Rodzinny projekt Ojca - Cladio i Syna - Mateo, specjalizujących się w Dolecetto i Barolo. Powstała w 1900 roku w Diano d’Alba, niewielkiej wiosce położonej na zielonych wzgórzach Piemontu.
Winnica
Claudio Alario to mała rodzinna winnica, jedna z najciekawszych winnic prowincji Cuneo. Powstała w 1900 roku w Diano d’Alba, niewielkiej wiosce położonej na zielonych wzgórzach Piemontu. Rodzina Alario od trzech pokoleń zajmuje się uprawą i pielęgnacją winorośli, obecnie winnicą zarządza Claudio i jego syn Matteo. Ich winnice położone są w malowniczej apelacji Langhe, w trzech małych miejscowościach i liczą od 20 do 50 lat. Filozofia rodziny Alario ma na celu poszukiwanie ciągłego doskonalenia się, tak aby osiągnąć coraz wyższą jakość wina. Ciekawość, chęć wdrażania innowacji oraz przywiązanie do tradycji to cechy, które można znaleźć w wytwarzanych przez nich winach.
Szczepy
Winnica Claudio Alario stawia na wina czerwone i tylko klasyki Langhe. Dominującym szczepem jest niewątpliwie świeże i tradycyjne Dolcetto, zaraz po nim ważne jest Nebbiolo dające między innymi trwałe i charakterne Barolo, a dalej wyróżniające się znakomitą ekspresją Barbera. Wina powstałe z tych szczepów, zawsze dają ogromną satysfakcję i za każdym razem zaskakują.
Historia
Winnica Claudio Alario założono w 1900r. Przez trzy pokolenia rodzina Alario pielęgnowała i uprawiała winorośl oraz sprzedawała winogrona. Jednak tylko dzięki Claudio nastąpiła winifikacja oraz butelkowanie wina. W 1988r. młody i ambitny producent, ceniąc pojęcia poznane w Istituto Superiore di Agraria, a także zbierając doświadczenie w innych winnicach zapoczątkował produkcję wina. Początkowo było to jedynie Dolcetto, następnie zaczęto produkować Nebbiolo i Barbera, a w 1995r. do produkcji dołączono Barolo.
Klimat / Gleba
Gleby i szczególny mikroklimat (małe opady, duża różnica temperatur) na obszarach, gdzie położona jest winnica Claudio Alario dają harmonijne wina, które choć bardzo dobrze się starzeją, są szczególnie przyjemne i wyraziste po kilku latach od sprzedaży. Winnice, na których uprawia się szczepy Barbera i Nebbiolo, zakłada się na stokach południowych, lepiej nasłonecznionych, natomiast Dolcetto na chłodniejszych. Winorośle hodowane się głównie tradycyjną metodą guyot (poziomy sznur winorośli – krzew rozpina się na rusztowaniach) na glebach gliniastych i wapiennych, co daje życie produkcji ponad czterdziestu pięciu tysięcy butelek. Od 2015r. właściciele winnicy zrezygnowali z produktów syntetycznych i pielenia oraz zaczęli promować niskie plony w winnicy, aby zagwarantować tym samym jakość i autentyczność swoich win.