Marsuret - Prosecco Extra Dry Il Soller DOCG

Marsuret - Prosecco Extra Dry Il Soller DOCG

Ocena:
Smak
Półwytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Veneto
Szczep
Glera
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
8-10 °C

64,99 zł

Opis

Słomkowy kolor. Bukiet tego klasycznego włoskiego wina jest delikatny i elegancki, o charaktarze owocowo-kwiatowym. Prosecco Il Soller Extra Dry Valdobbiadene, czyli wino musujące półwytrawne będzie idealne dla tych, którzy szukają odrobiny słodyczy – jabłko jest tu dojrzalsze i słodsze, pojawiają się przyjemne aromaty gruszkowe, ale całość w żaden sposób nie męczy słodyczą. Doskonałe jako aperitif i do owocowych deserów.

To jedno z najlepszych Prosecco dostępnych w Polsce. Grand Prix Magazynu Wino w 2017 roku w kategorii: najlepsze wino musujące metoda inna niż klasyczna (tradycyjna) - złoty medal!

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Marsuret

Winnica

Marsuret to włoska, rodzinna firma, będąca właścicielem 65 hektarów winnic rozproszonych na najbardziej prestiżowych obszarach regionu DOCG Valdobbiadene. „Marsuret” to historyczny przydomek rodziny Marsura. Aktualnie na czele firmy stoi syn Giovanniego Marsury, Ermes, który przejął po swoich przodkach wartości oraz cenną wiedzę winiarską. 

Szczepy

Winnica Marsuret słynie z produkcji wybitnego prosecco. Prosecco to lekkie, świeże, bardzo owocowe wino musujące produkowane metodą Charmata. Sprawdza się idealnie jako znakomity orzeźwiający letni napój lub aperitif. Głównym szczepem używanym do produkcji prosecco jest Glera (apelacja Valdobiaddene wymaga aby ten szczep stanowił min. 85%). To wydajne winogrono dojrzewa późno w sezonie. Wyróżnia go stosunkowo wysoka kwasowość i neutralne podniebienie, dzięki temu nadaje się doskonale do produkcji win musujących. Wino ze szczepu Glera jest lekkie o niskiej zawartości alkoholu (8% - 12%). Marsuret uprawia także: Verdiso, Bianchetta, Perera oraz Cabernet Franc, z którego powstaje różowa odmiana wina. 

Historia

Firma Marsuret została założona w 1936r. przez Agostino Marsurę, który zakupił winnicę położoną w Val de Cune w Guia di Valdobbiadene. To właśnie Agostino, zapoczątkował produkcję pierwszego wina musującego, które naturalnie fermentuje w butelce. Młodszy brat właściciela Giovanni, kontynuował ścieżkę produkcji wina, poświęcając się opiece nad winnicami, ręcznym zbiorom winogron oraz ich selekcji. Synowie, Giovanni, Ermes, Valter dorastający pośród winnic, wspólnie prowadzą rodzinną firmę, na której czele stoi Ermes. To właśnie on zapoczątkował stosowanie nowych metod produkcji i badań, aby stworzyć wyjątkowy pod każdym względem produkt wysokiej jakości. Dzięki temu odniósł duży sukces, dowodem tego są liczne nagrody otrzymane głównie w kategorii win musujących Prosecco i Superiore di Cartizze.

Klimat / Gleba

Południowa ekspozycja, ciepły, łagodny klimat śródziemnomorski oraz uwarunkowania terenu, sprawiają że wina produkowane w Winnicy Marsuret są wyjątkowe, a każde z nich jest inne. Winorośla uprawiane są tradycyjną metodą guyot na glebach bogatych w wapń i glinę z domieszką piasku i kamieni. Tworzą tym samym idealne środowisko do produkcji doskonałych win, które są cenione na całym świecie za ich strukturę, mineralność i niepowtarzalny smak. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
grudzien-2020

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również