Nowe produkty

Promocje

Wina bezalkoholowe

Wino bezalkoholowe przez wyjątkowo konserwatywnych smakoszy uznawane jest za zaprzeczenie idei tego rasowego trunku. Nic bardziej mylnego: jest to najzwyklejsze wino, powstałe za pomocą metody fermentacji, tej samej co w wino wersji tradycyjnej. Co ciekawe, w przypadku niektórych gatunków obowiązkowe jest leżakowanie, czasem nawet w drewnianych ...

Wino bezalkoholowe przez wyjątkowo konserwatywnych smakoszy uznawane jest za zaprzeczenie idei tego rasowego trunku. Nic bardziej mylnego: jest to najzwyklejsze wino, powstałe za pomocą metody fermentacji, tej samej co w wino wersji tradycyjnej. Co ciekawe, w przypadku niektórych gatunków obowiązkowe jest leżakowanie, czasem nawet w drewnianych beczkach, wówczas wino bez alkoholu zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Dopiero później, stosując jedną z możliwych metod, usuwane są procenty.

Wino bezalkoholowe można uzyskać na trzy sposoby. Pierwszy, znany od dawna, obecnie rzadko stosowany. Polega na zamrożeniu wina, wykorzystując różnicę w temperaturach zamarzania alkoholu i wody. Ważne jest znalezienie punktu, w którym alkohol jest jeszcze ciekły, a woda zmienia się w lód formując pierwsze kryształki. Jeśli chce się wzmocnić wino, zwiększając procentową zawartość etanolu, należy zebrać z powierzchni tę charakterystyczną "kaszkę". Jeśli zaś poziom alkoholu ma być obniżony, elementem niepożądanym staje się ciekły jeszcze etanol.

Drugi sposób produkcji wina bez alkoholu to destylacja próżniowa, po podgrzaniu płynu do 30 stopni Celsjusza, alkohol odparowuje. Jeśli proces ten przeprowadzany jest w ściśle kontrolowanych warunkach, istnieje możliwość całkowitego wyeliminowania procentów. Metoda ta nie wpływa na taniny, flawonoidy oraz polifenole, czyli wszystkie dobroczynne składniki wina. Sama procedura jest dość skomplikowana, zwłaszcza gdy chce się uzyskać wina 0 wysokiej jakości. Wiele metod dealkoholizacji jest chronionych patentami.

Trzeci sposób powstania wina bezalkoholowego, to metoda wirujących stożków, głównie wykorzystywana na skalę przemysłową. Wino poddaje się działaniu siły odśrodkowej, wypierającej cząsteczki alkoholu, oddzielające je tym samym od reszty składników.

Więcej na temat win bezalkoholowych przeczytasz na naszym blogu:

WINA BEZALKOHOLOWE – JAK SMAKUJĄ I CZYM SIĘ RÓŻNIĄ. CZY WARTO SPRÓBOWAĆ WINA 0 PROCENT?

Więcej

Wina bezalkoholowe Jest 3 produktów.

Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów