Nowe produkty

Promocje

Wina Piemontu (Włochy)

Piemont, czyli „podnóże gór” (Alp) leży w północno-zachodnich Włoszech w okolicy Turynu. Pod względem wielkości produkcji win, jest to drugi po Toskanii region we Włoszech i największy producent win musujących, a drugi na świecie po Szampanii. Produkcja win piemonckich koncentruje się na trzech obszarach: Monferato (wokół Asti), Alessandria (wok...

Piemont, czyli „podnóże gór” (Alp) leży w północno-zachodnich Włoszech w okolicy Turynu. Pod względem wielkości produkcji win, jest to drugi po Toskanii region we Włoszech i największy producent win musujących, a drugi na świecie po Szampanii. Produkcja win piemonckich koncentruje się na trzech obszarach: Monferato (wokół Asti), Alessandria (wokół Alba) i Langhe. Podobnie jak w Burgundii przeważają tu małe winnice. Piemont posiada własny mikroklimat charakteryzujący się gorącym sezonem wzrostu i dojrzewania winogron, po którym następuje mglista jesień i często równie mglista, chłodna zima.

Najważniejsze apelacje winiarskie Piemontu to:

1. Barolo (około 1.200 ha) z wioskami-gminami La Morra, Serralunga d’Alba, Montforte d’Alba, Barolo i Castiglione Faletto

2. Barbaresco z gminami Neive, Barbaresco i Treiso.

Poza tym: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti, Dolcetto d’Alba, Dolcetto d’Asti, Langhe, Moscato d’Asti (znane z produkcji win musujących).

Charakterystyczne szczepy i wina Piemontu

Najważniejsze szczepy czerwone Piemontu to Nebbiolo oraz Barbera i Dolcetto. Ponadto spotyka się tu także Grignolino, Freisa, Favorita oraz Cabernet Sauvignon. Białe wina w Piemoncie robi się z winogron Muscat (Moscato), Arneis, Cortese di Gavi, Erbaluce di Caluso, a także Chardonnay i Sauvignon Blanc.

Charakter win z Piemontu

Barolo – twarde, taninowe i surowe, ale jednocześnie jedno z najlepszych win na świecie o dużym potencjale starzenia (8-25 lat).

Nebbiolo - najszlachetniejsza odmiana gron czerwonych w Piemoncie dająca ciepłe, smakowite, krzepkie i wielowymiarowe wina.

Barbera - będąca najważniejszą odmianą w regionie daje wina o nieco śliwkowym aromacie podobnym charakterze jak Nebbiolo.

Dolcetto - to wina znacznie łagodniejsze od Barbery czy Nebbiolo, świetnie zrównoważone, sprężyste i owocowe z nutą goryczki, o niezbyt długim potencjale starzenia.

Barbaresco - lżejsze niż Barolo, o podobnym smaku i aromacie, ale posiadające więcej nut owocowych z niuansami cedru i czekolady.

Barbera - wina o silnej nucie owocowej, bardzo dojrzałe o dość wysokiej kwasowości ale dobrze zrównoważonej.

W ofercie Rafa Wino znajdziecie wina z Piemontu od Claudio Alario, Eraldo Viberiego, oraz Cantina Rizzi.

 

Więcej

Wina Piemontu (Włochy) Jest 6 produktów.

Pokazuje 1 - 6 z 6 elementów
  • Claudio Alario - Dolcetto Montagrillo 2017

    Montagrillo to włoskie czerwone wino wytrawne wyprodukowane w Piemoncie z odmiany Dolcetto. Jasny, rubinowy, półprzezroczysty kolor. Podniebienie daje jasny, orzeźwiający smak czerwonych owoców, o średnio długim finiszu z niskimi taninami. Wysoka kwasowość przyczynia się do odczuwalnej świeżości.  Claudio Alario Sori' Montagrillo Dolcetto di Diano d'Alba...

    69,99 zł
  • Rizzi - Barbaresco

    Barbaresco to czerwone wytrawne wino produkowane z winogron Nebbiolo zebranych w Crü Rizzi we włoskim Piemoncie. Jest to rozległy teren, więc nie jest zaskoczeniem, że istnieją w nim znaczne różnice w charakterystyce gleby, ekspozycji i wysokości. Właśnie dlatego to Barbaresco jest tak szczególne, a wzgórze Rizzi jest bezsprzecznie jednym z najbardziej...

    149,99 zł
  • Eraldo Viberti - Barolo 2012

    Piękne Barolo o intensywnym aromacie ciemnoczerwonych owoców. Potrzebuje czasu, aby w pełni się rozwinąć. Ale potem smakujesz bardzo dobre Barolo z nutami owoców takich jak jeżyna, wiśnia. Wino to można przechowywać przez kolejne 10 - 15 lat. Od Października winogrona są zbierane ręcznie. Po 30-dniowej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej...

    209,99 zł
  • Rizzi - Barbaresco Nervo 2010

    Barbaresco Nervo to czerwone wytrawne wino produkowane z winogron Nebbiolo zebranych w Crü Nervo we włoskim Piemoncie. Ten Crü znajduje się pod miejscowością Treiso. Reprezentuje ciągłość z wielkim, pokrytym winoroślami wzgórzem Rizzi i jest miejscem spotkań dwóch najważniejszych Crü Barbaresco (Bernardot i Rizzi). Wszystko tu współpracuje, aby uczynić z...

    219,99 zł
  • Claudio Alario - Barolo Riva Rocca 2014

    Barolo „Riva Rocca” Alario powstało z pojedynczego cru gminy Verduno we włoskim Piemoncie i dojrzewał przez 24 miesięcy w dębowych beczkach barrique i 12 w dużych beczkach, następnie leżakował 3 lata w butelce. To długotrwałe i bardzo intensywne czerwone wino wytrawne o wyrazistym, nowoczesnym i eleganckim profilu aromatycznym, bogate w zielne, owocowe i...

    219,99 zł
  • Eraldo Viberti - Barolo Rocchettevino 2011

    Barolo od Eraldo Viberti - tradycyjnego, naturalnego rzemieślnika Barolo, 100% Nebbiolo. Znajdujące się w Santa Maria La Morra we włoskim Piemoncie wina Eraldo Vibeti są produkowane w miękkim, bogatym stylu Barolo i są gotowe do picia wcześniej niż niektóre inne style. Leżakuje 30 miesięcy w dużych beczkach i układa bez żadnej filtracji, czy...

    229,99 zł
Pokazuje 1 - 6 z 6 elementów