Nowe produkty

Promocje

Wina Pinot Noir

Pinot Noir - (zwany w Niemczech Spätburgunderem a we Włoszech Pinot Nero) pochodzi z Burgundii, gdzie uprawiano go już za czasów rzymskich i skąd pochodzą najlepsze wina z tej odmiany. Poza Francją, w Europie najczęściej uprawia się Pinot Noir w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Słowenii, Chorwacji, Bułgarii, Rumunii, Mołdawii, Czechach i na Węgrz...

Pinot Noir - (zwany w Niemczech Spätburgunderem a we Włoszech Pinot Nero) pochodzi z Burgundii, gdzie uprawiano go już za czasów rzymskich i skąd pochodzą najlepsze wina z tej odmiany. Poza Francją, w Europie najczęściej uprawia się Pinot Noir w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Słowenii, Chorwacji, Bułgarii, Rumunii, Mołdawii, Czechach i na Węgrzech (tu najciekawsze rezultaty). 

Pinot Noir to jeden z najdroższych i najbardziej docenianych szczepów winorośli właściwej. Niezwykle ciężki w uprawie i podatny na choroby, wymaga idealnych warunków klimatycznych i doskonałej ręki winemaker’a, aby oddać w ręce konsumentów butelkę godną własnej renomy. 

Charakterystyczne aromaty dla win ze szczepu  Pinot Noir to wiśnia, truskawka i malina. Powstałe z niego wino ma lekką strukturę z niską zawartością garbników i zaznaczoną kwasowością. 

We Francji Pinot Noir słynny jest nade wszystko dzięki dwóm rejonom. Pierwszym z nich jest Burgundia, gdzie powstają najlepsze wina w pełni wykonane z tego szczepu. Drugim francuskim regionem, w którym uprawa Pinot Noir jest bardzo popularna to Szampania, z której pochodzą prestiżowe wina musujące produkowane metodą tradycyjną z apelacji Champagne – szampany.

Wina z Pinot Noir doskonale mają się również w regionach winiarskiego Nowego Świata, zwłaszcza Kalifornii, Oregonu, Nowej Zelandii czy Chile. W porównaniu do europejskich reprezentantów, tamtejsze wina z Pinot Noir są mocniej zbudowane, nieco gęstsze, o mniej ziemistym, a bardziej owocowym charakterze. Dominują w nich maliny, wiśnie, często z odrobiną wanilii pochodzącą z dębowej beczki.

Pinot Noir w gastronomii

Pinot noir dzięki wysokiej kwasowości i lekkiej budowie jest bardzo dobrym towarzyszem stołu. Klasycznym połączeniem jest dziczyzna, ale lekki Pinot Noir można podać też do tłustszych ryb (łosoś, tuńczyk, nawet makrela), jest też dobrym wyborem do miękkich, niezbyt aromatycznych serów, które z reguły trudno połączyć z czerwonymi winami (brie, pont-l’évêque, reblochon).

Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Pinot Noir, z oferty Rafa-Wino.

Więcej

Wina Pinot Noir Jest 25 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 25 elementów
Pokazuje 1 - 24 z 25 elementów