Filtrowanie win
Ładowanie...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Wina półwytrawne cieszą się wśród polskich Konsumentów niesłabnącym zainteresowaniem. Choć część Klienteli otworzyła się na wina wytrawne, spore grono nadal uważa, że wino półwytrawne będzie bezpieczniejszym wyborem. Dlaczego tak się dzieje?
Pokutuje przeświadczenie, że wino wytrawne jest kwaśne i cierpkie. Wielu Konsumentów wiąże wytrawność wi...
Wina półwytrawne cieszą się wśród polskich Konsumentów niesłabnącym zainteresowaniem. Choć część Klienteli otworzyła się na wina wytrawne, spore grono nadal uważa, że wino półwytrawne będzie bezpieczniejszym wyborem. Dlaczego tak się dzieje?
Pokutuje przeświadczenie, że wino wytrawne jest kwaśne i cierpkie. Wielu Konsumentów wiąże wytrawność wina z jego kwasowością i tanicznością, zapominając (lub po prostu nie wiedząc), że poziom wytrawności wina, to nic innego jak poziom zawartości cukru resztkowego w winie.
Wino półwytrawne to takie, którego zawartość cukru resztkowego mieści się w określonym przedziale. Przedział ten regulują zwykle krajowe przepisy winiarskie, aczkolwiek na terenie Unii Europejskiej na poziomie ogólnym ustaliła je Komisja Europejska. Zgodnie z rozporządzeniem z 2009 roku wino półwytrawne to takie, które zawiera w sobie cukier na poziomie 9 – 18 g/l (przy zastrzeżeniu, że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 g poniżej zawartości cukru resztkowego). Od reguły tej istnieją jednak wyjątki. Kryteria te nie obowiązują w przypadku win musujących, które posiadają osobną klasyfikację. Przykładem wyjątku wśród win spokojnych mogą być wina włoskie produkowane na południu kraju z odmiany Primitivo. Duża liczba gorących, słonecznych dni w połączeniu z charakterystyką odmiany (wczesne dojrzewanie) sprawia, że owoce gromadzą więcej cukru. Siłą rzeczy, również wino będzie go miało w sobie większą ilość. Z tego powodu dla Primitivo di Manduria granica gdzie rozpoczyna się wino półwytrawne ustalona jest na 18g/l cukru. Podkreślić należy, że mówimy cały czas o cukrze resztkowym, a więc takim, który naturalnie występuje w winogronach, a w procesie powstawania wina służy jako pokarm dla drożdży. Jeśli winiarz pozwoli drożdżom na konsumpcję całości cukru owocowego powstanie wino wytrawne. Może też jednak ten proces zatrzymać, uzyskując w ten sposób słodsze wino. Wino półwytrawne robi się zatem tak samo jak wytrawne, jedyną różnicą jest moment zakończenia procesu fermentacji.
Wina półwytrawne często są wybierane w kontrze do win wytrawnych, które niewyrobionej w piciu wina części Klientów kojarzą się jako wymagające i trudne w piciu. Z kolei ci, którzy w świecie wina poruszają się swobodniej często traktują wina półwytrawne z pobłażaniem. Jest to taktyka o tyle mylna, że sam poziom cukru w winie to za mało, aby ocenić czy trunek będzie nam odpowiadał. Istotą jest kombinacja różnych walorów wina. Wiedzą o tym dobrze Niemcy, którzy specjalizują się w produkcji wina białego, a perfekcja w balansie pomiędzy kwasowością i słodyczą stała się ich znakiem rozpoznawczym. Tym samym jeśli szukamy dobrego wina półwytrawnego, skierujmy swoją uwagę w stronę oznaczonych jako „halbtrocken” Rieslingów produkowanych w dolinie Mozeli. Ich wysoka kwasowość łagodzona jest wyższą ilością cukru resztkowego oraz przyjemnym owocowo-kwiatowym aromatem. Znajdziemy wśród nich zarówno świeże i młode wina przeznaczone do szybkiej konsumpcji, jak i wina jakościowe, produkowane z wyselekcjonowanych, późno zebranych owoców, oznaczone jako Auslese lub Spatlese. Pierwsze kupimy już za około 40-50 zł, za drugie zapłacimy nawet dwa razy więcej, zależnie od marki producenta.
Niezależnie czy wolimy wino półwytrawne, wytrawne czy słodkie, pamiętajmy aby pić odpowiedzialnie.
Musujący, półwytrawny, austriacki riesling w małej butelce 0,2l Ten Sekt produkowany metodą tradycyjną jest regularnie wyróżniany najwyższymi nagrodami krajowymi. Jest produkowany wyłącznie z winogron uprawianych na prymitywnej glebie skalnej; pikantny Rieslingowy bukiet brzoskwiń i moreli, typowy dla odmiany, dobrze wyważony, bardzo pijalny.BRAK NA...
Węgierskie białe wino półwytrawne. Produkowane jest na północy kraju, w Egerze z odmiany Muskat. Białe, delikatne i świeże wino o intensywnym aromacie białych kwiatów z przyprawowym twistem. Petrény Arany Muskotály on Vivino
Ortrugo dei Colli Piacentini Frizzante to białe wino, wytrawne, lekko musujące. Wyprodukowane ze szczepu Ortrugo D.O.C. Wino o słomkowej barwie z odcieniami zieleni. Świetny trunek o intensywnych, owocowych aromatach z nutami wisteri i głogu. W ustach delikatnie musujące, pikantne, a zarazem wyważone. Idealne do przekąsek i pierwszych dań z sosami...
Półwytrawne gruzińskie białe wino. Charakteryzuje je delikatny kwiatowo-owocowy aromat z dotknięciem suszonych owoców i świeży, lekko złamany słodyczą smak. Podawać do sałatek owocowych, tarty z kiwi, ciast z jabłkami. Tbilvino Georgian Valleys Sachino White Dry (საჩინო თეთრი მშრალი) U.V. on Vivino
Półwytrawne wino gruzińskie o przyjemnym aromacie świeżych owoców (czerne jagody, czereśnie, jeżyny, śliwki) przemieszanych z nutami kwiatowymi oraz delikatnym, słodkawym smaku. Podawać do owoców, spaghetti bolognese, gotowanej cielęciny. Tbilvino Georgian Valleys Sachino Red Medium Dry U.V. on Vivino
Słomkowy kolor. Bukiet jest delikatny, elegancki i owocowy. Prosecco Il Soller Extra Dry, czyli półwytrawne, będzie idealne dla tych, którzy szukają odrobiny słodyczy – jabłko jest tu dojrzalsze i słodsze, pojawiają się przyjemne aromaty gruszkowe, ale całość w żaden sposób nie męczy słodyczą. Doskonałe jako aperitif i do deserów, w tej pojemności...
Primitivo del Salento to włoskie, czerwone wino wytrawne. Ujmuje swoją okrągłością i pełnią z linii 12.5 Primitivo, której nazwa określa poziom alkoholu. Trunek cechuje intensywny aromat z owocowymi nutami dojrzałej śliwki, konfitur wiśniowych i nut kakaowych, świeżo przyprawionych z wykończeniem dającym nuty wanilii. Wino miękkie i bogate w dojrzałe...
Półwytrawne białe wino z Hiszpanii. Jest to subtelny blend dwóch bardzo aromatycznych odmian winorośli: Gewurztraminet i Moscatel. Wino to jest delikatne, świeże i aromatyczne, z przenikającymi się nutami kwiatowymi i owocowymi. Zarówno w aromacie jak i na podniebieniu prezentuje słodką gruszkę, melona, marakuję i brzoskwinię. Słodycz kontruje przyjemna...
Lekki, lecz intensywnie aromatyczny Riesling z Mozeli, najstarszego niemieckiego regionu winiarskiego. Prezentuje odświeżające nuty cytrusów, jabłek i gruszek, przeplatane akcentami kwiatowymi. Na podniebieniu orzeźwiający i pełen werwy, limonkowa kwasowość kontrowana jest 15g/l cukru resztkowego. Wino białe półwytrawne sprzedawane w butelce 1L. Boujong...
Delikatne czerwone wino półwytrawne o rubinowej barwie i nieco wyższym poziomie cukru. Wykonane ze szlachetnego szczepu Pinot Noir w Mozeli, cenionym regionie winiarskim na wschodzie Niemiec. Zarówno w zapachu, jak i w smaku na myśl przywodzi truskawki, maliny, leśną ściółkę i przyprawy. Wino niezwykle pijalne, smaczne i soczyście owocowe.
Wino stworzone w winniarni Nobilis przez Saroltę Bardos - enolożekę roku 2012 w regionie tokajskim. Bukiet tego wina rozwija się powoli, lecz po zaledwie kilku minutach osiąga wyjątkową intensywność i aromat. Pojawiają się charakterstyczne dla odmiany Sargamuskotaly intensywne nuty białych kwiatów i świeżych owoców. Usta lekkie, orzeźwiające, mineralne z...
Wino o jasno słomkowej barwie. Intensywnie owocowe, po zakręceniu kieliszkiem oferuje bukiecik kwiatów i garść zielonych owoców takich jak jabłka czy agrest. W tle czeka spokojnie słodka nektarynka uwydatniona już w ustach. Posmak jest długi i przyjemny. Łagodne i harmonijne wino, o trwałych aromatach.
Węgierskie białe wino półwytrawne produkowane z odmiany Muscat Blanc w Tokaju. Wspaniałe wino z potężnym kwiatowym bukietem atakującym natychmiast po napełnieniu kieliszka. W zapachu wyraźnie wyczuwalne kwitnące wiosną kwiaty. Na podniebieniu delikatnie wytrawne zostawiające długi, miękki finisz. Mimo swojej lekkości posiada pełne ciało, zwięzłą strukturę...
Wyborne wino, które powstaje z jednego z najpopularniejszych szczepów Primitvo, kojarzonych z włoskim regionem Apulia i rodzących niezwykle soczyste i pełne smaku owoce. Dojrzewając na nasłonecznionych ziemiach Salento, winogrona zamykają w sobie całą słodycz minionego lata. Kolor wina jest pięknie głęboko rubinowy. W nosie to półwytrawne wino urzeka...
Słomkowy kolor. Bukiet tego klasycznego włoskiego wina jest delikatny i elegancki, o charaktarze owocowo-kwiatowym. Prosecco Il Soller Extra Dry Valdobbiadene, czyli wino musujące półwytrawne będzie idealne dla tych, którzy szukają odrobiny słodyczy – jabłko jest tu dojrzalsze i słodsze, pojawiają się przyjemne aromaty gruszkowe, ale całość w żaden sposób...
Przyjemne Wino charakteryzujące się bardzo kwiecistym aromatem muszkatu, przypominającym wino z Traminera, jest pełne i ekstraktywne. Dzięki kupażowi z Johanniterem wyczuwalne są agrestowe oraz jabłkowe nuty.
Wino o głębokiej barwie eleganckiego różu, z połyskiem.Pierwszy nos pozytywnie zachęca i przechodzi płynnie w intensywne zapachy cytrusów, czerwonej porzeczki, malin i owocu granatu. W ustach orzeźwienie ubrane w kruchą kwasowość równoważoną subtelnym cukrem resztkowym. Niebanalny balans rześkości polskich owoców i egzotycznego ciepła cytrusów.Rosé z...
Półwytrawny Tokaji Furmint 2017 jest fermentowany i leżakowany w 300-litrowych beczkach z dębu węgierskiego i ma złagodzony charakter, który jest kompensowany żywą, przyjemną kwasowością z dobrym długim finiszem w ustach. Wino Tokaji Furmint off-dry 2017, dzięki leżakowaniu w beczce, ma długi (w naszej ocenie 10-letni) potencjał dojrzewania. Jest idealny...
Wino Conte Di Campiano Susumaniello to doskonałe włoskie wino delikatnie wytrawne, o bardzo dobrej konsystencji i delikatnych taninach. Jest to wino lekko dekadenckie, eleganckie, pełne i złożone. Stworzono je z jednej z najrzadszych odmian winogron - Susumaniello. W nosie wino oferuje niesamowicie złożoną i nieco egzotyczną mieszankę aromatów: borówek,...
Gruziński książe krwi imperatorskiej Bagration-Muchrański po dokładnym zaznajomieniu się z francuskimi osiągnięciami założył w 1976 roku zakład produkujący wina musujące i zaledwie po trzynastu latach jego wino dostało najwyższą nagrodę na wystawie w Paryżu. Przedsięwzięcie „Bagrationi 1882” jest kontynuatorem tych sławnych tradycji. Bagrationi, Classic...
Doskonały przedstawiciel niemieckiego Rieslinga z Mozeli. Oznaczenie "GG", czyli Grosses Gewächs oznacza najwyższy poziom klasyfikacji win z winnic należących do Stowarzyszenia Niemieckich Winiarzy, jest odpowiednikiem francuskiego Grand Cru. Jest to białe wino z późnego zbioru znajdujące się w dolnej granicy półwytrawności (9,9g/l cukru resztkowego),...
Wysokiej klasy półwytrawny riesling z Mozeli. Barwa jasno słomkowa, klarowna. Początkowo aromat delikatny, powściągliwy - żółte dojrzałe owoce. Po chwili napowietrzenia - rozwija się aromat bardziej egzotyczny: morele, ananasy. Na podniebieniu lekkie i owocowe; smaczne i soczyste. Finisz długi, zaskakująco mineralny i kwaskowy.
Perleus Różowy to półwytrawne wino musujące o pięknym, różowym kolorze. Wino ujmuje aromatem dzikiej maliny, truskawki, wiśni oraz czarnej porzeczki. Pomimo bogactwa aromatów, wino jest nadal bardzo świeże i lekkie. Produkowane z wyjątkowej mieszanki szczepów Marechal Foch, Swenson Red i Regent. Produkcja opiera się na metodzie szampańskiej, wtórnej...
Perleus Biały to wybitne białe, półwytrawne wino musujące o pięknej, jasnej barwie. Delikatnie cytrusowe tło nadaje świeżości sprawiając, że doskonale orzeźwia. Wino stworzone z wyjątkowej mieszanki szczepów Seyval Blanc, Solaris oraz Muskat Odesski. Wyprodukowane metodą szampańską, wtórna fermentacja w butelce z polskich owoców rosnących w unikatowym...