Nowe produkty

Promocje

Wina Plavac Mali

Plavac mali to lokalna odmiana winogron znana w Chorwacji również jako plavac mali crni, crljenac, crnac, zelenjak, kšarac, grešavac, zelenka i pagadebit crni. Jest to najpopularniejsza i pod wieloma względami najważniejsza odmiana w Dalmacji, a po graševinie i malvaziji trzeci najczęściej uprawiany gatunek w Chorwacji. Ciemnoniebieskie grona pl...

Plavac mali to lokalna odmiana winogron znana w Chorwacji również jako plavac mali crni, crljenac, crnac, zelenjak, kšarac, grešavac, zelenka i pagadebit crni. Jest to najpopularniejsza i pod wieloma względami najważniejsza odmiana w Dalmacji, a po graševinie i malvaziji trzeci najczęściej uprawiany gatunek w Chorwacji. Ciemnoniebieskie grona plavaca są zwarte i jędrne, mają grubą skórkę i pełne są cukru, a odmiana jako taka regularnie i obficie owocuje. Z odmiany plavac mali, powstają ciemnopurpurowe wina o cierpkim i lekko gorzkim smaku, które zawierają od 12 do 13,5 procent alkoholu. Dowodem jakości jest fakt, że wino Plavac mali było pierwszym czerwonym winem w Chorwacji, które już w 1961 r. uzyskało chronione oznaczenie geograficzne.

 

Dzięki badaniom naukowym odkryto pochodzenie odmiany plavac mali od odmian zinfandel i dobričić. Pierwsza to w istocie lokalna dalmatyńska odmiana czarnych winogron- w Chorwacji zwana crljenak kaštelanski lub tribidrag- która pod nazwą zinfandel rozprzestrzeniła się w całych Stanach Zjednoczonych, natomiast odmiana dobričić jest rodzimą odmianą czarnych winogron, która rośnie prawie wyłącznie na wyspie Šolta. Uprawa Plavaca najlepiej udaje się w Zagorze oraz środkowej i południowej Dalmacji, gdzie obecnie rośnie w miejscowościach Dingač, Postup i Žuljana na Półwyspie Pelješac, na południowych zboczach Hvaru w miejscowościach Sveta Nedilja, Ivan Dolac, Jagodna i Medvidbad, a także na zboczach wysp Brač i Korčula.

 

Plavac uprawiany na stromych zboczach i wystawiony na mocne słońce może dawać pełne i mocne wina, natomiast z wnętrza wyspy powstaną wina owocowe i lżejsze. Liczne chorwackie wina wytworzone z odmiany plavac mali zdobyły oceny najwyższej jakości. Za różnice pomiędzy nimi odpowiadają odmienne warunki mikroklimatyczne, w których rośnie winorośl, a także między innymi skład gleby, i metody produkcji. To, co je łączy- prócz odmiany, z której powstają- to wysoki poziom alkoholu, łagodna kwasowość oraz jednolita gęstość i cierpkość. Z mocno wysuszonych dojrzałych owoców odmiany plavac mali produkuje się cenione wino prošek, które serwuje się na specjalne okazje i podaje jako wysokogatunkowy aperitif.

 

Winogrona odmiany plavac to winogrono stołowe, co oznacza, że można je jeść na surowo. Jeśli chodzi o wino, plavac mali dobrze komponuje się z twardymi, słonymi i pikantnymi serami, a najlepiej pasuje do potraw z dziczyzny, takich jak dzik lub do wołowiny w gęstym sosie.

Więcej

Wina Plavac Mali Jest 6 produktów.

Pokazuje 1 - 6 z 6 elementów
  • Bura - Plavac Mali 2019 BIO

    Najważniejszy szczep Dalmacji, plavac, w bardzo owocowym wydaniu. Znajduje on na pięknym i górzystym Półwyspie Peljesac znakomite warunki do pełnej dojrzałości. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych i dojrzewanie przez cztery miesiące w stalowych kadziach. Dzięki temu plavac zachowuje świeży i lekki...

    40,99 zł
  • Bura - Galerija 2019 BIO

    Ivona Bura w każdym roczniku sama projektuje inną etykietę ze swoim obrazem. Za malarską szatą kryje się kupaż plavaca z aromatycznym szczepem francuskim o nazwie marselan z odrobiną cabernet sauvignon. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron z winnic o łagodnym nachyleniu. Fermentacja na drożdżach rdzennych. Wino dojrzewało trzy miesiące w...

    59,99 zł
  • Bura - Mrgudic Marica Plavac Mali 2018 BIO

    Rasowy plavac mali z Półwyspu Peljesac korzysta z stromo położonych winnic na wapiennym podkładzie. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych. Wino dojrzewało pół roku w używanych beczułkach z francuskiego dębu, a po niewielkiej filtracji jeszcze rok w butelkach. Solidnej budowy wino, oparte na wyczuwalnej...

    63,99 zł
  • Bura - Mrgudic Plavac Mali Sivi 2019 BIO

    Pomarańczowa mutacja znajomej czerwonej odmiany winogron. Winogrona Plavac mali sivi są wynikiem spontanicznych mutacji standardowych winogron genotypu Plavac mali. Kiście winogron są szare i dają pełne wino o wyraźnych owocowych aromatach. W ciągu ostatnich 3 lat rodzina Bura wydzieliła niewielką działkę tej niedawno odkrytej mutacji. To pierwsze na...

    69,99 zł
  • Bura - Mrgudic Mare Postup 2018 BIO

    Pod trudnym do wymówienia nazwiskiem Mrgudic kryje się dwanaście pokoleń winiarzy dalmackich... We wspólnym projekcie z rodziną Bura poznajemy plavac mali z najlepszych siedlisk. Apelacja Postup powstała w 1967 roku. Na trzech własnych hektarach winiarze z obu familii starannie i ekologicznie uprawiają winorośl. Fermentacja na rdzennych drożdżach,...

    149,99 zł
  • Bura - Benmosche Family Dingac 2016 BIO

    Robert Benmosche to amerykański inwestor, który pod urokiem plavaca postanowił robić wina w wybitnych siedliskach Półwyspu Peljesac we współpracy z rodziną Bura. Plavac mali w najlepszym wydaniu, ze swojej małej ojczyzny, sławnej apelacji Dingac. Bardzo ograniczone zbiory, tylko pół kilograma owoców z krzaka. Umożliwia to roczną produkcję na poziomie...

    176,69 zł
Pokazuje 1 - 6 z 6 elementów