Wina Plavac Mali

Bura - Plavac Mali BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Wina z Chorwacji

Bura - Plavac Mali BIO

15766
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania:12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac Region: Dalmacja
47,99 zł
Bura Galerija 2018 BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Wina z Chorwacji

Bura - Galerija 2021 BIO

15765
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 60% Plavac Mali, 35% Marselan, 5% Cabernet Sauvignin Region: Dalmacja
69,99 zł
Bura Marica Plavac Mali 2018 Mrgudic BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 14 % Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac Mali Region: Dalmacja
72,99 zł
Bura - Mrgudic Plavac Mali...
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13,5 % Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac Mali Sivi Region: Dalmacja
76,99 zł
Bura Mare Postup 2018 Mrgudic
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac  Mali Region: Dalmacja
165,99 zł
Bura Benmosche Famiy Dingac 2016 BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Półwytrawne
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac Mali Region: Dalmacja
195,99 zł

Plavac mali to lokalna odmiana winogron znana w Chorwacji również jako plavac mali crni, crljenac, crnac, zelenjak, kšarac, grešavac, zelenka i pagadebit crni. Jest to najpopularniejsza i pod wieloma względami najważniejsza odmiana w Dalmacji, a po graševinie i malvaziji trzeci najczęściej uprawiany gatunek w Chorwacji. Ciemnoniebieskie grona plavaca są zwarte i jędrne, mają grubą skórkę i pełne są cukru, a odmiana jako taka regularnie i obficie owocuje. Z odmiany plavac mali, powstają ciemnopurpurowe wina o cierpkim i lekko gorzkim smaku, które zawierają od 12 do 13,5 procent alkoholu. Dowodem jakości jest fakt, że wino Plavac mali było pierwszym czerwonym winem w Chorwacji, które już w 1961 r. uzyskało chronione oznaczenie geograficzne.

 

Dzięki badaniom naukowym...

Czytaj więcej

Plavac mali to lokalna odmiana winogron znana w Chorwacji również jako plavac mali crni, crljenac, crnac, zelenjak, kšarac, grešavac, zelenka i pagadebit crni. Jest to najpopularniejsza i pod wieloma względami najważniejsza odmiana w Dalmacji, a po graševinie i malvaziji trzeci najczęściej uprawiany gatunek w Chorwacji. Ciemnoniebieskie grona plavaca są zwarte i jędrne, mają grubą skórkę i pełne są cukru, a odmiana jako taka regularnie i obficie owocuje. Z odmiany plavac mali, powstają ciemnopurpurowe wina o cierpkim i lekko gorzkim smaku, które zawierają od 12 do 13,5 procent alkoholu. Dowodem jakości jest fakt, że wino Plavac mali było pierwszym czerwonym winem w Chorwacji, które już w 1961 r. uzyskało chronione oznaczenie geograficzne.

 

Dzięki badaniom naukowym odkryto pochodzenie odmiany plavac mali od odmian zinfandel i dobričić. Pierwsza to w istocie lokalna dalmatyńska odmiana czarnych winogron- w Chorwacji zwana crljenak kaštelanski lub tribidrag- która pod nazwą zinfandel rozprzestrzeniła się w całych Stanach Zjednoczonych, natomiast odmiana dobričić jest rodzimą odmianą czarnych winogron, która rośnie prawie wyłącznie na wyspie Šolta. Uprawa Plavaca najlepiej udaje się w Zagorze oraz środkowej i południowej Dalmacji, gdzie obecnie rośnie w miejscowościach Dingač, Postup i Žuljana na Półwyspie Pelješac, na południowych zboczach Hvaru w miejscowościach Sveta Nedilja, Ivan Dolac, Jagodna i Medvidbad, a także na zboczach wysp Brač i Korčula.

 

Plavac uprawiany na stromych zboczach i wystawiony na mocne słońce może dawać pełne i mocne wina, natomiast z wnętrza wyspy powstaną wina owocowe i lżejsze. Liczne chorwackie wina wytworzone z odmiany plavac mali zdobyły oceny najwyższej jakości. Za różnice pomiędzy nimi odpowiadają odmienne warunki mikroklimatyczne, w których rośnie winorośl, a także między innymi skład gleby, i metody produkcji. To, co je łączy- prócz odmiany, z której powstają- to wysoki poziom alkoholu, łagodna kwasowość oraz jednolita gęstość i cierpkość. Z mocno wysuszonych dojrzałych owoców odmiany plavac mali produkuje się cenione wino prošek, które serwuje się na specjalne okazje i podaje jako wysokogatunkowy aperitif.

 

Winogrona odmiany plavac to winogrono stołowe, co oznacza, że można je jeść na surowo. Jeśli chodzi o wino, plavac mali dobrze komponuje się z twardymi, słonymi i pikantnymi serami, a najlepiej pasuje do potraw z dziczyzny, takich jak dzik lub do wołowiny w gęstym sosie.

Pokaż mniej