Wina Koverszolo

Koverszolo – stara, rzadka, pochodząca z Europy Środkowej biała odmiana winorośli. Pierwsze wzmianki o uprawie Koverszolo pochodzą z XV wieku. Dziś odmiana została niemal zapomniana, uprawia się ja w bardzo małej ilości w Tokaju na Węgrzech, w Rumunii, gdzie nosi nazwę Grasa de Cotnari oraz w Mołdawii. Badania DNA wykluczyły jej pokrewieństwo z Furmintem, z którym długo łączono ten szczep. Historycznie zarówno na Węgrzech, jak i w Rumunii z Koverszolo produkowano słodkie wina. Podatność na botrytis, czyli szlachetną pleśń, predestynował tę odmianę do produkcji najszlachetniejszych słodkich win - Aszu. Dziś w niewielkiej ilości powstają w Tokaju także bardziej wytrawne wina z tej odmiany. Wino z Koverszolo prezentuje przyjemną kwasowość...

Czytaj więcej

Koverszolo – stara, rzadka, pochodząca z Europy Środkowej biała odmiana winorośli. Pierwsze wzmianki o uprawie Koverszolo pochodzą z XV wieku. Dziś odmiana została niemal zapomniana, uprawia się ja w bardzo małej ilości w Tokaju na Węgrzech, w Rumunii, gdzie nosi nazwę Grasa de Cotnari oraz w Mołdawii. Badania DNA wykluczyły jej pokrewieństwo z Furmintem, z którym długo łączono ten szczep. Historycznie zarówno na Węgrzech, jak i w Rumunii z Koverszolo produkowano słodkie wina. Podatność na botrytis, czyli szlachetną pleśń, predestynował tę odmianę do produkcji najszlachetniejszych słodkich win - Aszu. Dziś w niewielkiej ilości powstają w Tokaju także bardziej wytrawne wina z tej odmiany. Wino z Koverszolo prezentuje przyjemną kwasowość łagodzącą słodycz, nuty moreli, orzechów włoskich i migdałów.

Pokaż mniej

Demeter Zoltan - Tokaj Late harvest 2018
  • Furmint
  • Węgry
  • Słodkie
Objętość: 375ml Smak: słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Furmint, Kövérszőlő Region: Tokaj Cukier:  140 g/l Kwasowość: 5,3 g/l
89,99 zł