Wina Tsolikauri

Marani - Tvishi 2019
  • Tsolikauri
  • Gruzja
  • Półsłodkie
Wina z Gruzji

Marani - Tvishi 2019

14783
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Gruzja Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 12-14°C Produkowane ze szczepu: Tsolikauri 100% Region: Racha-Lechkhumi Apelacja: TVISHI - szczególny rejon uprawy winorośli
54,99 zł

Tsolikauri (bazaleturi) – biała gruzińska odmiana, uprawiana głównie w zachodniej Gruzji, a szczególnie na Nizinie Kolchidzkiej i w regionie Imeretia. Jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian w tej części kraju. Z tsolikauri robi się wina od wytrawnych po półsłodkie. Tsolikauri może być winem bardzo mineralnym, z lekkim kwiatowym aromatem, ale może również być fermentowane w dębie i stać się winem o dobrym potencjale starzenia. Niektórzy producenci winifikują winogrona w tradycyjny sposób w glinianych naczyniach zwanych Qvevris - które dają winu więcej treści i złożoności.

Aromat i smak wina ze szczepu tsolikauri

Wina ze szczepu tsolikauri mają złoty kolor, z zielonym odcieniem. Słodkie aromaty żółtych i białych owoców (banany, jabłka i...

Czytaj więcej

Tsolikauri (bazaleturi) – biała gruzińska odmiana, uprawiana głównie w zachodniej Gruzji, a szczególnie na Nizinie Kolchidzkiej i w regionie Imeretia. Jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian w tej części kraju. Z tsolikauri robi się wina od wytrawnych po półsłodkie. Tsolikauri może być winem bardzo mineralnym, z lekkim kwiatowym aromatem, ale może również być fermentowane w dębie i stać się winem o dobrym potencjale starzenia. Niektórzy producenci winifikują winogrona w tradycyjny sposób w glinianych naczyniach zwanych Qvevris - które dają winu więcej treści i złożoności.

Aromat i smak wina ze szczepu tsolikauri

Wina ze szczepu tsolikauri mają złoty kolor, z zielonym odcieniem. Słodkie aromaty żółtych i białych owoców (banany, jabłka i gruszki), są charakterystyczne dla odmiany tsolikauri. Wina cechuje przyjemna owocowa kwasowość, z tonami różnych przypraw i cynamonu. Tsolikauri winifikowane w qvevri, charakteryzują się warstwowymi smakami cytrusów, owoców pestkowych, ze smakiem nut kwiatowych.

Tsolikauri w gastronomii

Najpopularniejsze wino ze szczepu tsolikauri to półsłodkie Tvishi - polecane do deserów lub jako aperitif.

Pokaż mniej