Bura - Plavac Mali BIO
Bura - Plavac Mali BIO

Bura - Plavac Mali BIO

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Chorwacja
Region
Dalmacja
Szczep
Plavac
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

47,99 zł

Opis

wino miesiaca maj 21.jpg

Najważniejszy szczep Dalmacji, plavac, w bardzo owocowym wydaniu. Znajduje on na pięknym i górzystym Półwyspie Peljesac znakomite warunki do pełnej dojrzałości. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych i dojrzewanie przez cztery miesiące w stalowych kadziach. Dzięki temu plavac zachowuje świeży i lekki charakter, oraz uwodzi owocowymi aromatami, z przewagą wiśni i czarnej porzeczki. W smaku oprócz dominującej owocowej natury znajdziemy szczyptę ziół śródziemnomorskich i niuans kredy. Bardzo pijalny, nawet w cieplejsze dni. Dobrze zgrywa się z wędlinami, miękkim serem, albo popularnymi także w Chorwacji daniami z grilla.

Wino w ocenie specjalistów:
“Piękny bukiet, porzeczka i jeżyny z pestkami wiśni w ustach – świeżo i bardzo zachęcająco”.  
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bura-Mrgudić

Nasz chorwacki typ z południa kraju. Półwysep Peljesac i wszystko czego możemy oczekiwać z regionu o charakterze wyspiarskim z endemicznymi odmianami.

Winnica
Siedziba producenta znajduje się w miejscowości Potomje na Półwyspie Peljesac. To południowa Dalmacja, w regionie administrowanym przez znany i lubiany Dubrownik. W krajobraz popularnej destynacji wakacyjnej wpisane są wapienne góry, piniowe lasy, błękit Adriatyku i czasem stromo położone winnice.

Historia
Winnica Bura jest wynikiem wytrwałości, tradycji i kreatywności rodziny Bura w produkcji win gatunkowych. Rodzina Bura zajmuje się winnicą od 5 pokoleń i uprawia winnice na półwyspie Pelješac, na południu Dalmacji w Chorwacji.

To mała ojczyzna znakomitych win czerwonych ze szczepu plavac mali, zwłaszcza ze sławnej apelacji Dingac. Ich twórcą jest Niko Bura, autorytet nie tylko na półwyspie, ale na skalę kraju. Jego rodzinna winiarnia tworzy wina od pięciu pokoleń, z tradycją sięgającą 1860 roku. Winiarnia Bura – Mrgudic produkuje wina ekologiczne.


Plavac Mali oraz Rukatac to nasze typy win idealnych do grilla. To pierwsze sprawdzi się świetnie z grillowanymi mięsami, natomiast to drugie będzie znakomitym połączeniem do ryby.

Szczepy
Plavac mali, zifandel, merlot, cabernet sauvignon, rukatac.

Klimat / Gleba
Winnice Bura położone są na żwirowych tarasach, bogatych w minerały, zwłaszcza potas. Bogactwo potasu jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość winogron i wina Dingač. Winnice skierowane na południe, w kierunku morza, na wysokości od 300 m do 150 m., na zboczu, na którym nachylenie dochodzi do 50 stopni. Panuje tu klimat śródziemnomorski, średnio 2650 godzin nasłonecznienia w ciągu roku. Flora i fauna jest typowa dla Morza Śródziemnego.

Ocena

2 - ilość opinii

brdzo słabe
owocowy kompocik, na dodatek bardzo niesmaczny, vino mlade i to bardzo mlade, Może za rok, dwa, ale teraz ohyda
Dodano przez Jacek w dniu 2023-07-28

Niespotykane
Niewiarygodny szczep o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Jedno z ulubionych moich win
Dodano przez Ihor w dniu 2022-07-12

Inni klienci kupili również