Najważniejszy szczep Dalmacji, plavac, w bardzo owocowym wydaniu. Znajduje on na pięknym i górzystym Półwyspie Peljesac znakomite warunki do pełnej dojrzałości. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych i dojrzewanie przez cztery miesiące w stalowych kadziach. Dzięki temu plavac zachowuje świeży i lekki charakter, oraz uwodzi owocowymi aromatami, z przewagą wiśni i czarnej porzeczki. W smaku oprócz dominującej owocowej natury znajdziemy szczyptę ziół śródziemnomorskich i niuans kredy. Bardzo pijalny, nawet w cieplejsze dni. Dobrze zgrywa się z wędlinami, miękkim serem, albo popularnymi także w Chorwacji daniami z grilla.
Wino w ocenie specjalistów:
“Piękny bukiet, porzeczka i jeżyny z pestkami wiśni w ustach – świeżo i bardzo zachęcająco”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus