Nowe produkty

Promocje

Wina bezalkoholowe

Wino bezalkoholowe przez wyjątkowo konserwatywnych smakoszy uznawane jest za zaprzeczenie idei tego rasowego trunku. Nic bardziej mylnego: jest to najzwyklejsze wino, powstałe za pomocą metody fermentacji, tej samej co w wino wersji tradycyjnej. Co ciekawe, w przypadku niektórych gatunków obowiązkowe jest leżakowanie, czasem nawet w drewnianych ...

Wino bezalkoholowe przez wyjątkowo konserwatywnych smakoszy uznawane jest za zaprzeczenie idei tego rasowego trunku. Nic bardziej mylnego: jest to najzwyklejsze wino, powstałe za pomocą metody fermentacji, tej samej co w wino wersji tradycyjnej. Co ciekawe, w przypadku niektórych gatunków obowiązkowe jest leżakowanie, czasem nawet w drewnianych beczkach, wówczas wino bez alkoholu zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Dopiero później, stosując jedną z możliwych metod, usuwane są procenty.

Wino bezalkoholowe można uzyskać na trzy sposoby. Pierwszy, znany od dawna, obecnie rzadko stosowany. Polega na zamrożeniu wina, wykorzystując różnicę w temperaturach zamarzania alkoholu i wody. Ważne jest znalezienie punktu, w którym alkohol jest jeszcze ciekły, a woda zmienia się w lód formując pierwsze kryształki. Jeśli chce się wzmocnić wino, zwiększając procentową zawartość etanolu, należy zebrać z powierzchni tę charakterystyczną "kaszkę". Jeśli zaś poziom alkoholu ma być obniżony, elementem niepożądanym staje się ciekły jeszcze etanol.

Drugi sposób produkcji wina bez alkoholu to destylacja próżniowa, po podgrzaniu płynu do 30 stopni Celsjusza, alkohol odparowuje. Jeśli proces ten przeprowadzany jest w ściśle kontrolowanych warunkach, istnieje możliwość całkowitego wyeliminowania procentów. Metoda ta nie wpływa na taniny, flawonoidy oraz polifenole, czyli wszystkie dobroczynne składniki wina. Sama procedura jest dość skomplikowana, zwłaszcza gdy chce się uzyskać wina 0 wysokiej jakości. Wiele metod dealkoholizacji jest chronionych patentami.

Trzeci sposób powstania wina bezalkoholowego, to metoda wirujących stożków, głównie wykorzystywana na skalę przemysłową. Wino poddaje się działaniu siły odśrodkowej, wypierającej cząsteczki alkoholu, oddzielające je tym samym od reszty składników.

Więcej na temat win bezalkoholowych przeczytasz na naszym blogu:

WINA BEZALKOHOLOWE – JAK SMAKUJĄ I CZYM SIĘ RÓŻNIĄ. CZY WARTO SPRÓBOWAĆ WINA 0 PROCENT?

Więcej

Wina bezalkoholowe Jest 4 produktów.

Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów
  • Barrels & Drums - Merlot bezalkoholowe

    Czerwone wino bezalkoholowe. Wino powstało w procesie standardowego procesu winifikacji, a następnie alkohol powstały w trakcie fermentacji jest usuwany podczas destylacji próżniowej. Wino z nutą czerwonych owoców i ziół. Niewielkie chropowatości dają winu piękną długość i dobry smak.CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE

    39,99 zł
  • Barrels & Drums - Chardonnay bezalkoholowe

    Barrels & Drums to białe wytrawne wino bezalkoholowe wykonane z odmiany Chardonnay. Wino powstało w procesie standardowego procesu winifikacji, a następnie alkohol powstały w procesie fermentacji jest usuwany podczas destylacji próżniowej. Wino posiada świeży smak owoców tropikalnych i cytrusów, zapewniając dość długi i orzeźwiający finisz. CHWILOWY BRAK...

    39,99 zł
  • Barrels & Drums - Chardonnay musujące...

    Barrels & Drums Sparkling to niemieckie białe, wytrawne wino bezalkoholowe, powstałe z gron Chardonnay. Przyjemnie musujące, zaskakując nutą owoców egzotycznych oraz orzeźwiającym finiszem. Winifikacja ma przebieg klasyczny. Winogrona są zbierane, wyciskane, fermentują, następnie wino dojrzewa w stalowych kadziach. Alkohol powstały w trakcie fermentacji...

    39,99 zł
  • SAPHIR Sekt Schloss Affaltrach -...

    Wino musujące „bezalkoholowe” to doskonała alternatywa dla osób, które nie chcą przegapić musującej przyjemności a nie lubią alkoholu lub po prostu z innego powodu nie mogą go spożywać. Saphir urzeka owocowością i delikatną perlistością. CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE

    69,99 zł
Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów