

Wytrawne wino różowe jest najczęściej produkowanym rodzajem wina różowego. Najczęściej spotykanymi rose są wina franc...

Wino różowe to rodzaj wina produkowany z ciemnych winogron w procesie podobnym do produkcji wina czerwonego. O wiele krótszy okres kontaktu moszczu ze skórkami skutkuje tylko delikatnym zabarwieniem wina właśnie na kolor różowy.

Wytrawne wino różowe jest najczęściej produkowanym rodzajem wina różowego. Najczęściej spotykanymi rose są wina francuskie i wina hiszpańskie, natomiast prym w konsumpcji wina różowego wiodą Amerykanie. Wino różowe można produkować niemal z wszystkich ciemnych odmian winogron, jednak niektóre zyskały większą popularność w tym zakresie. Tradycyjnie wytrawne wino różowe robi się z takich odmian jak Grenache, Pinot Noir, Sangiovese, Cabernet Franc, Kekfrankos, Mataro czy Syrah. Mniej popularną, ale mającą swoich zwolenników kategorią są słodkie i półsłodkie wina różowe. Uzyskuje się je nie fermentując całego cukru zawartego w winogronie w alkohol. Do tego typu wina często wykorzystuje się takie szczepy jak Zinfandel, czyli Primitivo, Merlot, Lambrusco czy Moscato i są pite niezwykle chętnie w USA. Aromaty i nuty smakowe charakterystyczne dla wina różowego to przede wszystkim truskawka, poziomka i malina. Cena wina różowego jest zazwyczaj zbliżona do cen win białych i niższa niż ceny win czerwonych, choć oczywiście nie musi być to regułą.

Jak się to robi?

Jeśli chodzi o produkcję wina różowego to istnieje więcej niż jedna metoda. Ta, która nasuwa się w sposób intuicyjny, a więc zmieszanie wina białego i czerwonego jest w Europie prawnie zakazana. Wyjątkiem jest produkcja różowego Szampana, który powstaje właśnie w ten sposób. Metodą najpopularniejszą, odpowiadającą za większość komercyjnej produkcji wina różowego, jest metoda maceracji. Polega ona na wyciśnięciu z winogron soku (który nazywany jest moszczem) i umieszczeniu go w zbiorniku razem ze skórkami owoców, tak aby pigment w nich zawarty zabarwił moszcz. W przeciwieństwie do win czerwonych, które mają kontakt ze skórkami przez całą fermentację, wino różowe maceruje się od kilku do 36 godzin. Druga metoda, stosowana na mniejszą skalę, to metoda saignee, czyli „wykrwawiania”. Powstałe w ten sposób wino różowe jest w istocie produktem ubocznym produkcji wina czerwonego. Winiarz aby zintensyfikować aromaty, garbniki i koncentrację czerwonego wina, w początkowej fazie fermentacji upuszcza około 10% moszczu. Sok ten zostanie następnie osobno przefermentowany właśnie do postaci wina różowego. Powstałe wino będzie miała intensywniejszą barwę, będzie mocniej skoncentrowane oraz będzie bardziej pikantne w smaku. Wyróżnia się jeszcze trzeci sposób wykonywania różowego wina, czyli tzw. winifikacja „na szaro”. Wykorzystuje się w niej odmiany, które naturalnie posiadają różową (według niektórych szarą) skórkę i miąższ. Powstałe z nich wino ma kolor bladoróżowy lub łososiowy.

Z czym pić?

Różowe wino najchętniej pijemy jako aperitif w ciepły dzień. Francuzi z kolei po wino różowe sięgają częściej gdy nadchodzi jesień. A co jeśli chcemy wino różowe zestawić z posiłkiem? Lekkie i delikatne wino jak np. różowy Grenache z Langwedocji albo włoskie Chiaretto podamy z jedzeniem o podobnym charakterze, a więc świeżą sałatką lub wędlinami. Róż będzie także dobrym winem do łososia lub mocniej doprawionych owoców morza. Lepiej zbudowane wina różowe będą z kolei dobrym towarzyszem np. dla grillowanych, dobrze przyprawionych mięs.

Pamiętajcie aby pić odpowiedzialnie.

Więcej

Wina Różowe Jest 22 produktów.

Pokazuje 1 - 22 z 22 elementów
Pokazuje 1 - 22 z 22 elementów