Bura Benmosche Famiy Dingac 2016 BIO
Bura Benmosche Famiy Dingac 2016 BIO

Bura - Benmosche Family Dingac 2016, 2018 BIO

Ocena:
Smak
Półwytrawne
Kraj pochodzenia
Chorwacja
Region
Dalmacja
Szczep
Plavac
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
15,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

195,99 zł

Opis

Robert Benmosche to amerykański inwestor, który pod urokiem plavaca postanowił robić wina w wybitnych siedliskach Półwyspu Peljesac we współpracy z rodziną Bura.

Plavac mali w najlepszym wydaniu, ze swojej małej ojczyzny, sławnej apelacji Dingac. Bardzo ograniczone zbiory, tylko pół kilograma owoców z krzaka. Umożliwia to roczną produkcję na poziomie około 2400 butelek.Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych. Wino dojrzewało dziesięć miesięcy w używanych beczułkach z francuskiego dębu, w tym skromne 15% nowych, a po niewielkiej filtracji jeszcze rok w butelkach.

Mocne, ciężkie wino o niezłym potencjale dojrzewania. W bukiecie wiodą prym czarne owoce, morwy, porzeczki i czereśnie, przeplatane niuansami skóry, oliwek, ziół i przypraw śródziemnomorskich. Na podniebieniu ściągające, ziemiste, z uczciwą rekompensatą jagodowych i figowych konfitur.

Imponująca Chorwacja prosi o szlachetną dziczyznę lub jagnięcinę.

Wino w ocenie specjalistów:
"To jedna z najbardziej medialnych etykiet chorwackich, jubilerski plavac z grand cru Dingač na półwyspie Pelješac, którego strome wapienne stoki uważane są za najlepsze siedlisko dla tej mocarnej odmiany. Wino jest niezwykle dojrzałe (chociaż z niższym alkoholem niż w dawniejszych rocznikach Benmosché), fantastycznie obfite i intensywne w powidłowym bukiecie, a wisienką na torcie są jedwabiste, rozpływające się jak mleczna czekolada taniny (czego w tym szczepie nie należy uważać za oczywistość). Wytrawne, świetnie skomponowane, a przy tym nietracące typowości plavaca. Dobra cena za te emocje"

Maciej Świetlik, winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bura-Mrgudić

Nasz chorwacki typ z południa kraju. Półwysep Peljesac i wszystko czego możemy oczekiwać z regionu o charakterze wyspiarskim z endemicznymi odmianami.

Winnica
Siedziba producenta znajduje się w miejscowości Potomje na Półwyspie Peljesac. To południowa Dalmacja, w regionie administrowanym przez znany i lubiany Dubrownik. W krajobraz popularnej destynacji wakacyjnej wpisane są wapienne góry, piniowe lasy, błękit Adriatyku i czasem stromo położone winnice.

Historia
Winnica Bura jest wynikiem wytrwałości, tradycji i kreatywności rodziny Bura w produkcji win gatunkowych. Rodzina Bura zajmuje się winnicą od 5 pokoleń i uprawia winnice na półwyspie Pelješac, na południu Dalmacji w Chorwacji.

To mała ojczyzna znakomitych win czerwonych ze szczepu plavac mali, zwłaszcza ze sławnej apelacji Dingac. Ich twórcą jest Niko Bura, autorytet nie tylko na półwyspie, ale na skalę kraju. Jego rodzinna winiarnia tworzy wina od pięciu pokoleń, z tradycją sięgającą 1860 roku. Winiarnia Bura – Mrgudic produkuje wina ekologiczne.


Plavac Mali oraz Rukatac to nasze typy win idealnych do grilla. To pierwsze sprawdzi się świetnie z grillowanymi mięsami, natomiast to drugie będzie znakomitym połączeniem do ryby.

Szczepy
Plavac mali, zifandel, merlot, cabernet sauvignon, rukatac.

Klimat / Gleba
Winnice Bura położone są na żwirowych tarasach, bogatych w minerały, zwłaszcza potas. Bogactwo potasu jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość winogron i wina Dingač. Winnice skierowane na południe, w kierunku morza, na wysokości od 300 m do 150 m., na zboczu, na którym nachylenie dochodzi do 50 stopni. Panuje tu klimat śródziemnomorski, średnio 2650 godzin nasłonecznienia w ciągu roku. Flora i fauna jest typowa dla Morza Śródziemnego.

Ocena

1 - ilość opinii

Super
Doskonałe wino na szczegolne okazje
Dodano przez Ihor w dniu 2022-07-12

Inni klienci kupili również