Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy...
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Zestaw win do degustacji z sommelierem z Węgier
Zestaw win Petreny do degustacji w języku angielskim
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne...
Dolcetto – nazwę można przetłumaczyć z włoskiego jako „małe i słodkie”. Coż, ktoś zrobił chyba sobie żart bo owoce Dolcetto nie są ani specjalnie małe, ani słodkie. Nie zmienia to jednak faktu, że robi się z nich świetne wina. Ten czerwony szczep z Włoch uprawia się głównie w Piemoncie, topowym regionie winiarskim Włoch. W przeciwieństwie do naj...
Dolcetto – nazwę można przetłumaczyć z włoskiego jako „małe i słodkie”. Coż, ktoś zrobił chyba sobie żart bo owoce Dolcetto nie są ani specjalnie małe, ani słodkie. Nie zmienia to jednak faktu, że robi się z nich świetne wina. Ten czerwony szczep z Włoch uprawia się głównie w Piemoncie, topowym regionie winiarskim Włoch. W przeciwieństwie do najbardziej znanych win Piemontu – Barolo i Barbaresco – Dolcetto zaleca się pić wkrótce po zabutelkowaniu. To ze względu na stosunkową lekkość, niską kwasowość i delikatne taniny. Dolcetto z lepszych stanowisk, po ograniczeniu plenności może dać wina o większej ilości garbników, zdecydowanie bardziej długowieczne, choć nadal mało kwasowe. Wina prawie zawsze mają głęboki, ciemny kolor, a ich smak przywołuje na myśl jeżyny, śliwki, kakao i czarny pieprz. Łączymy je z ciemnym, cięższym mięsem i grillowanymi warzywami.
Montagrillo to włoskie czerwone wino wytrawne wyprodukowane w Piemoncie z odmiany Dolcetto. Jasny, rubinowy, półprzezroczysty kolor. Podniebienie daje jasny, orzeźwiający smak czerwonych owoców, o średnio długim finiszu z niskimi taninami. Wysoka kwasowość przyczynia się do odczuwalnej świeżości. Claudio Alario Sori' Montagrillo Dolcetto di Diano d'Alba...
Odmiana Dolcetto w wersji superiore ma jeszcze głębszy kolor niż podstawowe jego wersje. Jest to czerwone wino wytrawne produkowane na północy Włoch w regionie Piemont Zachwyca potęgą bukietu, w którym prowadzi kwiat migdałowca na tle mieszaniny ciemnych owoców. Paleta szeroka, bogata w taniny lecz owocowa i świeża. Długie, wyraźne zakończenie z...
Dolcetto "Sori Costa Fiore” z 2017 to świeże i lekkie czerwone wino wytrawne, leżakowane w stalowych zbiornikach. Produkowane jest na północy Włoch w regionie Piemont. W szkle wyraża rubinowo czerwony kolor, ten sam kolor dojrzałych owoców, który daje nam w nosie, wraz z nutami przypraw, prawie egzotycznymi. Smak jest czysty, zwarty, spójny z bukietem i...