Wina Barbera
Objętość: 750ml
Smak: wytrawne
Kolor: czerwone
Kraj pochodzenia: Włochy
Zawartość alkoholu: 13%
Temperatura podawania: 16-18°C
Produkowane ze szczepu:Barbera (50%), Croatina (50%)
Region: Emilia Romagna
37,99 zł
Objętość: 750ml
Smak: Wytrawne
Kolor: Czerwone
Kraj pochodzenia: Włochy
Zawartość alkoholu: 13,5%
Temperatura podawania: 16-18 °C
Produkowane ze szczepu: Barbera
Region: Piemont
46,99 zł
Objętość: 750ml
Smak: Wytrawne
Kolor: Czerwone
Kraj pochodzenia: Włochy
Zawartość alkoholu: 14%
Temperatura podawania: 16-18 °C
Produkowane ze szczepu: Barbera
Region: Piemont
52,99 zł
Objętość: 750ml
Smak: Wytrawne
Kolor: Czerwone
Kraj pochodzenia: Włochy
Zawartość alkoholu: 13%
Temperatura podawania: 16-18 °C
Produkowane ze szczepu: Barbera
Region: Piemont
69,99 zł
Barbera – czerwona włoska odmiana, zajmuje trzecie miejsce w klasyfikacji powierzchni nasadzeń czerwonych szczepów we Włoszech. Pochodzi z Piemontu, a więc krainy Barolo, i w przeciwieństwie do szlachetnego Nebbiolo uważana jest za „wino ludu”. Wino z Barbery ma pełne ciało, niższe taniny oraz wysoką kwasowość, jest tańsze i najczęściej pije się je młode. Wyjątkiem są wina z najstarszych winnic w apelacji Asti oraz Alba, gdzie produkuje się cięższe wina o większej zawartości tanin i intensywnym owocu. Winiarze z Piemontu często używają w produkcji Barbery beczkę dębową, która nadaje winu złożoności i wydłuża jego potencjał starzenia.
Pokaż mniej