Aresca - Dolcetto Di Ovada DOC Venere 2022
Aresca - Dolcetto Di Ovada DOC Venere 2022

Aresca - Dolcetto Di Ovada DOC Venere 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Piemont
Szczep
Dolcetto
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
16-18 °C

44,99 zł

Opis

Dolcetto di Ovada to owocowe czerwone wino z wytrawnym, długo utrzymującym się posmakiem. Jest gładkie i wyważone z nutą pikanterii. To idealne czerwone wino na co dzień.

Odmiana: 100% Dolcetto.  Winnice, na których uprawiane były winogrona do tego wina zlokalizowane są na obszarze Monferrato z plonem 8 ton/ha. Zbiór ręczny.

Produkcja wina: fermentacja alkoholowa w kontrolowanej temperaturze z krótką maceracją na skórkach. Następnie wino leżakowało w stalowym zbiorniku przez co najmniej 6 miesięcy.  Zawartość alkoholu: 12,5-13 % obj.

Wino Dolcetto di Ovada Venere ma czerwony rubinowy kolor z bardzo owocowym aromatem. W smaku nuty śliwki i maliny.

Wino idealne do delikatnych dań, takich jak makaron i zupa.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Aresca

Winiarnia, grupa profesjonalistów winiarskich, ale Aresca to przede wszystkim rodzina, dzieląca pasję przekazywaną od trzech pokoleń. Swoją pracę opierają na trzech filarach: tradycja, pasja, dążenie do doskonałości. 

Winnica

ARESCA WINES to winnica Mombercelli położona w połowie drogi między Monferrato i Langhe, bardzo nowoczesna i konkurencyjna. Winnica stale się rozwija, a jej obecność na rynku włoskim i zagranicznym jest ugruntowana.

Winnice są uprawiane z szacunkiem i troską, aby można było uzyskać wysokiej jakości wina, z poszanowaniem terytorium pochodzenia. Spontaniczne wykaszanie trawy w międzyrzędziach, zabiegi ograniczone do niezbędnego minimum i zbiór ręczny to tylko niektóre z działań, które świadczą o ekologicznym podejściu do pracy w winnicy. Wszystkie etapy winifikacji są pod stałą opieką winiarzy.

Szczepy

Winnica Aresca skupia się głównie na uprawie autochtonicznych odmianach winorośli Piemontu. Czerwone szczepy: nebbiolo, barbera, dolcetto, grignolino. Białe szczepy: cortese, arneis, moscato.

Historia

Założenie winnicy Aresca to marzenie, które Piero i Luigi Aresca zrealizowali w 1952 roku: dwóch winiarzy, którzy zamienili pasję w rodzinny biznes. Teraz winiarnia jest prowadzona przez drugie i trzecie pokolenie. Nowoczesna, a równocześnie pełna szacunku do tradycji i natury.

Klimat / Gleba

Uprawy winorośli znajdują się na obszarze Langhe-Roero i Monferrato, unikalnym terytorium wpisanym w 2011 roku na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zbocza porośnięte winnicami świadczą o prastarej tradycji produkcji winogron w tym regionie.

Specyficzne podłoże jakim charakteryzują się te tereny, dodaje winogronom smaku. A charakterystyczny wilgotny klimat - tego pierwiastka, bez którego nie byłoby najlepszego, uprawianego tutaj szczepu - nebbiolo.

Termin "nebbiolo" prawdopodobnie pochodzi od slowa "nebbia" - mgła. Mgły bowiem bardzo często otaczają wzgórza i są nieodłącznym elementem krajobrazu Piemontu.

Ocena

1 - ilość opinii

Dolcetto
Niedoceniany szczep, zawsze w cieniu swoich wielkich braci. Zasługuje na poznanie, szczególnie w takim smacznym, niedrogim wydaniu jak to z Aresca
Dodano przez Julian w dniu 2022-07-13

Inni klienci kupili również