Wina Saperavi
Jakeli - Saperavi Qvevri 2019 BIO
Saperavi to odmiana winogron o ciemnej skórce i różowym miąższu pochodząca z Gruzji. Szczep najprawdopodobniej znany jest aż od średniowiecza. Gruzińskie słowo saperavi oznacza „barwnik”. Nazwa szczepu odzwierciedla moc koloru skórki winogron, a także soku, który ma lekko czerwony kolor. Niewiele jest takich szczepów winogron, u których również miąższ jest zabarwiony na różowo. Jest to dosyć nietypowe zjawisko, a takie szczepy określa się mianem teinturier.
W Gruzji najlepsze Saperavi pochodzą z najważniejszego regionu - Kacheti, w pobliżu wschodniej granicy z Azerbejdżanem. Najbardziej znane apelacje tego szczepu, to Napareuli i Mukuzani dla win wytrawnych oraz Achaszeni (Akhasheni) i Kindzmarauli dla win półsłodkich.
Poza Gruzją saperavi zaczęto sadzić już w XIX wieku. Winorośl Saperavi jest szeroko uprawiana na całym Kaukazie (na granicy kontynentu azjatyckiego i europejskiego). Dziś uprawy tej odmiany spotyka się też na Ukrainie, w Mołdawii, Armenii, Azerbejdżanie, Bułgarii, Rumunii, a także w Australii, USA, czy Nowej Zelandii.
Synonimy nazwy saperavi to: sapeur, sapperavy, krasilshik.
Aromat i smak wina ze szczepu saperavi
Saperavi nadaje winom intensywnego koloru i wyraźnej kwasowości, jest. Często jest składnikiem kupaży, choć mamy też przykłady doskonałych win odmianowych (często dojrzewających w beczkach).
Wina ze szczepu saperavi odznaczają się świeżą kwasowością, pełną budową, intensywnym i ciemnym kolorem oraz mocną strukturą garbników. Wina saperavi charakteryzują się złożonym aromatem na który składają się: czereśnie, wiśnie, śliwki, jeżyny, a także nuty przypraw korzennych, czekolady, kawy, skóry czy suchych liści.
Szczep saperavi należy do najbardziej długowiecznych na świecie. Wysokiej jakości wino saperavi może dojrzewać nawet kilkadziesiąt lat!
Saperavi w gastronomii
Wina saperavi można łączyć z różnymi mięsami: dziczyzną, jagnięciną, wołowiną. Sprawdąi się także do potraw z grilla, szaszłyków i wędlin.
Pokaż mniej