Filtrowanie win

Włączone filtry:
Producent

Nowe produkty

Promocje

Kolor Jest 394 produktów.

Podkategorie

  • Wina Białe

    Wino białe, to mówiąc w uproszczeniu wino, którego moszcz podczas produkcji nie ma kontaktu ze skórkami winogron, w efekcie czego powstaje wino, które ma kolor od bladożółtego do ciemnożółtego, a nawet brązowego.

    W rzeczywistości moszcz (sok z winogron) używany do produkcji białego wina w określonych sytuacjach ma kontakt ze skórkami. Dotyczy to tych białych odmian, których skórki zawierają substancje aromatyczne, jak np. Riesling czy Gewurztraminer. Białe wino powstaje w ogromnej większości z białych odmian winogron, jednak i od tej reguły są odstępstwa. Jest możliwe wyprodukowanie białego wina z czerwonej odmiany, tym razem jednak oddzielenie skórek od moszczu jest konieczne. Tak np. robi się szampana z niebieskiego szczepu Pinot Noir. Taki rodzaj białego wina nosi z francuskiego nazwę blanc de noir.

    Które białe wino wybrać?

    Część białych win swoją markę opiera na odmianie, z której powstała, inne na pierwszym planie eksponują miejsce pochodzenia wina. Najbardziej znanymi białymi winami odmianowymi są te wykonane z Chardonnay, Riesling i Sauvignon Blanc. Dobre jednoodmianowe białe wina prezentują cechy typowe dla danych szczepów, takie jak: charakterystyczna aromatyczność, struktura, określona kwasowość oraz oczywiście smak. Dodatkowymi czynnikami wpływającymi na popularność szczepu są łatwość jego uprawy oraz marketing. Innymi odmianami, z których robi się dobre białe wina popularne na całym świecie są Pinot Gris, Gewurztraminer, Chenin Blanc czy Viognier, jednak lista odmian jest o wiele dłuższa. Często winiarz decyduje się na połączenie w jednym białym winie walorów więcej niż jednego szczepu. Powstaje wtedy wino kupażowane, które dzięki zmieszaniu różnych win uzyskuje unikalny charakter. Inną strategię przyjęli winiarze, którzy w pierwszej kolejności eksponują nie odmianę, a obszar kojarzący się z określonym stylem win białych. Przykładem takiego miejsca może być Tokaj na Węgrzech, gdzie produkuje się wyłącznie wina białe, poczynając od win wytrawnych, a kończąc na słynnych na całym świecie win słodkich. Zasady uprawy i produkcji wina określa specjalnie do tego powołany urząd. Innymi słynnymi regionami kojarzącymi się głównie z produkcją wina białego są między innymi Szampania i Alzacja - wina francuskie, Mozela - wina niemieckie, Kremstal i Wachau – wina austriackie, niektóre DOC w Włoszech, jak np. Lugana lub Soave, Rueda – białe wina hiszpańskie.

    Z czym pić?

    Wina białe pija się jako dodatek do potraw, ale też wyjątkowo dobrze sprawdzają się w roli aperitifu. Do najpopularniejszych połączeń kulinarnych należy serwowanie białego wina do ryby, dań z białego mięsa, owoców morza czy sałatek. Używa się go także do gotowania jako składnik potrawy. To, które wino białe warto wybrać zależy od charakteru potrawy. Do lekkich dań takich jak świeże sałaty, białe mięso z kurczaka, pstrąg czy krewetki wybierzemy wino lekkie, o wyższej kwasowości. Do dań o większej zawartości tłuszczu, czy bardziej kremowych, takich jak risotto, paella czy tłustsze ryby warto wybrać białe wino o poważniejszej strukturze, winifikowane z udziałem beczki

    Białe wina z reguły nie posiadają długiego potencjału starzenia (wyjątkiem są szlachetne wina słodkie), są też zazwyczaj łatwiejsze i tańsze w produkcji od win czerwonych. Sprawia to, że ogólnie rzecz biorąc wyróżnia je korzystna cena. Oczywiście cena wina jest składową wielu czynników, jednak ogólna tendencja wskazuje, że za dobre wino białe zapłacimy mniej niż za czerwone. Ze względu na swoją kwasowość, lżejszą od czerwonego wina strukturę oraz brak występowania garbników w skórce winogron, białe wina traktuje się jako łatwe w piciu, dobrze gaszące pragnienie i dające orzeźwienie. Pamiętaj jednak aby pić odpowiedzialnie.

  • Wina Czerwone

    Produkcja wina czerwonego do dzisiaj trochę przypomina alchemię . Do jego wykonania wykorzystuje się ciemne odmiany winogron, a tym co je wyróżnia jest zawartość tanin oraz innych substancji prozdrowotnych niewystępujących w innych rodzajach wina. Charakterystyczny jest sposób produkcji wina czerwonego – moszcz może mieć kontakt ze skórkami ( a także z pestkami i rzadko z szypułkami), które przekazują winu pigmenty oraz zawarte w nich substancje charakterystyczne dla win czerwonych – polifenole i fenole, z których najbardziej znanym są taniny, nazywane także garbnikami. Są to te substancje, które odpowiadają w czerwonym winie za uczucie szorstkości, ściągania i cierpkości w jamie ustnej, a także za uczucie lekkiej goryczki, które pojawia się na finiszu. To między innymi taniny odpowiadają za prozdrowotne właściwości czerwonego wina. Związki te są szczególnie związane z zapobieganiem chorobie wieńcowej i chorobom serca.

    Które czerwone wino wybrać?

    Aby wyprodukować wino czerwone konieczne jest użycie ciemnych odmian winogron, gdyż zarówno kolor jak i niektóre z walorów wina pochodzą od skórek i pestek. Wina czerwone to szeroką paleta smaków, aromatów i stylów. Bezpośredni wpływ na produkt finalny mają: rodzaj użytej do produkcji odmiany winorośli, sposób winifikacji, warunki klimatyczno-glebowe oraz wiedza i temperament Winiarza. Zdecydowana większość produkcji win czerwonych to wina wytrawne. Uzyskane wino może być lekkie, soczyście owocowe z niską zawartością tanin. Do takiej grupy win czerwonych należą na przykład te robione z Pinot Noir (uprawiany i ceniony na całym świecie), Zweigelta (czerwone wina austriackie), Gamay czy włoskie wina produkowane w apelacji Valpolicella. Kolejną grupę win stanowią te, których strukturę, zwaną też ciałem, określa się jako średnią. Najbardziej znanymi szczepami używanymi do ich produkcji są: Cabernet Franc – popularne wina francuskie z Bordeaux czy węgierskie z Villany, Sangiovese – słynne Chianti z Toskanii, znane na całym świecie Grenache i Merlot, a także Mencia, Barbera, Carmenere czy Montepulciano. Ostatnią grupę stanowią wina czerwone o mocnej budowie, charakteryzujące się dużą koncentracją, gęstością, często także większą zawartością garbników i alkoholu. Prawie zawsze leżakują też w drewnianej beczce. To właśnie te wina posiadają z reguły największy potencjał starzenia, osiągają najwyższe ceny i są najbardziej pożądane przez miłośników dobrych win czerwonych. Do najbardziej znanych odmian dających mocno zbudowane wina czerwone zaliczamy Tempranillo - czerwone wino hiszpańskie które najbardziej znane jest z regionów Ribera del Duero i Rioja; Nebbiolo - z którego robi się słynne włoskie wino Barolo; Malbec - uważany za najprzystępniejsze i najbardziej pijalne spośród ciężkich win czerwonych; Syrah - francuski szczep uprawiany na całym świecie oraz oczywiście Cabernet Sauvignon, czyli najpopularniejsza spośród wszystkich odmian.

    Z czym pić?

    Jak i z czym najlepiej pić dobre czerwone wino? Oczywiście trafnym pomysłem jest degustowanie wina jako aperitif, a więc solo. Niektórzy mogą jednak uznać, że czerwone wino wytrawne, zwłaszcza to o większej zawartości tanin, jest wymagające czy wręcz męczące w piciu. Wtedy warto sięgnąć po jedzenie. Zawarte w czerwonym winie taniny łączą się z białkiem mięsa stanowiąc dla niego przeciwwagę, natomiast kwasowość wina równoważy soczystość tłuszczu zawartego w mięsie. Dlatego właśnie za najlepsze wino do steka, gulaszu czy innych dań z wołowiny lub baraniny uważa się ciężkie wina czerwone. Jeżeli z kolei szukamy koniunkcji wina z lżejszym jedzeniem i potrzebne nam wino do pizzy lub wino do kaczki, to nadal będziemy szukać win o znacznej kwasowości, jednak już niekoniecznie mocno tanicznych i skoncentrowanych. Wtedy lepiej sprawdzi się czerwone wino średniej lub lekkiej budowy, nie dominujące, a jedynie uzupełniające i wzbogacające potrawę. Czerwone wina pasują też do całej gamy serów.

    Bez względu na to czy lubisz lekkie białe wino czy ciężkie wino czerwone, pamiętaj aby pić odpowiedzialnie.

  • Wina Różowe

    Wino różowe to rodzaj wina produkowany z ciemnych winogron w procesie podobnym do produkcji wina czerwonego. O wiele krótszy okres kontaktu moszczu ze skórkami skutkuje tylko delikatnym zabarwieniem wina właśnie na kolor różowy.

    Wytrawne wino różowe jest najczęściej produkowanym rodzajem wina różowego. Najczęściej spotykanymi rose są wina francuskie i hiszpańskie, natomiast prym w konsumpcji wina różowego wiodą Amerykanie. Wino różowe można produkować niemal z wszystkich ciemnych odmian winogron, jednak niektóre zyskały większą popularność w tym zakresie. Tradycyjnie wytrawne wino różowe robi się z takich odmian jak Grenache, Pinot Noir, Sangiovese, Cabernet Franc, Kekfrankos, Mataro czy Syrah. Mniej popularną, ale mającą spore grono zwolenników kategorią są słodkie i półsłodkie wina różowe. Uzyskuje się je nie fermentując całego cukru zawartego w winogronie w alkohol. Do tego typu wina często wykorzystuje się takie szczepy jak Zinfandel, czyli Primitivo, Merlot, Lambrusco czy Moscato i są pite niezwykle chętnie w USA. Aromaty i nuty smakowe charakterystyczne dla wina różowego to przede wszystkim truskawka, poziomka i malina. Cena wina różowego jest zazwyczaj zbliżona do cen win białych i niższa niż ceny win czerwonych, choć oczywiście nie musi być to regułą.

    Jak się robi wino różowe?

    Jeśli chodzi o produkcję wina różowego to istnieje więcej niż jedna metoda. Ta, która nasuwa się w sposób intuicyjny, a więc zmieszanie wina białego i czerwonego jest w Europie prawnie zakazana. Wyjątkiem jest produkcja różowego Szampana, który powstaje właśnie w ten sposób. Metodą najpopularniejszą, odpowiadającą za większość komercyjnej produkcji wina różowego, jest metoda maceracji. Polega ona na wyciśnięciu z winogron soku (który nazywany jest moszczem) i umieszczeniu go w zbiorniku razem ze skórkami owoców, tak aby pigment w nich zawarty zabarwił moszcz. W przeciwieństwie do win czerwonych, które mają kontakt ze skórkami przez całą fermentację, wino różowe maceruje się od kilku do 36 godzin. Druga metoda, stosowana na mniejszą skalę, to metoda saignee, czyli „wykrwawiania”. Powstałe w ten sposób wino różowe jest w istocie produktem ubocznym produkcji wina czerwonego. Winiarz aby zintensyfikować aromaty, garbniki i koncentrację czerwonego wina, w początkowej fazie fermentacji upuszcza około 10% moszczu. Sok ten zostanie następnie osobno przefermentowany właśnie do postaci wina różowego. Powstałe wino będzie miała intensywniejszą barwę, będzie mocniej skoncentrowane oraz będzie bardziej pikantne w smaku. Wyróżnia się jeszcze trzeci sposób wykonywania różowego wina, czyli tzw. winifikacja „na szaro”. Wykorzystuje się w niej odmiany, które naturalnie posiadają różową (według niektórych szarą) skórkę i miąższ. Powstałe z nich wino ma kolor bladoróżowy lub łososiowy.

    Z czym pić wino różowe?

    Różowe wino najchętniej pijemy jako aperitif w ciepły dzień. Francuzi z kolei po wino różowe sięgają częściej gdy nadchodzi jesień. A co jeśli chcemy wino różowe zestawić z posiłkiem? Lekkie i delikatne wino jak np. różowy Grenache z Langwedocji albo włoskie Chiaretto podamy z jedzeniem o podobnym charakterze, a więc świeżą sałatką lub wędlinami. Róż będzie także dobrym winem do łososia lub mocniej doprawionych owoców morza. Lepiej zbudowane wina różowe będą z kolei dobrym towarzyszem np. dla grillowanych, dobrze przyprawionych mięs.

    Pamiętajcie aby pić odpowiedzialnie.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 394 elementów
Pokazuje 1 - 24 z 394 elementów