Moi Rosato del Salento to delikatne wino różowe, pochodzące z Apulii. Powstaje ze szczepu Negroamaro. Maceracja trwa od 12 do 16 godzin, zachodzi w temperaturze 20°C, pozwala to wydobyć i wygładzić typowe dla tego szczepu aromaty: nuty malin, śliwek, przypraw wonnych. Po sprasowaniu moszcz fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 14-16°C. Wino o jasnoróżowym kolorze z mieniącymi się refleksami fioletu. W nosie uwodzicielskie spotkanie białych kwiatów i świeżych owoców, na podniebieniu orzeźwiające z długim, gładkim finiszem. Idealne do przystawek, lekkich dań, łagodnych serów, zup wiosennych oraz ryb i owoców morza.
- Nasza oferta
- B2B
- Producenci
- Blog
- Kontakt
Varvaglione - Moi Rosato del Salento 2022
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Włochy
- Region
- Puglia
- Szczep
- Negroamaro
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Różowe
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Temperatura podawania
- 10-12 °C
Opis
o producencie wina

Varvaglione 1921
Jedna z najstarszych winnic w Apulii, wielopokoleniowa firma rodzinna obejmująca ponad 150 ha upraw. Varvaglione to silna marka o międzynarodowej rozpoznawalności. Ich wina rokrocznie zdobywają wiele nagród oraz wysokie lokaty w rankingach.
Winnica
Rodzinna winnica Varvaglione usytuowana jest w czarującym Leporano nad Zatoką Taranto, na słynnym półwyspie Saletyńskim w regionie Apulia. Z ponad stuletnią tradycją, Varvaglione jest jedną z najstarszych winnic w regionie, a winogrona uprawiane są na ponad 150 hektarach. Rodzina Varvaglione doskonali swoje umiejętności i pasję już w czwartym pokoleniu. Wysoka jakość win w przystępnych cenach, to głównie zasługa właściciela oraz enologa Cosimo Varvaglione, który skrupulatnie nadzoruje pracę w winnicy, selekcję winogron, a później sam proces produkcji.
Szczepy
Firma Varvaglione skupia się na dwóch lokalnych odmianach winogron Primitivo i Negroamaro, dzięki którym winnica zdobywa coraz większe uznanie. Oprócz rodzimych szczepów Apulii, szerokie portfolio rodziny Varvaglione obejmuje także czerwone wina z winogron Malvasia Nera i Aglianico, a wina białe powstają z Verdeca, Malvasia Bianca, Falanghina i Fiano. Wiodącym sposobem uprawy jest Alberello, zakładający brak elementu wiązania i podpierania winorośli.
Historia
W 1921r. rodzina Varvaglione po raz pierwszy zebrała winogrona i sprzedała wino pod własnym nazwiskiem. Wiele pokoleń Varvaglione z pasją eksperymentowało w produkcji wina, chcąc wyrazić charakterystyczny i wyjątkowy smak ich umiłowanej Puglii. Sam właściciel - Cosimo aktywnie uczestniczy w
tym procesie. Po ukończeniu studiów enologicznych i wielu latach pracy ostatecznie zdefiniował styl swojej winnicy. Dzisiaj Cosimo prowadzi winnicę wraz ze swoimi dziećmi: Marzią i Angelo, tworząc czwarte pokolenie winiarzy. Obecnie winnica Varvaglione jest jedną z największych, a przy tym najszybciej rozwijających się firm w obszarze Apulii.
Klimat / Gleba
Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko, zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadaje jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również