Varvaglione - Moi Verdeca del Salento

Varvaglione - Moi Verdeca del Salento 2020, 2021

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Verdeca
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

38,49 zł

Opis

Moi Verdeca del Salento to wino białe, wytrawne pochodzące z Apulii. Nacechowane cudownym kwiatowym aromatem i dobrą konsystencją. Wino doskonale pasuje do radosnych spotkań w gronie przyjaciół. Powstaje z interesującej odmiany winogron, nieuprawianej poza obszarem kilku gmin w Apulii. Winifikacja metodą miękkiego tłoczenia, fermentacja następuje w kontrolowanej temperaturze 14 ° C. Przed zabutelkowaniem wino dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej.

Wino ma przezroczysty żółty kolor z jasnozielonymi nutami. W nosie wyczuwalna delikatna owocowość cytrusów i intensywny kwiatowy zapach kwiatów. Smak pełny, pikantny, długi, zdecydowanie świeży z dobrze zbudowanym ciałem. Wykończenie trwałe, przypominające migdały i jabłka. Idealnie komponuje się z owocami morza i włoskimi makaronami.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Varvaglione 1921

Winnica

Rodzinna winnica Varvaglione usytuowana jest w czarującym Leporano nad Zatoką Taranto, w
słynnym półwyspie Saletyńskim w regionie Apulia. Z ponad stuletnią tradycją, Varvaglione jest jedną z najstarszych winnic w regionie, a winogrona uprawiane są na ponad 150 hektarach . Rodzina Varvaglione doskonali swoje umiejętności i pasję już w czwartym pokoleniu. Wysoka jakość win w
przystępnych cenach, to głównie zasługa właściciela oraz enologa Cosimo Varvaglione, który skrupulatnie nadzoruje pracę w winnicy, selekcję winogron, a później sam proces produkcji. 

Szczepy

Firma Varvaglione skupia się na dwóch lokalnych odmianach winogron Primitivo i Negroamaro,
dzięki, którym winnica zdobywa coraz większe uznanie. Oprócz rodzimych szczepów Apulii,
szerokie portfolio rodziny Varvaglione obejmuje także czerwone wina z winogron Malvasia Nera i
Aglianico, a wina białe powstają z Verdeca, Malvasia Bianca, Falanghina i Fiano. Wiodącym sposobem uprawy jest Alberello (brak elementu wiązania ani podpierania winorośli). 

Historia

W 1921r. rodzina Varvaglione po raz pierwszy zebrała winogrona i sprzedała wino pod własnym
nazwiskiem. Wiele pokoleń Varvaglione z pasją eksperymentowało w produkcji wina, chcąc wyrażać
charakterystyczny i wyjątkowy smak ich umiłowanej Puglii. Również Cosimo aktywnie uczestniczy w
tym procesie. Po ukończeniu studiów enologicznych i wielu latach pracy ostatecznie zdefiniował styl
swojej winnicy. Dzisiaj Cosimo prowadzi winnicę wraz ze swoimi dziećmi: Marzią i Angelo, tworząc czwarte pokolenie winiarzy. Obecnie winnica Varvaglione jest jedną z największych, a przy tym najszybciej rozwijających się firm w obszarze Apulii.

Klimat / Gleba

Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadają jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również