Wina bezalkoholowe

Barrels And Drums Merlot (bezalkoholowe)
  • Merlot
  • Niemcy
  • Wytrawne
Wina bezalkoholowe

Barrels & Drums - Merlot bezalkoholowe

44904
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 0% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Merlot Region: -
42,99 zł
Barrels & Drums - Chardonnay bezalkoholowe
  • Chardonnay
  • Niemcy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 0% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Chardonnay Region: -
45,99 zł
Vendome Merlot BIO/VEGAN...
  • Merlot
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 0,0 % Temperatura podawania: 10-18 °C Produkowane ze szczepu: Merlot Region: La Mancha
47,99 zł
Vendome Chardonnay...
  • Chardonnay
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 0,0% Temperatura podawania: 6-8 °C Produkowane ze szczepu: Chardonnay Region: La Mancha
47,99 zł
Vendome classic BIO/VEGAN...
  • Airen
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 0,0% Temperatura podawania: 8-10 °C Produkowane ze szczepu: Airén Region: La Mancha
47,99 zł
Barrels & Drums - Chardonnay Sparkling bezalkoholowe
  • Chardonnay
  • Niemcy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 0% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Chardonnay Region: -
51,99 zł
Leitz – Riesling musujący bezalkoholowy
  • Riesling
  • Niemcy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 0% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Rheingau
73,99 zł
Leitz ZERO-POINT-FIVE - Pinot Noir bezalkoholowy
  • Pinot Noir
  • Niemcy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwoneKraj pochodzenia: NiemcyZawartość alkoholu: 0,5%Temperatura podawania: 16-18°CProdukowane ze szczepu: Pinot NoirRegion: Rheingau
79,99 zł

Wino bezalkoholowe przez wyjątkowo konserwatywnych smakoszy uznawane jest za zaprzeczenie idei tego rasowego trunku. Nic bardziej mylnego: jest to najzwyklejsze wino, powstałe za pomocą metody fermentacji, tej samej co w wino wersji tradycyjnej. Co ciekawe, w przypadku niektórych gatunków obowiązkowe jest leżakowanie, czasem nawet w drewnianych beczkach, wówczas wino bez alkoholu zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Dopiero później, stosując jedną z możliwych metod, usuwane są procenty.

Metody produkcji

Wino bezalkoholowe można uzyskać na trzy sposoby.

Pierwszy, znany od dawna, obecnie rzadko stosowany. Polega na zamrożeniu wina, wykorzystując różnicę w temperaturach zamarzania alkoholu i wody. Ważne jest znalezienie punktu, w...

Czytaj więcej

Wino bezalkoholowe przez wyjątkowo konserwatywnych smakoszy uznawane jest za zaprzeczenie idei tego rasowego trunku. Nic bardziej mylnego: jest to najzwyklejsze wino, powstałe za pomocą metody fermentacji, tej samej co w wino wersji tradycyjnej. Co ciekawe, w przypadku niektórych gatunków obowiązkowe jest leżakowanie, czasem nawet w drewnianych beczkach, wówczas wino bez alkoholu zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Dopiero później, stosując jedną z możliwych metod, usuwane są procenty.

Metody produkcji

Wino bezalkoholowe można uzyskać na trzy sposoby.

Pierwszy, znany od dawna, obecnie rzadko stosowany. Polega na zamrożeniu wina, wykorzystując różnicę w temperaturach zamarzania alkoholu i wody. Ważne jest znalezienie punktu, w którym alkohol jest jeszcze ciekły, a woda zmienia się w lód formując pierwsze kryształki. Jeśli chce się wzmocnić wino, zwiększając procentową zawartość etanolu, należy zebrać z powierzchni tę charakterystyczną "kaszkę". Jeśli zaś poziom alkoholu ma być obniżony, elementem niepożądanym staje się ciekły jeszcze etanol.

Drugi sposób produkcji wina bez alkoholu to destylacja próżniowa, po podgrzaniu płynu do 30 stopni Celsjusza, alkohol odparowuje. Jeśli proces ten przeprowadzany jest w ściśle kontrolowanych warunkach, istnieje możliwość całkowitego wyeliminowania procentów. Metoda ta nie wpływa na taniny, flawonoidy oraz polifenole, czyli wszystkie dobroczynne składniki wina. Sama procedura jest dość skomplikowana, zwłaszcza gdy chce się uzyskać wina 0 wysokiej jakości. Wiele metod dealkoholizacji jest chronionych patentami.

Trzeci sposób powstania wina bezalkoholowego, to metoda wirujących stożków, głównie wykorzystywana na skalę przemysłową. Wino poddaje się działaniu siły odśrodkowej, wypierającej cząsteczki alkoholu, oddzielające je tym samym od reszty składników.

Więcej na temat win bezalkoholowych przeczytasz na naszym blogu:

WINA BEZALKOHOLOWE – JAK SMAKUJĄ I CZYM SIĘ RÓŻNIĄ. CZY WARTO SPRÓBOWAĆ WINA 0 PROCENT?

Pokaż mniej