Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria...
Objętość: 750ml Smak: wytrawne...
Cabernet Franc - ten stary francuski szczep pochodzący z Bordeaux jest znany przede wszystkim jako genetyczny rodzic tak popularnych odmian jak Cabernet Sauvignon, Merlot czy Carmenere. Odmiana chętnie uprawiana przez winogrodników jako szczep o wysokiej odporności na choroby. W butelce najczęściej spotkamy go w kupażach, szczególnie tych z Bor...
Cabernet Franc - ten stary francuski szczep pochodzący z Bordeaux jest znany przede wszystkim jako genetyczny rodzic tak popularnych odmian jak Cabernet Sauvignon, Merlot czy Carmenere. Odmiana chętnie uprawiana przez winogrodników jako szczep o wysokiej odporności na choroby. W butelce najczęściej spotkamy go w kupażach, szczególnie tych z Bordeaux i Doliny Loary, jako część mieszanki. Odmianę uprawia się właściwie na całym świecie. Na jednoszczepowe wina z Cabernet Franc postawił w ostatnich latach mocno niewielki region z południa Węgier – Villany i nie bez powodu wina te zdobywają coraz szersze uznanie wśród europejskiej publiczności. Urzekają owocowym charakterem połączonym z subtelnością i elegancją. Poza Francją i Węgrami spotkamy go także w północnych Włoszech, Australii, Nowej Zelandii oraz obu Amerykach. W Kanadzie produkuje się z Cabernet Franc wino lodowe, którego ceny wahają się w granicach 100$. Wino z Cabernet Franc charakteryzuje się średnim ciałem, średnimi taninami oraz podwyższoną kwasowością. Dominują nuty wiśniowo-śliwkowe, podbite akcentami pieprznymi. W Cabernet Franc nie brak także akcentów roślinnych – zioła, tytoń oraz charakterystyczny niuans zielonej papryki. Wszystko to sprawia, że Cabernet Franc jest bardzo uniwersalnym winem jeśli chodzi o parowanie z jedzeniem. Szczególnie warto spróbować połączenia Cabernet Franc z daniami z grilla.
Wyrafinowany musujący brut z Veneto we Włoszech, wykonany metodą Charmata, o ponętnym, delikatnym różowym kolorze. Maria Rosé Spumante ma intensywny zapach i złożony, aromatyczny bukiet. Jest młode i pełne wigoru z wyraźnymi aromatami truskawek, poziomek, kwiatów i dojrzałych jagód. W ustach jest eleganckie, wytrawne, pełne, aksamitne i miękkie, z dobrym...
Czerwone, wytrawne cuvee z południa Węgier. Wino charakteryzuje się średnim ciałem i harmonią. W nosie maliny, dojrzałe wiśnie i przyprawy. W ustach dominują nuty wiśniowe, czerwona porzeczka, jagoda. Posmak przypraw nadaje dojrzały charakter winu. Wino świetnie zrównoważone z długim finiszem. Potencjał leżakowania: 4-5 lat. Gere Athus 2018 on Vivino
Węgierskie wino z Egeru. Fermentacja w stalowych zbiornikach, dojrzewanie w węgierskich beczkach. Czerwone, lekko wytrawne wino o głębokim, purpurowym kolorze. W jego przygotowaniu, poza Cabernet Franc, użyty został w niewielkim stopniu Pinot Noir, co jest wyczuwalne w jego zapachu. Uniwersalne i przyjemne wino czerwone zarówno w połączeniu z daniami, jak...
Leżakuje w dębowych beczkach przez 24 miesiące, co sprawia, że taniny dojrzałych owoców są okrągłe, co skutkuje jeszcze dłuższym finiszem i podkreśla jego typowe smaki. Wino o średnio głębokim kolorze granitu. W zapachu dojrzałość pojawia się w postaci integracji aromatów, gdy korzenne nuty, dzika róża, wiśnia, śliwka i grzanka pojawiają się w...
Węgierskie czerwone wino wytrawne. Produkowane z odmiany Cabernet Franc w najbardziej wysuniętym na południe winiarskim regionie Węgier - Villany. Wino młode, zadziorne, ale równocześnie eleganckie i powabne. To szczyt możliwości - winogrono, wiedza, doświadczenie - oto przepis na intensywnego, pełnego owocu i wigoru Cabernet Franca. Producent opisuje je...
Klasyczny przykład Egri Bikaver, czerwonego wytrawnego wina z Węgier. W roczniku 2016 na ten kupaż złożyło się sześć szczepów – oprócz kékfrankosa mamy tu cabernet franc, merlota, zweigelta, portugiesera i blauburgera, a wino po spontanicznej fermentacji spędziło 18 miesięcy w dużych beczkach dębowych o pojemności 500 litrów. Sporo tu ciemnych owoców z...
Chateau St. Remy Fronsac to franuskie czerwone wino wytrawne z Bordeaux. Głęboka granatowa szata. Owocowy i pieprzny nos z lekkimi nutami dębu. W smaku dominuje wyraźna kwasowość, zintegrowany alkohol. Przyjemna struktura, w której znajdziemy przyprawy i dojrzałe owoce, takie jak czarna wiśnia. Długi i złożony finisz, z akcentami waniliowymi. Château...
Wysokiej klasy czerwone, wytrawne wino z Egeru. Ta węgierska mieszanka to słynny Egri Bikaver, którego podstawą jest odmiana Kekfrankos, a towarzyszą jej Cabernet Sauvignon i Franc, Pinot Noir, Syrah, Merlot oraz Kadarka. Wino charakteryzuje głębia i złożoność aromatu oraz smaku. Czuć tu dojrzałe jeżyny, borówki, wiśnie i porzeczkę. Całość uzupełnia...
Kupaż pięciu rodzajów winogron, rosnących na jednym z najlepszych wzgórz regionu winiarskiego Egeru. Szczepy, które razem tworzą Wielką Orkiestrę aromatów i smaków. Ich szlachetność została dostrojona przez 28-miesięczne leżakowanie w beczkach i pielęgnację winiarza Atilli Petrenego.Wino ma średnio głęboki czerwony kolor. W zapachu intensywna kawa,...
Egri Bikaver "Big Band" to węgierskie czerwone wino wytrawne. Barwa intensywnie rubinowa z brunatnymi refleksami, aromat również intensywny – wyczuć w nim można wiśnie, porzeczki, czarną herbatę, konfiturę z ciemnych owoców, a także nuty korzenne i ziemiste. Na podniebieniu mięsiste, ale i aksamitne, pełne czerwonych owoców i zdecydowanych tanin. W smaku...
Dojrzały Cabernet Franc z egerskich wulkanicznych gleb, zrobiony z owoców wybranych z 20-letnich winorośli. To czerwone wytrawne wino z Węgier spontanicznie fermentowano w zbiornikach i kadziach, a następnie poddawano je starzeniu w nowych i używanych 500-litrowych beczkach przez 12 miesięcy. Dojrzałe, pieprzowe, pikantne, ekscytująco dębowe egerskie wino...
Wino czerwone, wytrawne ze szczepów: Kekfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Kadarka. Bogaty, złożony bukiet. W nosie czarne jagody uzupełnione wulkaniczno-leśnymi nutami ściółki. Morwa, porzeczka, sosna - na podniebieniu żywica, ściółka leśna, chilli i czekolada. Dojrzały charakter. Elegancki, wyrafinowany Egri Bikaver. Wino będzie pasowało do...
Pierwsza klasa Saint-Emilion Grand Cru! Czerwone, wytrawne, doskonale dojrzałe Bordeaux, charakteryzujące się Merlotem, emanuje zachęcającym zapachem dojrzałych śliwek. Miękkie i aksamitne na podniebieniu, z pięknym, trwałym wykończeniem. Eleganckie Bordeaux i świetny Merlot, który sprawia, że szczególny moment jest wielką przyjemnością. Od czołowego...
Silny i wyrazisty kupaż szczepów Merlot i Cabernet Franc wyrastających z egerskiej gleby wulkaniczno-wapiennej. To czerwone wytrawne wino z Węgier charakteryzuje intensywny aromat owoców leśnych, czarnych wiśni i tytoniu. Jest to zrównoważone wino, które wyróżnia się ponadprzeciętnym ciałem, średnimi taninami, alkoholem i okrągłymi kwasami o długim...
Chateau Canterane to klasyczne francuskie czerwone wino wytrawne pochodzące z apelacji Saint Emilion w Bordeaux. Charakteryzuje się dobrze wyczuwalnym aromatem owoców leśnych, z dodatkiem ziół i przypraw korzennych. W smaku dominują czerwone owoce. Finisz długi i bardzo przyjemny. Połączenie owoców oraz przypraw korzennych sprawia, że wino to staje się...
Chateau Beausejour Puisseguin to francuskie czerwone wino wytrawne z apelacji Saint Emilion w Bordeaxu. To pyszne dojrzałe wino, pełne czarnych owoców, przypraw, skóry i hojnych garbników. Smaki mięty pochodzą z nowego procesu starzenia drewna i zwiększają smak dojrzałych jagód oraz kwasowość. Wino pochodzi z uprawy organicznej, nie dodano do niego...
Muratie Ansela van de Caab, to kupaż szczepów: Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 29%, Cabernet Franc 21% Ansela jest wykwintnym czerwonym winem, dojrzewającym w dębowych beczkach nawet dwadzieścia dwa miesiące. Posiada potencjał starzenia i jest winem uznanym wśród koneserów. Na podniebieniu oferuje miękkie delikatne taniny z okrągłością i strukturą, która...
Wielkie wino wielkiego producenta. Zdaniem wielu najlepszego w Egerze. Podłączamy się pod tą opinię. Wino zaskakuje od początku. Owoc ustępuje miejsca kakao, czekoladzie i kawie. Dodatkowo wyczywalne wyraźnie są akcenty takie jak tytoń, skóra, korzenne przyprawy w otoczeniu kipiących dojrzałych czerwonych owoców podlanych nalewką. Temu winu bliżej do...
Węgierskie wino czerwone wytrawne. Egri Bikaver Padok to bardzo eleganckie, a zarazem świeże wino. Charakterystyczny egerski styl. W nosie bogate aromaty ciemnych owoców - śliwek, jeżyn, czarnej porzeczki, a także aromat ściółki leśnej. Wino mocno zbudowane, o wysokiej koncentracji, starzone w beczce dębowej 24 miesiące. Wino nagrodzone w 2016 roku...
Wysokiej klasy węgierskie czerwone wino wytrawne o aromacie ciemnych owoców (śliwka, jeżyna), tytoniu i pieprzu. Wyprodukowane w Egerze ze starej francuskiej odmiany Cabernet Franc. Wino dobrze zbudowane, skoncentrowane, intensywne i i zachowujące doskonały balans. Wysoki alkohol świetnie zintegrowany, finisz długi i elegancki. Wino dojrzewało w dębowej...
Egri Bikaver z winnicy Nagy-Eged z fantastycznego rocznika. Fermentacja alkoholowa w zbiornikach ze stali nierdzewnej; dojrzewanie: 18 miesięcy w 500-litrowych dębowych beczkach. Żywe, długie, złożone wino. W ustach wybucha bomba owocowa: wiśnie, porzeczki, tytoń, czekolada, wanilia. Wino mocne, głębokie, wyważone. Niezwykle eleganckie i...
Wino czerwone, wytrawne, flagowa etykieta Winiarni Gere. W skład wina wchodzi przede wszystkim Cabernet Franc, obok niego dominuje merlot, w niewielkiej części Cabernet Sauvignon. Kolor fioletowy z burgundowymi refleksami. Aromaty przypraw beczkowych, pieprzu, tytoniu, nuty mineralne, z owoców jagody leśne. Wino bogate w garbniki, świetnie zrównoważone....
Wino czerwone wytrawne - prawdziwie egerski styl z jego ekscytującym i złożonym charakterem - zostało stworzone przez György Lőrincz jr. Ten Egri Bikavér z pięciu szczepów, pochodzących z różnych parceli z różnymi typami gleby (morski osad wapienny, wulkaniczny i gliniasty) zapewnia wyjątkowe, eleganckie doznania. W nosie zapachy: morwa, dojrzała wiśnia...
Igazán jest mieszanką pięciu różnych odmian winorośli, pochodzi z jednej winnicy i jest leżakowany przez co najmniej 18 miesięcy. Głęboki rubinowy kolor. Wędzony, pikantny nos ze śliwkami i czarnymi wiśniami. Na podniebieniu słodka przyprawa goździkowo-cynamonowa, ciemne owoce, posmak dymu i odrobina maślanki. Mięta i zielone zioła. Dobrze zintegrowana...