Marani - Kindzmarauli BIO 2012

Marani - Kindzmarauli BIO 2012

Ocena:
Smak
Półsłodkie
Kraj pochodzenia
Gruzja
Region
Kakheti
Szczep
Saperavi
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

94,99 zł

Opis

Czerwone półsłodkie wino gronowe o ciemno-bordowym kolorze z atramentowym odcieniem. Aromaty ekspresyjne i owocowe. Wyprodukowane z winogron szczepu saperavi, z upraw ekologicznych w winnicy Kurdigora (mikroregion Kindzmarauli).
Podawać do deserów lub jako aperitif.

Ręczny zbiór bardzo dojrzałych winogron. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone i poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 23 – 28°C. Po 5-7 dniowej maceracji proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez oziębienie, żeby zachować w winie naturalną zawartość cukru i świeżość. Przed butelkowaniem wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0°C.

Nagrody

Rocznik - Konkurs - Kraj - Nagroda
2012 - IWC, 2014 - England, London - Bronze
2012 - ENOEXPO, 2014 - Poland - Bronze
2012 - Mundus Vini Summer Tasting, 2014 - Neustadt an der Weinstraße, Germany - Silver

BRAK NA MAGAZYNIE.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Marani Wines (Telavi Wine Cellar)

Winnica

O Marani słyszał chyba każdy, również w Polsce, gdzie kultura picia wina rozwija się w zawrotnym tempie. Gruzińskie wina od lat zyskują na popularności, a także na jakości, dzięki coraz większej świadomości lokalnych producentów chcących promować wina również za granicą. Marani jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych, dużych producentów z ojczyzny wina. Umiejscowiony w Telawi, w centrum najważniejszego regionu winiarskiego w kraju, w dolinie rzeki Alazani, musiał odnieść sukces. 

Szczepy

Mniej więcej 70% upraw to szczepy czerwone, przede wszystkim Saperavi, ale i Aleksandreuli oraz Merlot, Malbec i Cabernet Sauvignon. Pozostały areał obsadzono Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi, a w mniejszym stopniu Chardonnay i Rieslingiem. Dominuje tu tradycyjna forma przycinania winorośli, czyli dwuramienna Guyota oraz kordon poziomy. 

Historia

Historia Marani, a właściwie Telawskiej piwnicy win (Telavi Wine Cellar) sięga 1915r. Wtedy to w Telawi założono firmę, która miała się okazać rosnącą szybko potęgą winiarską. Od ponad stu lat tradycja gruzińskiego winiarstwa miesza się tu z najnowszymi zdobyczami technologii. Wina dojrzewają tu zarówno w tradycyjnych, glinianych qvevri, dębowych beczkach, jak i stalowych kadziach. Mimo dużych mocy produkcyjnych, jakość wytwarzanego tu wina jest stała i wysoka, co doceniają zarówno krytycy, doświadczeni, jak i początkujący konsumenci.

Klimat / Gleba

Klimat regionu Kachetia, gdzie ulokowana jest większość upraw Marani jest dość zmienny i zróżnicowany, w zależności od pory roku waha się pomiędzy wilgotnym,  a umiarkowanym z wpływem kontynentalizmu. Duże dzienne amplitudy temperatur, różne natężenie opadów, chłodne powietrze znad Kaukazu i łagodzący wpływ rzeki Alazani sprawiają, że Kachetia jest tyglem klimatycznym. Gdy dodać do tego aluwialne gleby z dodatkiem gruntów kamienistych i gliniastych oraz wapieni, otrzymamy specyficzne, ale jak się okazuje doskonałe warunki do uprawy winorośli, które zostały docenione przez pierwszych twórców wina już 8,000 lat temu!

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również