Zestaw win na romantyczny wieczór z okazji Walentynek i nie tylko
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: wytrawne...
Barbera – czerwona włoska odmiana, zajmuje trzecie miejsce w klasyfikacji powierzchni nasadzeń czerwonych szczepów we Włoszech. Pochodzi z Piemontu, a więc krainy Barolo, i w przeciwieństwie do szlachetnego Nebbiolo uważana jest za „wino ludu”. Wino z Barbery ma pełne ciało, niższe taniny oraz wysoką kwasowość, jest tańsze i najczęściej pije się...
Barbera – czerwona włoska odmiana, zajmuje trzecie miejsce w klasyfikacji powierzchni nasadzeń czerwonych szczepów we Włoszech. Pochodzi z Piemontu, a więc krainy Barolo, i w przeciwieństwie do szlachetnego Nebbiolo uważana jest za „wino ludu”. Wino z Barbery ma pełne ciało, niższe taniny oraz wysoką kwasowość, jest tańsze i najczęściej pije się je młode. Wyjątkiem są wina z najstarszych winnic w apelacji Asti oraz Alba, gdzie produkuje się cięższe wina o większej zawartości tanin i intensywnym owocu. Winiarze z Piemontu często używają w produkcji Barbery beczkę dębową, która nadaje winu złożoności i wydłuża jego potencjał starzenia.
Czerwone wino wytrawne będące wizytówką mało znanej włoskiej apelacji Colli Piacentini. Jest kupażem dwóch szczepów - Barbery, która odpowiada za strukturę wina, i Croatiny (inaczej Bonarda Lombarda) dającej winu owocowość. Świetne wino stołowe o aromatach wiśni, czarnych porzeczek i leśnych owoców. Na języku dość ostre, rustykalne, z żywą kwasowością i...