Wina Dolcetto

Aresca - Dolcetto Di Ovada...
  • Dolcetto
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 13,0% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Dolcetto Region: Piemont
42,99 zł
Dolcetto 'Montagrillo'
  • Dolcetto
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Dolcetto Region: Piemont
94,99 zł
Claudio Alario - Dolcetto Pradurent 2011
  • Dolcetto
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 100% Dolcetto Region: Diano d'Alba
98,99 zł
Claudio Alario - Dolcetto DOCG "Sori Costa Fiore"
  • Dolcetto
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Dolcetto Region: Piemont
99,99 zł

Dolcetto – nazwę można przetłumaczyć z włoskiego jako „małe i słodkie”. Coż, ktoś zrobił chyba sobie żart bo owoce Dolcetto nie są ani specjalnie małe, ani słodkie. Nie zmienia to jednak faktu, że robi się z nich świetne wina. Ten czerwony szczep z Włoch uprawia się głównie w Piemoncie, topowym regionie winiarskim Włoch. W przeciwieństwie do najbardziej znanych win Piemontu – Barolo i Barbaresco – Dolcetto zaleca się pić wkrótce po zabutelkowaniu. To ze względu na stosunkową lekkość, niską kwasowość i delikatne taniny. Dolcetto z lepszych stanowisk, po ograniczeniu plenności może dać wina o większej ilości garbników, zdecydowanie bardziej długowieczne, choć nadal mało kwasowe. Wina prawie zawsze mają głęboki, ciemny kolor, a  ich smak...

Czytaj więcej

Dolcetto – nazwę można przetłumaczyć z włoskiego jako „małe i słodkie”. Coż, ktoś zrobił chyba sobie żart bo owoce Dolcetto nie są ani specjalnie małe, ani słodkie. Nie zmienia to jednak faktu, że robi się z nich świetne wina. Ten czerwony szczep z Włoch uprawia się głównie w Piemoncie, topowym regionie winiarskim Włoch. W przeciwieństwie do najbardziej znanych win Piemontu – Barolo i Barbaresco – Dolcetto zaleca się pić wkrótce po zabutelkowaniu. To ze względu na stosunkową lekkość, niską kwasowość i delikatne taniny. Dolcetto z lepszych stanowisk, po ograniczeniu plenności może dać wina o większej ilości garbników, zdecydowanie bardziej długowieczne, choć nadal mało kwasowe. Wina prawie zawsze mają głęboki, ciemny kolor, a  ich smak przywołuje na myśl jeżyny, śliwki, kakao i czarny pieprz. Łączymy je z ciemnym, cięższym mięsem i grillowanymi warzywami.

Pokaż mniej