Wina Gratena Nero
Czerwony szczep winorośli uprawiany w Toskanii. Odmiana została odkryta przez producenta Gratena. Producent miał w swojej posiadłości małą, starą winnicę składającą się z 700-800 winorośli. Zanotowano wtedy, że liście winorośli nie przypominają liści sangiovese, bardziej są podobne do cabernet lub merlot. Winogrona były bardzo słodkie i jaskrawe, prawie atramentowe. Z ciekawości postanowiono zrobić osobne wino z tych kilku kiści. Degustacja zaskoczyła znakomitym smakiem i wysoką jakością wina.
Postanowiono więc utrzymać i rozwinąć tę winnicę. W styczniu 1999 zaszczepiono około 7000 sadzonek winorośli, kolejne 8000 sadzonek posadzono w roku 2008 i pozostałe 2000 w roku 2010. Dziś jest ich ponad 30.000. profesor Scienza z Uniwersytetu w Mediolanie przeprowadził trzyletnie badania genetyczne, które potwierdziły, że jest to nowy gatunek winorośli. To nowe winogrono zostało zatwierdzone przez Ministerstwo pod nazwą „GRATENA NERO" i od września 2017 roku jest oficjalnie zarejestrowane jako nowe winogrono toskańskie. Stwierdzono, że jest to mieszanka cabernet franc i barbera.
Wino ze szczepu gratena nero jest bogate i intensywne. Ma głęboki, ciemny kolor. Wino miękkie, balsamiczne, z wyczuwalną lekką pikantnością przypraw.
Pokaż mniej