Eraldo Viberti - Barbera d'Alba
Eraldo Viberti - Barbera d'Alba

Eraldo Viberti - Barbera d'Alba 2014

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Piemont
Szczep
Barbera
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
16-18 °C

69,99 zł

Opis

Klasyczne czerwone wino wytrawne produkowane z odmiany Barbera w Piemoncie na północy Włoch. Piękna, rubinowa barwa. Nos intensywny, wyraźnie owocowy – wyczuwalne przede wszystkim maliny i dojrzałe, czerwone owoce, ale także lekki aromat ziół. W ustach daje o sobie znać wyraźna kwasowość, która razem z taninami tworzą wino pełne i krągłe. Do jego wytworzenia użyto  gron, rosnących na kilkudziesięcioletnich krzewach, których moszcz dojrzewał w stalowych kadziach.

CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Eraldo Viberti

Pośród zielonych pagórków Langhe, w małej miejscowości La Morra znajduje się założona w 1960r. winnica Eraldo Viberti. Właścicielem, jest skromny Piemontczyk posiadający ponad 30-letnie doświadczenie winiarskie.

Winnica

Eraldo tworzy wybite, autorskie wina w samym sercu regionu Barolo. Od wielu lat zajmuje się ekologiczną uprawą, jednak dopiero w 2018 roku uzyskał certyfikat upraw ekologicznych.

Szczepy

Eraldo koncentruje swoja aktywność na wielkiej triadzie Barolo: DolcettoNebbiolo i Barbera.
Nebbiolo daje znakomite aromatyczne, charakterne wina, bogate w garbniki i alkohol o doskonałym
potencjale starzenia z królewskim Barolo na czele. Z Dolcetto tworzone są lekkie wytrawne wina, o
niskiej kwasowości i wdzięcznej owocowości, które lubią być szybko wypite. Natomiast Barbera daje
początek wyśmienitym czerwonym winom, mało tanicznym, jednak wyróżniającym się wyraźnym
owocowym aromatem. 

Historia

Rodzina Viberti zajmuje się uprawą winorośli od 1960 roku, jednakże rok 1987 był przełomowy,
wówczas Eraldo Viberti zdecydował się na winifikację swoich winogron. Miłość do ziemi i winorośli
przekazana od rodziców przekłada się na produkcję win najwyższej jakości, uzyskiwanych dzięki
systematycznej i starannej pracy w winnicy i piwnicy. Wszystkie prace w winnicy, począwszy od
przycinania po zbiory, wykonuje się ręcznie, przy zastosowaniu nawozów organicznych i bez użycia
herbicydów. Ręczna praca w winnicy jest zajęciem wymagającym pracy przez
cały rok.

Klimat / Gleba

Winnica Eraldo Viberti znajduje się w klimacie kontynentalnym (z długimi i gorącym okresem letnim, po, którym temperatura szybko spada, i następuje chłodna jesień i mroźna zima). Okolica znana jest z porannych i gęstych mgieł, które przetaczają się przez góry i doliny. Mgła pomaga przedłużyć okres dojrzewania Nebbiolo. Winnice usytuowane są na stokach dającym winogronom niezbędny dostęp do słońca – szczep Barbera na zachodnim, Nebbiolo na południowym i południowo–wschodnim, natomiast Dolcetto na wschodnim. Winorośle hoduje się tradycyjną metodą guyot (poziomy sznur winorośli – krzew rozpina się na rusztowaniach) na glebach zbudowanych z gliny osadowej oraz wapiennych margli.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.