Winnica Kamil Barczentewicz - o producencie wina

Winnica
Kamil Barczentewicz, właściciel winnicy, podkreśla że kluczowym czynnikiem wpływającym na jakość jego produktów jest nie tylko pasja i zaangażowanie, ale i terroir. To słowo wytrych. To dzięki niemu wina z tej winnicy tak często doceniane są przez krytyków i konsumentów. W Dobrem, nieopodal Kazimierza Dolnego pisze się na bieżąco kolejna ważna karta w księdze polskiego winiarstwa.
Szczepy
Dwanaście hektarów upraw winnicy Kamila Barczentewicza, to przede wszystkim szczepy takie jak Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Bläufrankisch, Gewürztraminer i Riesling. Stosuje się tu naturalne metody ochrony roślin. W poszukiwaniu swojego stylu Kamil podróżował po winnicach z Austrii, Chile a następnie zdobywał więdzę nt. enologii w École Nationale Supérieure Des Sciences Agronomiques w Brodeaux.
Historia
Pierwsze nasadzenia miały miejsce w roku 2017, zaś rocznikiem “premierowym”, który szturmem podbił serca krytyków, był ten oznaczony cyfrą 2019. Zachwyciły Pinot Blanc, Regent w różowej odsłonie i przede wszystkim, Pinot Noir, który jest dla Kamila Barczentewicza wyjątkowo ważnym szczepem. Nic tylko próbować!
Klimat / Gleba
Słynne terroir tej winnicy, to połączenie słonecznej ekspozycji wzgórza położonego na wysokości 130 - 180 m n.p.m., na wapiennych, ilastych i gliniastych glebach. Łagodny klimat panujący w Dobrem, wspomagany meandrującą nieopodal Wisłą połączony ze starannością, pieczołowitością i troską oraz doświadczeniem winiarza tworzy niebanalne wina, które stawiają czoła nawet najbardziej wymagajacym podniebieniom.

Wyróżnienia:

2017
butelek rocznie
Polska
Pinot Noir
uprawy latorości winnej