Filtrowanie win
Ładowanie...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Wina włoskie to bogactwo stylów, smaków i odmian niespotykane w żadnym innym kraju. Wina znane na całym świecie, setki autochtonicznych szczepów i historia kraju nierozerwalnie złączona z kulturą wina.
Włochy posiadają ponad 2000 lat historii produkcji wina. Znajduje się tu 20 regionów i około 500 apelacji. Prawie 400 rodzimych odmian winoroś...
Wina włoskie to bogactwo stylów, smaków i odmian niespotykane w żadnym innym kraju. Wina znane na całym świecie, setki autochtonicznych szczepów i historia kraju nierozerwalnie złączona z kulturą wina.
Włochy posiadają ponad 2000 lat historii produkcji wina. Znajduje się tu 20 regionów i około 500 apelacji. Prawie 400 rodzimych odmian winorośli, a w sumie na 800 tysiącach hektarów uprawia się ponad 2000 szczepów. Produkuje się z nich 55 milionów hektolitrów wina, z czego ponad 20 milionów hektolitrów włoskiego wina przeznaczone zostało na eksport (dane z 2018 roku). Liczby te dają pewien obraz tego jakim gigantem w świecie wina są Włochy.
Podstawowy podział regionalny pokrywa się z podziałem geograficznym. Na terenie regionów wyodrębnia się subregiony i apelacje. Regionami o największym znaczeniu, zarówno jeśli chodzi o jakość i renomę, jak i ilość produkowanego wina są Toskania, Piemont i Wenecja Euganejska (Veneto). Wina włoskie charakteryzują się własnym stylem, zależnym od regionu. Niektóre są znane, ponieważ są produkowane w dużych ilościach i można je znaleźć na całym świecie, inne ze względu na niezmiennie wysoką jakość. Toskania słynie oczywiście z rodzajowego Chianti. Wenecja Euganejska to ogromne ilości codziennego wina białego: Prosecco, Soave czy Pinot Grigio, ale to także mała ojczyzna Amarone della Valpolicella, jednego z najbogatszych i najwspanialszych rodzajów wina czerwonego. Piemont z kolei słynie ze wspaniałych, długowiecznych Barolo, ale produkuje się tu też inne cenione wina czerwone jak Barbaresco czy Barbera d'Alba. Wśród bardziej znanych regionów i ich flagowych win wymienić można także Puglię i popularne w Polsce wina z Primitivo, Emilia-Romagna i jej ogromną produkcję musującego Lambrusco, Abruzję i znane czerwone wina z Montepulciano czy Trentino/Alto Adige, leżący u podnóża Alp region słynny z zwłaszcza ze swoich endemicznych odmian.
Podobnie jak w przypadku win francuskich czy hiszpańskich, również etykiety win z Włoch muszą zawierać określone informacje, między innymi dotyczące miejsca pochodzenia i jakości wina. Według tych kryteriów wyróżniono we Włoszech czterostopniową hierarchię.
Najwyższą kategorią win włoskich jest DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Oznacza kontrolowane pochodzenie winogron i metody produkcji oraz gwarantowaną jakość. Istnieją surowe zasady dotyczące produkcji win DOCG, w szczególności dozwolone odmiany winogron, limity plonów, dojrzałość winogron, procedury produkcji wina i dojrzewanie w beczkach lub butelkach. Wina podlegają procedurom degustacyjnym, a butelki posiadają na szyjce numerowaną pieczęć rządową, co ma zapobiegać fałszerstwom. Pierwszymi powstałymi DOCG były Brunello, Barolo, Vino Nobile oraz Barbaresco. Aktualnie we Włoszech wyróżnia się 75 apelacji o tym najwyższym oznaczeniu.
DOC (Denominazione di Origine Cotrollata) to główny poziom klasyfikacji win włoskich określający przede wszystkim obszar uprawy i produkcji. Obejmuje prawie każdy tradycyjny styl włoskich win. Istnieje około 330 indywidualnych apelacji DOC, z których każdy zawiera zestaw przepisów regulujących strefę uprawy winorośli, dozwolone odmiany winogron i styl wina. Te, które wykazują niezmiennie wysoką jakość, mają możliwość awansu do statusu DOCG.
IGT (Indicazione Geografica Tipica ) to kategoria pozwalająca zidentyfikować wino po miejscu pochodzenia, ale już niekoniecznie po stylu wina czy użytych do produkcji szczepach. W tej kwestii daje ona winiarzowi większą swobodę. Najbardziej znanym winem z tej kategorii jest tzw. Supertoskan. Te wysokiej jakości, skoncentrowane i mocno zbudowane kupaże zawierają poza dozwolonym w Toskanii szczepem Sangiovese także inne odmiany takie jak Merlot, Cabernet Sauvignon czy Cabernet Franc. Pamiętać jednak należy, że spora część win IGT nie otrzymała wyższej kategorii ze względu na niższą jakość wina.
Najniższy szczebel drabiny jakości włoskich win należy do VdT (Vino da Tavola) i oznacza dosłownie „wino stołowe”. Stanowi najbardziej podstawowy poziom win z Włoch.
Włochy słyną z dużej różnorodności odmianowej uprawianej tu winorośli. Szacuje się, że w Italii rośnie ponad 2000 odmian, z czego niemal co czwarta jest odmianą autochtoniczną. Do najpopularniejszych odmian czerwonych uprawianych we Włoszech należą Sangiovese i Nebbiolo, główne surowce wykorzystywane do produkcji wina kolejno w Toskanii oraz Piemoncie. Sangiovese daje wina owocowe o wysokiej kwasowości, jest głównym składnikiem Chianti (polecamy poznać ten styl dzięki wyśmienitemu Rietine Chianti Classico). Nebbiolo to szlachetna i wysoce ceniona odmiana dająca wina poważne, taniczne, o długim potencjale dojrzewania. Robi się z niej przede wszystkim wina jednoodmianowe, a najbardziej znanym jest Barolo (doskonałe Eraldo Viberti Barolo). Sporą popularnością cieszą się także Montepulciano (Valori Montepulciano d'Abruzzo), Primitivo (polecamy wyborne Papale Linea Oro od prducenta Varvaglione), Dolcetto (Claudio Alario Dolcetto), Barbera ( Eraldo Viberti Barbera d'Alba) oraz Corvina jako główny składnik mieszanki z Valpolicelli (warto spróbować jej najwyższej emanacji - Amarone della Valpolicella Valpantena). Wśród szczepów białych prym wiodą Pinot Grigio (spróbujcie Tezza „Corte Majoli”) oraz Glera, z której produkuje się Prosecco (jedno z najlepszych dostępnych w Polsce - Marsuret Valdobbiadene Il Soler DOCG), a dalej Garganega uprawiana na jedno z najbardziej znanych włoskich win białych – Soave. Pośród odmian międzynarodowych najpopularniejszymi są Merlot oraz Chardonnay.
Warto wspomnieć także o winach z Alto Adige, jednego z najdalej na północ wysuniętych regionów. Robi się tam wina z odmian typowych dla tego regionu, a jeden z producentów – Cantina Roeno – produkuje wino z niemal zapomnianej odmiany Enantio, która jako jedna z nielicznych w Europie oparła się wyniszczającej pladze filoksery z końca XIX wieku.
Cabernet Sauvignon Dongione to włoskie czerwone wino wytrawne. Wyprodukowane ze szczepu Cabernet Sauvignon, uprawianych na wzgórzach Piacentino w północnych Włoszech. Wino o barwie intensywnej rubinowej czerwieni. W nosie bardzo owocowe z lekkimi nutami zielonego pieprzu. W ustach eleganckie, harmonijne, dobrze zbudowane. Doskonałe w połączeniu z...
Pinot Grigio Rosa di Pietra to włoskie różowe wino wytrawne, lekko musujące. Wyprodukowane z kilku białych odmian winogron: Sauvignon, Ortrugo, Malvasia Candia i Trebbiano Val Trebbia. Wino o barwie słomkowo - żółtej. Intensywne, harmonijne aromaty nacechowane nutami brzoskwini i owoców tropikalnych. W ustach świeże, musujące, a zarazem aromatyczne....
Włoskie czerwone, słodkie wino z regionu Emilia-Romagna. Lekko musujące. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni. Odczuwalne są aromaty malin i owoców leśnych. Bardzo przyjemne do picia solo jak i polecane do deserów.Cantine Casabella Lambrusco Rosso Dolce U.V. on Vivino
Moi Verdeca del Salento to wino białe, wytrawne pochodzące z Apulii. Nacechowane cudownym kwiatowym aromatem i dobrą konsystencją. Wino doskonale pasuje do radosnych spotkań w gronie przyjaciół. Powstaje z interesującej odmiany winogron, nieuprawianej poza obszarem kilku gmin w Apulii. Winifikacja metodą miękkiego tłoczenia, fermentacja następuje w...
Moi Rosato del Salento to delikatne wino różowe, pochodzące z Apulii. Powstaje ze szczepu Negroamaro. Maceracja trwa od 12 do 16 godzin, zachodzi w temperaturze 20°C, pozwala to wydobyć i wygładzić typowe dla tego szczepu aromaty: nuty malin, śliwek, przypraw wonnych. Po sprasowaniu moszcz fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej...
Ortrugo dei Colli Piacentini Frizzante to białe wino, wytrawne, lekko musujące. Wyprodukowane ze szczepu Ortrugo D.O.C. Wino o słomkowej barwie z odcieniami zieleni. Świetny trunek o intensywnych, owocowych aromatach z nutami wisteri i głogu. W ustach delikatnie musujące, pikantne, a zarazem wyważone. Idealne do przekąsek i pierwszych dań z sosami...
Włoskie wino czerwone, słodkie, lekko musujące. Kolor intensywny rubinowy. W zapachu owocowe, delikatne z nutami wiśni i jagód. U ustach lekka słodycz i przyjemne musowanie.Wino dobrze pasuje do wszelakich dań kuchni międzynarodowej.
Włoskie delikatnie musujące słodkie białe wino z regionu Emilia Romania. Produkowane ze szczepu Malvasia, fermentuje tak samo jak Prosecco. Na pierwszym planie dojrzałe owoce: brzoskwinie, morele, w tle szałwia i czarny bez. Na podniebieniu przyjemna słodycz równoważona orzeźwiającymi nutami zielonego jabłka. Będzie pasowało do deserów na bazie owoców,...
Przyjemnie proste, delikatnie musujące i subtelnie wytrawne białe wino. Urozmaicenie we włoskim świecie takich win zdominowanym przez Prosecco. Odmiana Malvasia dała intensywny bukiet owocowo – kwiatowy. Nie tak kwiatowy jak w przypadku Prosecco - na pierwszym planie dzika róża, w tle owoce tropikalne. Na podniebieniu przyjemne orzeźwienie delikatnym...
Primitivo MOI to włoskie czerwone wino wytrawne. Produkowane z niezwykle popularnej w Polsce odmiany Primitivo na południu kraju - w regionie Puglia. Żywy, rubinowy kolor i wyraźny zapach dojrzałych truskawek, jeżyn, suszonych śliwek i marmolady z leśnych owoców. W ustach wytrawne z niską kwasowością. Wzmacnia kompozycję dań mięsnych. Varvaglione Moi...
Produkowane z coraz modniejszej nie tylko we Włoszech odmiany pinot grigio (fr. pinot gris). Białe, wytrawne z apelacji Valpolicella, z uprawy organicznej. Wino fermentujące i dojrzewające w stalowych kadziach. Ma jasną barwę, mocno orzeźwiający charakter. Nos pełen świeżych owoców, z których najbardziej daje o sobie znać dojrzała gruszka. Gładkie, pełne...
Czerwone wino wytrawne będące wizytówką mało znanej włoskiej apelacji Colli Piacentini. Jest kupażem dwóch szczepów - Barbery, która odpowiada za strukturę wina, i Croatiny (inaczej Bonarda Lombarda) dającej winu owocowość. Świetne wino stołowe o aromatach wiśni, czarnych porzeczek i leśnych owoców. Na języku dość ostre, rustykalne, z żywą kwasowością i...
Klasyczne włoskie wino czerwone, wytrawne. Valpolicella Corte Majoli pochodzi z północy kraju, z regionu Veneto, a konkretnie z niewielkiego obszaru Valpantena z uprawy organicznej. Wino wyróżnia to z czego słynie Valpolicella - intensywny rubinowy kolor, dobrze wyczuwalne aromaty wiśni, kakao i przypraw. Łatwe do picia, soczyste i owocowe, o miękkich...
Prosecco San Osvaldo DOC Treviso to włoskie delikatnie wytrawne białe wino musujące z okolic Wenecji, świeże, aromatyczne, owocowo – kwiatowe z wyczuwalnymi nutami jabłek i cytrusów. W ustach wino jest bardzo delikatne i przyjemne z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Słomkowy kolor. Bukiet jest delikatny, elegancki i owocowy. Prosecco Il Soller Extra Dry, czyli półwytrawne, będzie idealne dla tych, którzy szukają odrobiny słodyczy – jabłko jest tu dojrzalsze i słodsze, pojawiają się przyjemne aromaty gruszkowe, ale całość w żaden sposób nie męczy słodyczą. Doskonałe jako aperitif i do deserów, w tej pojemności...
Primitivo del Salento to włoskie, czerwone wino wytrawne. Ujmuje swoją okrągłością i pełnią z linii 12.5 Primitivo, której nazwa określa poziom alkoholu. Trunek cechuje intensywny aromat z owocowymi nutami dojrzałej śliwki, konfitur wiśniowych i nut kakaowych, świeżo przyprawionych z wykończeniem dającym nuty wanilii. Wino miękkie i bogate w dojrzałe...
Włoskie białe, wytrawne wino z regionu Veneto. Jest kupażem dwóch szczepów: Pinot Grigio, Pinot Bianco. Charakterystyczna, słomkowa barwa. W nosie znajdują się eleganckie nuty jabłka i białej śliwki, któremu towarzyszy lekka żyła mineralna. Wytrawne i świeże na podniebieniu, charakteryzujące się przyjemnym owocowym smakiem. Dobrze komponuje się z...
Różowe wino włoskie, lekko wytrawne, musujące. Produkowane ze szczepów: corvina 50%, rondinella 30%, molinara 20% Krótka maceracja wraz z skórkami pozwala wydobyć naturalną kolorystykę winogron, z kolei proces powolnej fermentacji zachowuje ich aromat. Wyczuwalne są truskawka, malina, czerwona porzeczka, wiśnia oraz nuta kwiatowa. W ustach kremowe,...
Odmiana winorośli Pinot Grigio preferując chłodny i wietrzny klimat, znalazło idealne środowisko w Adydze, aby wyrazić siebie w najlepszym wydaniu. Z winnicy nazywanej “Tera Alta” pochodzi wino przygotowane przez winiarzy Roeno. Słomkowy kolor, delikatny, ale trwały zapach kwiatowo-owocowy. W smaku wino eleganckie, z dobrą równowagą kwasowości. Wino...
Iperico to włoskie czerwone wino wytrawne ze sławnego regionu Valpolicella. Wino produkowane z organicznie uprawianych winogron od wyjątkowego Producenta - Valentiny Cubi. Kupaż szczepów Corvina, Rondinella, Molinara. Piękna, rubinowa czerwień. W smaku świeże i łatwe do picia. Nuty świeżych malin i wiśni z dodatkiem ciemnej czekolady. Soczyste i owocowe z...
Białe wytrawne wino z Górnej Adygi we Włoszech. Bogaty, intensywny i trwały smak z dobrym aromatem bananów, brzoskwiń i owoców tropikalnych, a także zrównoważoną kwasowością. Dzięki swojej elegancji nadaje się do różnych kombinacji. Doskonałe jako aperitif, pasuje do dań z makaronem, białego mięsa i ryb.
Wino wykonane z Marzemino - szczepu od setek lat uprawianego na północy Włoch, w dolinie Adygi. To wytrawne wino ma barwę głębokiej rubinowej czerwieni przełamaną fioletowymi refleksami. Zapach delikatny i intensywny, przywołuje na myśl fiołki, jagody, porzeczki i wiśnie. Na podniebieniu pełne, harmonijne, świetnie zbalansowane. Dość lekkie i pijalne,...
Włoskie czerwone wino wytrawne z lokalnej dla regionu Górnej Adygi odmiany Teroldego. Kolor: intensywna rubinowa czerwień Zapach: intensywny, owocowy, któremu towarzyszą nuty czerwonych owoców i czarnych jagód Smak: intensywny, bardzo przyjemny dzięki nutom owocowym. Wino lekkiej budowy, jednak z wyraźnymi, miękkimi taninami. Przyjemnie gorzkawy posmak na...
Włoskie białe wino wytrawne produkowane na północy kraju w regionie Górna Adyga, w pobliżu miejscowości Trydent. Do wykonania tego wina wykorzystano owoce odmiany Müller Thurgau. Wino o słomkowej barwie z zielonkawymi refleksami. Aromatyczne, okrągłe i trwałe. Świeże, z duża ilością soczystego owocu grejpfruta. Roeno Le Giare Müller Thurgau on Vivino