Wina Albarino (Alvarino)
Albarino (alvarino) - ważny biały szczep winorośli uprawiany na Półwyspie Iberyjskim. Albarino - tak wymawiana jest ta nazwa w Hiszpanii. W Rias Baixas (czyt. rias bajszas) – robi się z nich słonawe, dobrze zbudowane wina, bardzo "modne" od kilku lat, mocno zbudowane białe wina. W Portugalii mówi się na ten szczep alvarino - i jest podwaliną sukcesu jakościowych vinho verde na północy kraju.
Wina z tego szczepu są bardzo ekspresyjne, mające wielki potencjał i rożny styl.
Pochodzenie szczepu
Albarino (alvarino) jest krewnym innych lokalnych szczepów z Galicji – amaral i caíño branco. Nie ma nic wspólnego z rieslingiem i petit manseng - chociaż tego typu "plotki" też krążą.
Miejsce upraw
Zdecydowanie najwięcej uprawia się albarino w galicyjskiej apelacji Rías Baixas (5,1 tys. hektarów) stanowiąc niemal 95% nasadzeń, a wina z adnotacją DO Rías Baixas muszą mieć przynajmniej 70% albariño w kupażu. Najstarsze winnice tego szczepu w tym regionie mają ponad 200 lat! W Hiszpanii albariño uprawia się również w sąsiednich apelacjach Ribeiro i Ribeira Sacra.
W Portugalii upraw alvarino jest zdecydowanie mniej, mimo że alvariño uważane jest za odmianę z największym potencjałem. Uprawiana jest przede wszystkim w Minho. Z alvarino produkuje się tam lekkie vinho verde.
Poza Półwyspem Iberyjskim uprawia się albariño na małą skalę w Stanach Zjednoczonych (np. Oregon).
Aromat i smak win z albarino (alvarino)
Wina są zazwyczaj bardzo owocowe, soczyste i mineralne. Można odnaleźć subtelne aromaty brzoskwini, egzotycznych owoców, skórki cytryny i kwiatów cutrusów. Albarino (alvarino) przypomina nieco viognier, rieslinga i gewürztraminera.
Pairing
Większość albariño przeznaczona jest do picia jako wina młode. Chociaż zarówno na północy Portugalii jak i w Rias Baixas, robi się również długo starzone (w beczcze lub kadzi stalowej) wina z długim potencjałem leżakowania.
Wina młode świetnie pasują do różnych przekąsek, drobiu, owoców morza i skorupiaków. Dobrze zbudowane albariño jest dobrym towarzyszem do dań cięższych strukturalnie i aromatycznie, np. do makaronów, dań z ziemniakami czy z grilla.
Pokaż mniej