Winnica Gronowscy - o producencie wina

Winnica
Posiadłość, na której terenie mieści się winnica, jest w rękach rodziny Gronowskich od wielu pokoleń. W miejscu, gdzie niegdyś istniał ciemny gaj (lac. Lukus - inspiracja do nazwy win), dziś podziwiamy równe szpalery winnych krzewów, skąpanych w promieniach słońca oraz budynki winiarni, chętnie odwiedzane przez turystów i licznych klientów.
Szczepy
Na obszarze plantacji, obejmującym mniej więcej dwa hektara uprawia się tu różne odmiany winorośli. Początkowo dominowały odmiany hybrydowe: Hibernal, Solaris, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Seyval Blanc, Muscaris, Johanniter. Kolejne nasadzenia to już odmiany szlachetne winorośli (vitis vinifera): Pinot Noir, Gewurztraminer, oraz Roter Traminer.
Historia
Pierwsze nasadzenia miały miejsce w roku 2008, było to raptem około 100 krzewów, jednak liczba ta szybko wzrosła. Lata starannej pracy, zwiększenie liczby krzewów w roku 2013 zaowocowały wypuszczeniem na rynek win w siedem lat po uruchomieniu przedsięwzięcia. Rok 2015 był przełomem. Starannie dobrany zbiór z pół-hektarowej działki zyskał uznanie, a kolejne lata przyniosły nie tylko nowe roczniki, ale i zwiększenie upraw do areału 2 ha, przy jednoczesnym wzroście różnorodności szczepów.
Remontowano i rozbudowano także samo gospodarstwo, które dziś prężnie działa i rok do roku może się poszczycić świetnymi wypustami.
Klimat / Gleba
Nad uprawą winorośli i produkcją win czuwają trzy pokolenia rodziny Gronowskich: założyciele (Ryszard,Paweł i Michał), ich dzieci oraz rodzice. Wspólna praca, odpowiednie warunki (gleby brunatne), dobre nasłonecznienie, południowa obsada i łagodny klimat wynikający z bliskiego sąsiedztwa lasów oraz rzek, pozwoliły uzyskać oczekiwane rezultaty – wina rześkie, pełne w smaku, mocno owocowe.
2008
butelek rocznie
Polska
Solaris
uprawy latorości winnej