Eraldo Viberti - o producencie wina

Pośród zielonych pagórków Langhe, w małej miejscowości La Morra znajduje się założona w 1960r. winnica Eraldo Viberti. Właścicielem, jest skromny Piemontczyk posiadający ponad 30-letnie doświadczenie winiarskie.
Winnica
Eraldo tworzy wybite, autorskie wina w samym sercu regionu Barolo. Od wielu lat zajmuje się ekologiczną uprawą, jednak dopiero w 2018 roku uzyskał certyfikat upraw ekologicznych.
Szczepy
Eraldo koncentruje swoja aktywność na wielkiej triadzie Barolo: Dolcetto, Nebbiolo i Barbera.
Nebbiolo daje znakomite aromatyczne, charakterne wina, bogate w garbniki i alkohol o doskonałym
potencjale starzenia z królewskim Barolo na czele. Z Dolcetto tworzone są lekkie wytrawne wina, o
niskiej kwasowości i wdzięcznej owocowości, które lubią być szybko wypite. Natomiast Barbera daje
początek wyśmienitym czerwonym winom, mało tanicznym, jednak wyróżniającym się wyraźnym
owocowym aromatem.
Historia
Rodzina Viberti zajmuje się uprawą winorośli od 1960 roku, jednakże rok 1987 był przełomowy,
wówczas Eraldo Viberti zdecydował się na winifikację swoich winogron. Miłość do ziemi i winorośli
przekazana od rodziców przekłada się na produkcję win najwyższej jakości, uzyskiwanych dzięki
systematycznej i starannej pracy w winnicy i piwnicy. Wszystkie prace w winnicy, począwszy od
przycinania po zbiory, wykonuje się ręcznie, przy zastosowaniu nawozów organicznych i bez użycia
herbicydów. Ręczna praca w winnicy jest zajęciem wymagającym pracy przez
cały rok.
Klimat / Gleba
Winnica Eraldo Viberti znajduje się w klimacie kontynentalnym (z długimi i gorącym okresem letnim, po, którym temperatura szybko spada, i następuje chłodna jesień i mroźna zima). Okolica znana jest z porannych i gęstych mgieł, które przetaczają się przez góry i doliny. Mgła pomaga przedłużyć okres dojrzewania Nebbiolo. Winnice usytuowane są na stokach dającym winogronom niezbędny dostęp do słońca – szczep Barbera na zachodnim, Nebbiolo na południowym i południowo–wschodnim, natomiast Dolcetto na wschodnim. Winorośle hoduje się tradycyjną metodą guyot (poziomy sznur winorośli – krzew rozpina się na rusztowaniach) na glebach zbudowanych z gliny osadowej oraz wapiennych margli.
1960
butelek rocznie
Włochy
Nebbiolo
uprawy latorości winnej