Winnica Gostchorze - o producencie wina

Producent
Winnica Gostchorze to doceniane przez krytyków i konsumentów, prężnie rozwijające się przedsięwzięcie. Właściciel i winemaker - Guillaume Dubois - Francuz i Polak równocześnie, jak sam o sobie mówi, był jednym z pierwszych w naszym kraju producentów win musujących. Wino GostArt otrzymało potocznie określa się mianem „polskiego szampana” - naszym zdaniem bardzo słusznie!
Szczepy
Na piętnastu hektarach plantacji w Gostchorzu, zlokalizowanym koło 40 km od Zielonej Góry, uprawia się szczepy takie jak: Riesling, Pinot Gris i Pinot Blanc, Pinot Noir które służą do winifikacji wyłącznie metodą tradycyjną. Powstają z nich tylko wina musujące, z których słynie ten niebanalny producent.
Historia
Pierwsze nasadzenie miały miejsce w 2008r., natomiast w 2015r. winnica rozpoczęła produkcję, wypuszczając pierwszą edycję wina GostArt. Od tamtej pory pozycja ta stała się ich flagowym produktem, niezwykle często nagradzanym, czego dowodem jest m.in. Złoty Medal na Winobraniu w 2016 roku i Srebrny Korek z 2021, oczywiście zdobyty w kategorii obejmującej wina musujące, produkowane metodą szampańską.
Klimat / Gleba
Na terenie plantacji dominują gleby gliniasto-piaszczyste, na których winorośl przyjęła się bardzo dobrze. Jej uprawie sprzyja klimat umiarkowany, złagodzony bliską obecnością Odry, a także obszarów zielonych.
2008
butelek rocznie
Polska
Riesling
uprawy latorości winnej