Pierwsza tradycyjna metoda musującego różu Zoltána Demetera powstała w oparciu o metodę asamblażu, znaną z Szampanii. Ubarwili kręgosłup Furminta, zebrany z Újhegy, kilkoma procentami czerwonego wina, z Cabernet Franc uprawianym w winnicy Kakas.
W przeciwieństwie do zwykłego długiego (50-80 miesięcy) starzenia, które było typowe dla wcześniejszych win musujących z piwnicy Demetera Zoltana, pierwsze butelki tego różu zostały wylane pięć miesięcy po fermentacji, w kwietniu. Nawet podczas krótkiego leżakowania utworzyła się przyjemna struktura bąbelkowa, a zamiast drożdżowych nut wyczuwalny jest owoc wina bazowego.
Kwasowość: 4.5 g/l
Ponieważ Demeter Zoltan ma awersję do korka jako zatyczki, musiał wymyślić coś do swojego wina musującego. To jest w futurystycznym plastikowym zamknięciu, które pociągasz za sznurek, a następnie pozwalasz, aby ciśnienie uchodziło za naciśnięciem przycisku. Dobry pomysł jako wzór do naśladowania?