Varvaglione - Negroamaro del Salento "12 e mezzo"

Varvaglione - Negroamaro del Salento "12 e mezzo" 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Negroamaro
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

44,99 zł

Opis

Wino intensywnie czerwone z amarantowymi refleksami, wyprodukowane ze szczepu negroamaro. Fermentacja odbywała się w kontrolowanej temperaturze 24°-28°C. Następnie wino leżakowało we francuskim dębie przez co najmniej 3 - 6 miesięcy.

W nosie bogactwo owocowych aromatów: czereśnie, śliwki, dzikie jagody, morwa. W tle nuty przyprawy piernikowej, gorzkiej czekolady i drewna.

Negroamaro del Salento "12 e mezzo" najlepiej spożywać w temperaturze 15-18°C. Wino idealne do takich potraw jak: pieczona wątróbka cielęcą z jabłkami, cebulą i sosem z octu balsamicznego, lub  pieczona jagnięcina, a także makarony, pizza i sery.

Nagrody i wyróżnienia:

Berliner Wein Trophy 2019 - Złoty Medal
AWC VIENNA 2018 - Złoty Medal dla rocznika 2017
Concours Mondial Bruxelles - Srebrny Medal dla rocznika 2016
Mundus Vini 2013 - Srebrny Medal dla rocznika 2012
INTERNATIONAL WINE CHALLENGE - Złoty Medal dla rocz. 2012

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Varvaglione 1921

Winnica

Rodzinna winnica Varvaglione usytuowana jest w czarującym Leporano nad Zatoką Taranto, w
słynnym półwyspie Saletyńskim w regionie Apulia. Z ponad stuletnią tradycją, Varvaglione jest jedną z najstarszych winnic w regionie, a winogrona uprawiane są na ponad 150 hektarach . Rodzina Varvaglione doskonali swoje umiejętności i pasję już w czwartym pokoleniu. Wysoka jakość win w
przystępnych cenach, to głównie zasługa właściciela oraz enologa Cosimo Varvaglione, który skrupulatnie nadzoruje pracę w winnicy, selekcję winogron, a później sam proces produkcji. 

Szczepy

Firma Varvaglione skupia się na dwóch lokalnych odmianach winogron Primitivo i Negroamaro,
dzięki, którym winnica zdobywa coraz większe uznanie. Oprócz rodzimych szczepów Apulii,
szerokie portfolio rodziny Varvaglione obejmuje także czerwone wina z winogron Malvasia Nera i
Aglianico, a wina białe powstają z Verdeca, Malvasia Bianca, Falanghina i Fiano. Wiodącym sposobem uprawy jest Alberello (brak elementu wiązania ani podpierania winorośli). 

Historia

W 1921r. rodzina Varvaglione po raz pierwszy zebrała winogrona i sprzedała wino pod własnym
nazwiskiem. Wiele pokoleń Varvaglione z pasją eksperymentowało w produkcji wina, chcąc wyrażać
charakterystyczny i wyjątkowy smak ich umiłowanej Puglii. Również Cosimo aktywnie uczestniczy w
tym procesie. Po ukończeniu studiów enologicznych i wielu latach pracy ostatecznie zdefiniował styl
swojej winnicy. Dzisiaj Cosimo prowadzi winnicę wraz ze swoimi dziećmi: Marzią i Angelo, tworząc czwarte pokolenie winiarzy. Obecnie winnica Varvaglione jest jedną z największych, a przy tym najszybciej rozwijających się firm w obszarze Apulii.

Klimat / Gleba

Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadają jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również