Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Piemont, czyli „podnóże gór” (Alp) leży w północno-zachodnich Włoszech w okolicy Turynu. Pod względem wielkości produkcji win, jest to drugi po Toskanii region we Włoszech i największy producent win musujących, a drugi na świecie po Szampanii. Produkcja win piemonckich koncentruje się na trzech obszarach: Monferato (wokół Asti), Alessandria (wok...
Piemont, czyli „podnóże gór” (Alp) leży w północno-zachodnich Włoszech w okolicy Turynu. Pod względem wielkości produkcji win, jest to drugi po Toskanii region we Włoszech i największy producent win musujących, a drugi na świecie po Szampanii. Produkcja win piemonckich koncentruje się na trzech obszarach: Monferato (wokół Asti), Alessandria (wokół Alba) i Langhe. Podobnie jak w Burgundii przeważają tu małe winnice. Piemont posiada własny mikroklimat charakteryzujący się gorącym sezonem wzrostu i dojrzewania winogron, po którym następuje mglista jesień i często równie mglista, chłodna zima.
Najważniejsze apelacje winiarskie Piemontu to:
1. Barolo (około 1.200 ha) z wioskami-gminami La Morra, Serralunga d’Alba, Montforte d’Alba, Barolo i Castiglione Faletto
2. Barbaresco z gminami Neive, Barbaresco i Treiso.
Poza tym: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti, Dolcetto d’Alba, Dolcetto d’Asti, Langhe, Moscato d’Asti (znane z produkcji win musujących).
Charakterystyczne szczepy i wina Piemontu
Najważniejsze szczepy czerwone Piemontu to Nebbiolo oraz Barbera i Dolcetto. Ponadto spotyka się tu także Grignolino, Freisa, Favorita oraz Cabernet Sauvignon. Białe wina w Piemoncie robi się z winogron Muscat (Moscato), Arneis, Cortese di Gavi, Erbaluce di Caluso, a także Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Charakter win z Piemontu
Barolo – twarde, taninowe i surowe, ale jednocześnie jedno z najlepszych win na świecie o dużym potencjale starzenia (8-25 lat).
Nebbiolo - najszlachetniejsza odmiana gron czerwonych w Piemoncie dająca ciepłe, smakowite, krzepkie i wielowymiarowe wina.
Barbera - będąca najważniejszą odmianą w regionie daje wina o nieco śliwkowym aromacie podobnym charakterze jak Nebbiolo.
Dolcetto - to wina znacznie łagodniejsze od Barbery czy Nebbiolo, świetnie zrównoważone, sprężyste i owocowe z nutą goryczki, o niezbyt długim potencjale starzenia.
Barbaresco - lżejsze niż Barolo, o podobnym smaku i aromacie, ale posiadające więcej nut owocowych z niuansami cedru i czekolady.
Barbera - wina o silnej nucie owocowej, bardzo dojrzałe o dość wysokiej kwasowości ale dobrze zrównoważonej.
W ofercie Rafa Wino znajdziecie wina z Piemontu od Claudio Alario, Eraldo Viberiego, oraz Cantina Rizzi.
Montagrillo to włoskie czerwone wino wytrawne wyprodukowane w Piemoncie z odmiany Dolcetto. Jasny, rubinowy, półprzezroczysty kolor. Podniebienie daje jasny, orzeźwiający smak czerwonych owoców, o średnio długim finiszu z niskimi taninami. Wysoka kwasowość przyczynia się do odczuwalnej świeżości. BRAK NA MAGAZYNIEClaudio Alario Sori' Montagrillo...
Klasyczne czerwone wino wytrawne produkowane z odmiany Barbera w Piemoncie na północy Włoch. Piękna, rubinowa barwa, nos intensywny, wyraźnie owocowy – wyczuwalne przede wszystkim maliny i dojrzałe, czerwone owoce, ale także lekki aromat ziół. W ustach daje o sobie znać wyraźna kwasowość, która razem z taninami tworzą wino pełne i krągłe. Do jego...
Odmiana Dolcetto w wersji superiore ma jeszcze głębszy kolor niż podstawowe jego wersje. Jest to czerwone wino wytrawne produkowane na północy Włoch w regionie Piemont Zachwyca potęgą bukietu, w którym prowadzi kwiat migdałowca na tle mieszaniny ciemnych owoców. Paleta szeroka, bogata w taniny lecz owocowa i świeża. Długie, wyraźne zakończenie z...
Dolcetto "Sori Costa Fiore” z 2017 to świeże i lekkie czerwone wino wytrawne, leżakowane w stalowych zbiornikach. Produkowane jest na północy Włoch w regionie Piemont. W szkle wyraża rubinowo czerwony kolor, ten sam kolor dojrzałych owoców, który daje nam w nosie, wraz z nutami przypraw, prawie egzotycznymi. Smak jest czysty, zwarty, spójny z bukietem i...
Klasyczne włoskie czerwone wino wytrawne z Piemontu. Wina firmy Eraldo Viberti, a w szczególności Barbera „Barbera d'Alba Vigna Clara”, charakteryzują się odpowiednią zawartością cukru i alkoholu oraz dobrą ustaloną kwasowością, co przyczynia się do wzmocnienia ich aromatów i utrzymania ich z upływem czasu. W winnicy Eraldo Viberti produkuje się około...
Langhe Nebbiolo to czerwone wino wytrawne produkowane w regionie Piemont na północy Włoch. Rubinowa czerwień zmierzająca w kierunku granat. W zapachu nuty truskawek, następnie słodka, elegancka i zauważalna pikantność. Świeże akcenty mięty tworzą ramę bukietu. W ustach jest okrągłe i przekonujące: gra bardziej na świeżości i smaku niż na drobnych...
Barbaresco to czerwone wytrawne wino produkowane z winogron Nebbiolo zebranych w Crü Rizzi we włoskim Piemoncie. Jest to rozległy teren, więc nie jest zaskoczeniem, że istnieją w nim znaczne różnice w charakterystyce gleby, ekspozycji i wysokości. Właśnie dlatego to Barbaresco jest tak szczególne, a wzgórze Rizzi jest bezsprzecznie jednym z najbardziej...
Piękne Barolo o intensywnym aromacie ciemnoczerwonych owoców. Potrzebuje czasu, aby w pełni się rozwinąć. Ale potem smakujesz bardzo dobre Barolo z nutami owoców takich jak jeżyna, wiśnia. Wino to można przechowywać przez kolejne 10 - 15 lat. Od Października winogrona są zbierane ręcznie. Po 30-dniowej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej...
Barolo Roncaglie od Eraldo Viberti - tradycyjnego, naturalnego rzemieślnika Barolo, 100% Nebbiolo. Znajdujące się w Santa Maria La Morra we włoskim Piemoncie wina Eraldo Vibeti są produkowane w miękkim, bogatym stylu Barolo i są gotowe do picia wcześniej niż niektóre inne style. Roncaglie jest eleganckim Nebbiolo z działki 0,8 hektara w jego winnicy,...
Barbaresco Nervo to czerwone wytrawne wino produkowane z winogron Nebbiolo zebranych w Crü Nervo we włoskim Piemoncie. Ten Crü znajduje się pod miejscowością Treiso. Reprezentuje ciągłość z wielkim, pokrytym winoroślami wzgórzem Rizzi i jest miejscem spotkań dwóch najważniejszych Crü Barbaresco (Bernardot i Rizzi). Wszystko tu współpracuje, aby uczynić z...
Piękne Barolo o intensywnym aromacie ciemnoczerwonych owoców. Potrzebuje czasu, aby w pełni się rozwinąć. Ale potem smakujesz bardzo dobre Barolo z nutami owoców takich jak jeżyna, wiśnia. Wino to można przechowywać przez kolejne 10 - 15 lat. Od Października winogrona są zbierane ręcznie. Po 30-dniowej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej...
Barolo od Eraldo Viberti - tradycyjnego, naturalnego rzemieślnika Barolo, 100% Nebbiolo. Znajdujące się w Santa Maria La Morra we włoskim Piemoncie wina Eraldo Vibeti są produkowane w miękkim, bogatym stylu Barolo i są gotowe do picia wcześniej niż niektóre inne style. Leżakuje 30 miesięcy w dużych beczkach i układa bez żadnej filtracji, czy...
Barolo „Riva Rocca” Alario powstało z pojedynczego cru gminy Verduno we włoskim Piemoncie i dojrzewał przez 24 miesięcy w dębowych beczkach barrique i 12 w dużych beczkach, następnie leżakował 3 lata w butelce. To długotrwałe i bardzo intensywne czerwone wino wytrawne o wyrazistym, nowoczesnym i eleganckim profilu aromatycznym, bogate w zielne, owocowe i...
Barolo Sorano czyli mocne czerwone wytrawne wino to włoski klasyk z Piemontu. Wino charakteryzuje mocny aromat suszonych śliwek, wiśni, kwiatów i kawy. To solidne wino wymagające obfitych posiłków. Dobrze spasuje się z wołowiną, jagnięciną i wieprzowiną. Duszenie lub prażenie je w piekarniku, aż czule średnio wysmażony zapewnia konsystencję pasujące wino...