Jakeli - Saperavi Qvevri 2019 BIO

Jakeli - Saperavi Qvevri 2019 BIO

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Gruzja
Region
Kakheti
Szczep
Saperavi
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

164,99 zł

Opis

Czerwone, wytrawne wino z Gruzji, ze szczepu saperavi.

Intensywne aromaty ciemnych jagód i gorzkiej czekolady w nosie. Do tego nuty czerwonych dojrzałych wiśni, truskawek i odrobina gorzkich migdałów. Na finiszu dojrzałe taniny i lekko dymne przyprawy. Owocowy, cierpki i długi posmak.

Jeśli to możliwe, pozwól temu winu oddychać przez godzinę, zanim się nim zaczniesz delektować.

DOSTĘPNA JEDNA BUTELKA.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Jakeli Organic Vineyard and Wines

Winnica

Jakeli Organic Vineyard and Wines to pionierzy organicznego winiarstwa w Gruzji. Od wielu lat prowadzą ekologiczne, bardzo wydajne gospodarstwo, tworząc niebanalne wina, promując świadome rolnictwo i wina gruzińskie na całym świecie. Jakeli potwierdza, że Gruzja jako kolebka światowego winiarstwa, ma nadal wiele do powiedzenia. 

Szczepy

Kluczowym szczepem w winnicy Jakeli jest oczywiście Saperavi, najważniejszy czerwony gatunek Gruzji. Oprócz tego, w ich portfolio znajdziemy również wina oparte o białe szczepy Rkatsiteli, Mtsvane i Kisi.
Wszystkie krzewy są uprawiane z minimalnym wykorzystaniem wykorzystaniem środków ochrony roślin, bez substancji syntetycznych, z minimalną ingerencją ludzką. Od 2017r. swoje wina poddają procesowi starzenia jedynie w tradycyjnych kadziach Qvevri. 

Historia

Choć oficjalna historia Jakeli rozpoczęła się w 2009r., kiedy to powołano spółkę o tej samej nazwie, działania w branży winiarskiej bracia Zaza i Malkhaz rozpoczęli już 8 lat wcześniej, w ramach projektu Vine & Wine. Zaczęło się od pierwszych nasadzeń krzewów Saperavi i promowania upraw ekologicznych. W 2004r. uzyskali członkostwo w Stowarzyszeniu Rolnictwa Biologicznego ELKANA, 5 lat później, w 2009r. certyfikat Green Caucasus, który honorowany jest na terenie całej Unii Europejskiej. 2015r. to rozpoczęcie produkcji win białych z nasadzeń szczepów Rkatsiteli, Mtsvane i Kisi.

Klimat / Gleba

Na jakość wytwarzanych tu win niebagatelny wpływ mają żyzne gleby aluwialne (mady rzeczne), długi okres wegetacji (210 dni) oraz lekkie nachylenie stoków. Umiarkowany klimat Kachetii (z wpływami kontynentalnymi), spora ilość słońca, odpowiednia ilość opadów (600mm) i staranna opieka nad krzewami (przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu czynnika ludzkiego), dają fenomenalne efekty. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również