Nowe produkty

Wina Nebbiolo

Szczep Nebbiolo został wyhodowany w Piemoncie. To właśnie w tym włoskim regionie, w niezwykle prestiżowych apelacjach rozciągających się wokół miasteczek Barolo i Barbaresco, powstają najlepsze, potężne wina oparte na tej odmianie.

Dla światowych winiarzy, Nebbiolo ma jedną zasadniczą wadę – nie udaje się praktycznie nigdzie poza Piemontem, a p...

Szczep Nebbiolo został wyhodowany w Piemoncie. To właśnie w tym włoskim regionie, w niezwykle prestiżowych apelacjach rozciągających się wokół miasteczek Barolo i Barbaresco, powstają najlepsze, potężne wina oparte na tej odmianie.

Dla światowych winiarzy, Nebbiolo ma jedną zasadniczą wadę – nie udaje się praktycznie nigdzie poza Piemontem, a przynajmniej nie da się stworzyć z niej nawet podobnej jakości win. Choć, co oczywiste, próbują wszyscy – od Kalifornii, poprzez Europę Środkowo-Wschodnią, na Australii kończąc. Niepowodzenia te wynikają po części z faktu specyficznych nisz klimatycznych w Piemoncie, obficie nawiedzanych przez mgły (nazwa nebbiolo pochodzi od włoskiego nebbia – „mgła”), które mu nie tylko nie szkodzą, ale bez których wręcz nie może się obejść. Inna wersja podaje za źródło słowo nobile (szlachetny). 

Wymogi klimatyczne sprawiają, że nawet w Piemoncie obszar upraw Nebbiolo ogranicza się do kilku rejonów i kilku procent powierzchni wszystkich winnic. To ma zasadniczy wpływ na cenę win z tego szczepu. 

Genetycznie Nebbiolo jest bardzo podobny do Viognier. Pierwsza wzmianka o szczepie Nebbiolo pochodzi z 1268 r. i opisuje winorośl rosnącą w pobliżu Rivoli. Szczep występuje także pod nazwami – Spanna, Picutener i Chiavennasca. 

Najczęściej Nebbiolo produkuje się jako wino jednoodmianowe. Rzadziej miesza się z Cabernetem lub Barberą.Wino Nebbiolo charakteryzuje się ciemną barwą i wysoką tanicznością. Ma dużo alkoholu i lubi starzenie. Jego bukiet może rozwijać się przez wiele lat. Główne aromaty wina nebbiolo to wiśnia, jeżyna, czekolada, rodzynki, zioła, anyż, lukrecja, tytoń, ziemia, truskawka, śliwka, róża, fiołki, smoła, trufle. Dębowe beczki dodają winu aromatów wanilii, dymu, skóry, cedru, cygar. Wina te najlepiej komponują się z potrawami mięsnymi, łososiem, kurczakiem cacciatore, dojrzałymi, twardymi serami i truflami. Długowieczność win nebbiolo czyni je doskonałym wyborem na prezent do winnej piwniczki.

Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Nebbiolo z oferty Rafa-Wino.

Więcej

Wina Nebbiolo Jest 7 produktów.

Pokazuje 1 - 7 z 7 elementów
  • Rizzi - Barbaresco

    Barbaresco to czerwone wytrawne wino produkowane z winogron Nebbiolo zebranych w Crü Rizzi we włoskim Piemoncie. Jest to rozległy teren, więc nie jest zaskoczeniem, że istnieją w nim znaczne różnice w charakterystyce gleby, ekspozycji i wysokości. Właśnie dlatego to Barbaresco jest tak szczególne, a wzgórze Rizzi jest bezsprzecznie jednym z najbardziej...

    149,99 zł
  • Eraldo Viberti - Barolo 2010

    Piękne Barolo o intensywnym aromacie ciemnoczerwonych owoców. Potrzebuje czasu, aby w pełni się rozwinąć. Ale potem smakujesz bardzo dobre Barolo z nutami owoców takich jak jeżyna, wiśnia. Wino to można przechowywać przez kolejne 10 - 15 lat. Od Października winogrona są zbierane ręcznie. Po 30-dniowej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej...

    189,99 zł
  • Eraldo Viberti - Barolo 2012

    Piękne Barolo o intensywnym aromacie ciemnoczerwonych owoców. Potrzebuje czasu, aby w pełni się rozwinąć. Ale potem smakujesz bardzo dobre Barolo z nutami owoców takich jak jeżyna, wiśnia. Wino to można przechowywać przez kolejne 10 - 15 lat. Od Października winogrona są zbierane ręcznie. Po 30-dniowej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej...

    209,99 zł
  • Eraldo Viberti - Barolo Roncaglie

    Barolo Roncaglie od Eraldo Viberti - tradycyjnego, naturalnego rzemieślnika Barolo, 100% Nebbiolo. Znajdujące się w Santa Maria La Morra we włoskim Piemoncie wina Eraldo Vibeti są produkowane w miękkim, bogatym stylu Barolo i są gotowe do picia wcześniej niż niektóre inne style. Roncaglie jest eleganckim Nebbiolo z działki 0,8 hektara w jego winnicy,...

    219,99 zł
  • Rizzi - Barbaresco Nervo 2010

    Barbaresco Nervo to czerwone wytrawne wino produkowane z winogron Nebbiolo zebranych w Crü Nervo we włoskim Piemoncie. Ten Crü znajduje się pod miejscowością Treiso. Reprezentuje ciągłość z wielkim, pokrytym winoroślami wzgórzem Rizzi i jest miejscem spotkań dwóch najważniejszych Crü Barbaresco (Bernardot i Rizzi). Wszystko tu współpracuje, aby uczynić z...

    219,99 zł
  • Claudio Alario - Barolo Riva Rocca 2014

    Barolo „Riva Rocca” Alario powstało z pojedynczego cru gminy Verduno we włoskim Piemoncie i dojrzewał przez 24 miesięcy w dębowych beczkach barrique i 12 w dużych beczkach, następnie leżakował 3 lata w butelce. To długotrwałe i bardzo intensywne czerwone wino wytrawne o wyrazistym, nowoczesnym i eleganckim profilu aromatycznym, bogate w zielne, owocowe i...

    219,99 zł
  • Eraldo Viberti - Barolo Rocchettevino 2011

    Barolo od Eraldo Viberti - tradycyjnego, naturalnego rzemieślnika Barolo, 100% Nebbiolo. Znajdujące się w Santa Maria La Morra we włoskim Piemoncie wina Eraldo Vibeti są produkowane w miękkim, bogatym stylu Barolo i są gotowe do picia wcześniej niż niektóre inne style. Leżakuje 30 miesięcy w dużych beczkach i układa bez żadnej filtracji, czy...

    229,99 zł
Pokazuje 1 - 7 z 7 elementów