Filtrowanie win

Włączone filtry:
    Objętość

    Nowe produkty

    Promocje

    Wina Różowe

    Wino różowe to rodzaj wina produkowany z ciemnych winogron w procesie podobnym do produkcji wina czerwonego. O wiele krótszy okres kontaktu moszczu ze skórkami skutkuje tylko delikatnym zabarwieniem wina właśnie na kolor różowy. Najczęściej nazywa się ten typ win francuskim określeniem różowej barwy, czyli „rosé”. Nie ze snobizmu, tylko z szacun...

    Wino różowe to rodzaj wina produkowany z ciemnych winogron w procesie podobnym do produkcji wina czerwonego. O wiele krótszy okres kontaktu moszczu ze skórkami skutkuje tylko delikatnym zabarwieniem wina właśnie na kolor różowy. Najczęściej nazywa się ten typ win francuskim określeniem różowej barwy, czyli „rosé”. Nie ze snobizmu, tylko z szacunku dla tradycji, bo we Francji właśnie, a dokładnie w Prowansji, narodziło się przed wiekami różowe wino. Jednak nie każde rosé będzie wyglądać różowo w butelce.

     

    Czy na pewno różowe?

    Wygląd i atrakcyjna barwa ma tutaj bardzo duże znaczenie, dlatego też stosuje się najczęściej butelki z przezroczystego szkła. Widać przez nie wtedy najlepiej odcień kolorystyczny. A paleta jest naprawdę niemała, od połyskującej miedzi, przez blady pomarańcz po soczystą fuksję i magentę. W degustacjach regularnie pojawia się określenie „łososiowy”, odnoszące się raczej do rejestrów jaśniejszych, typowych dla prowansalskiego rosé. Większe wysycenie barwy opisują skojarzenia z owocami, jak malina czy różowy grejpfrut. Tradycyjnie hiszpańskie wina z Kastylii i Nawarry przodowały w tych odcieniach, ale dziś to już nie jest reguła. W Hiszpanii różowe wino nazywa się rosado, a we Włoszech rosato.

     

    Wytrawne, czy z wyczuwalną słodyczą?

    Wytrawne wino różowe jest najczęściej produkowanym rodzajem wina różowego.  Jednak wiele osób kojarzy cukierkową barwę z cukierkową słodyczą. I nie bez powodu, istnieją także popularne wina półwytrawne i półsłodkie. Ich ojczyzną jest Andegawenia nad Loarą (fr. Anjou), a prawdziwym matecznikiem daleka Kalifornia! Uzyskuje się je nie fermentując całego cukru zawartego w winogronie w alkohol. Do tego typu wina często wykorzystuje się takie szczepy jak chętnie konsumowany w USA zinfandel, czyli primitivo, włoskie  lambrusco czy moscato. Różowe wina można produkować niemal z wszystkich ciemnych odmian winogron, jednak niektóre zyskały większą popularność w tym zakresie. Tradycyjnie wytrawne wino różowe robi się z takich odmian jak grenache, pinot noir, sangiovese, cabernet franc, kekfrankos, mataro, rzadziej syrah czy cabernet sauvignon.   Aromaty i nuty smakowe charakterystyczne dla wina różowego to przede wszystkim truskawka, poziomka i malina. Cena wina różowego jest zazwyczaj zbliżona do cen win białych i niższa niż ceny win czerwonych, choć oczywiście nie musi być to regułą.

     

    Jak się robi wino różowe?

    Jeśli chodzi o produkcję wina różowego to istnieje więcej niż jedna metoda. Ta, która nasuwa się w sposób intuicyjny, a więc zmieszanie wina białego i czerwonego jest w Europie prawnie zakazana. Wyjątkiem jest produkcja różowego szampana, który powstaje właśnie w ten sposób. Metodą najpopularniejszą, odpowiadającą za większość komercyjnej produkcji wina różowego, jest metoda maceracji. Polega ona na wyciśnięciu z winogron soku (który nazywany jest moszczem) i umieszczeniu go w zbiorniku razem ze skórkami owoców, tak aby pigment w nich zawarty zabarwił moszcz. W przeciwieństwie do win czerwonych, które mają kontakt ze skórkami przez całą fermentację, wino różowe maceruje się od kilku do 36 godzin. Druga metoda, stosowana na mniejszą skalę, to metoda saignee, czyli „wykrwawiania”. Powstałe w ten sposób wino różowe jest w istocie produktem ubocznym produkcji wina czerwonego. Winiarz aby zintensyfikować aromaty, garbniki i koncentrację czerwonego wina, w początkowej fazie fermentacji upuszcza około 10% moszczu. Sok ten zostanie następnie osobno przefermentowany właśnie do postaci wina różowego. Powstałe wino będzie miało intensywniejszą barwę, będzie mocniej skoncentrowane oraz będzie bardziej pikantne w smaku. Wyróżnia się jeszcze trzeci sposób wykonywania różowego wina, czyli tzw. winifikacja „na szaro”. Wykorzystuje się w niej odmiany, które naturalnie posiadają różową (według niektórych szarą) skórkę i miąższ. Powstałe z nich wino ma kolor bladoróżowy lub łososiowy.

     

    Różowe ciekawostki: wina szare , musujące i całkiem poważne

    Do niszowej produkcji szarych win nadają się lubiane szczepy pinot gris i gewurztraminer, których dojrzałe jagody mają faktycznie szaro-różową skórkę. Z kolei różowe wina musujące to wedle tradycji z Szampanii połączenie czerwonego wina z pinot noir, oraz pinot meunier z chardonnay. Oczywiście w wielu regionach zastępuje się je lokalnymi odmianami, tam gdzie doświadczenie winiarzy i warunki klimatyczne pozwalają naśladować niedościgły wzór szampana. W Hiszpanii znajdziemy zatem różowe wino musujące typu Cava, w Niemczech Sekt rosé, na Węgrzech Pezsgo, a we Włoszech nawet Prosecco rosato, dopiero co dopuszczone do oficjalnej dystrybucji (pierwszy w historii rocznik to 2020). Wspólny mianownik różnych przecież różowych to rześkość! Jedyne ciężkie i poważne różowe wino wytrawne z większym potencjałem dojrzewania powstaje w Dolinie Rodanu i nazywa się Tavel.

     

    Z czym pić wino różowe?

    Różowe wino najchętniej pijemy jako aperitif w ciepły dzień. Francuzi z kolei po wino różowe sięgają częściej gdy nadchodzi jesień. A co jeśli chcemy wino różowe zestawić z posiłkiem? Lekkie i delikatne wino jak np. różowe grenache z Langwedocji albo włoskie chiaretto podamy z jedzeniem o podobnym charakterze, a więc świeżą sałatką lub wędlinami. Róż będzie także dobrym winem do łososia lub mocniej doprawionych owoców morza. Lepiej zbudowane wina różowe będą z kolei dobrym towarzyszem np. dla grillowanych, dobrze przyprawionych mięs. Pamiętajcie aby pić odpowiedzialnie!

    Więcej

    Wina Różowe Jest 30 produktów.

    na stronę
    Pokazuje 1 - 24 z 30 elementów
    Pokazuje 1 - 24 z 30 elementów