Aresca - Barbera D'Asti Superiore...

Aresca - Barbera D'Asti Superiore DOCG La Rossa 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Piemont
Szczep
Barbera
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

49,99 zł

Opis

„La Rossa” (czyli „czerwona”) to włoski synonim Barbery, ponieważ przywołuje jej intensywnie czerwony kolor. Winogrona wybierane są z najlepszych winnic znajdujących się w rejonie Monferrato-Asti. 

Odmiana: 100% Barbera. Winnice, które zrodziły owoce do tego wina zlokalizowane są w obszarze Monferrato-Asti z ekspozycją południową. Plony winogron do 9 ton/ha, zbiór ręczny.  Fermentacja alkoholowa i maceracja na skórkach w kontrolowanej temperaturze miała miejsce przez 12-15 dni. Dojrzewanie w drewnianych beczkach przez 7-8 miesięcy i przez 6 miesięcy w butelce. Alk. zawartość: 14% obj.

Wino Barbera La Rossa ma złożony i intensywny aromat z nutami wiśni i porzeczki. Smak pełen świeżych i dojrzałych czerwonych owoców takich jak wiśnia i malina - z eleganckim finałem wanilii.

La Rossa to złożone czerwone wino, idealne do obfitych posiłków. Będzie się idealne komponowała z makaronami, daniami z czerwonego mięsa, pieczeni i sera.

BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Aresca

Aresca - to winiarnia, Aresca to grupa profesjonalistów winiarskich, Aresca to przede wszystkim rodzina, dzieląca pasję przekazywaną od trzech pokoleń. Swoją pracę opierają na trzech filarach: tradycja, pasja, dążenie do doskonałości. 

Winnica

ARESCA WINES to winnica Mombercelli położona w połowie drogi między Monferrato i Langhe, bardzo nowoczesna i konkurencyjna. Winnica stale się rozwija, a jej obecność na rynku włoskim i zagranicznym jest ugruntowana.

Winnice są uprawiane z szacunkiem i troską, aby można było uzyskać wysokiej jakości wina, z poszanowaniem terytorium pochodzenia. Spontaniczne wykaszanie trawy w międzyrzędziach, zabiegi ograniczone do niezbędnego minimum i zbiór ręczny to tylko niektóre z działań, które świadczą o ekologicznym podejściu do pracy w winnicy. Wszystkie etapy winifikacji są pod stałą opieką winiarzy.

Szczepy

Winnica Aresca skupia się głównie na uprawie autochtonicznych odmianach winorośli Piemontu. Czerwone szczepy: nebbiolo, barbera, dolcetto, grignolino. Białe szczepy: cortese, arneis, moscato.

Historia

Założenie winnicy Aresca to marzenie, które Piero i Luigi Aresca zrealizowali w 1952 roku: dwóch winiarzy, którzy zamienili pasję w rodzinny biznes. Teraz winiarnia jest prowadzona przez drugie i trzecie pokolenie. Nowoczesna - a równocześnie pełna szacunku do tradycji i natury.

Klimat / Gleba

Uprawy winorośli znajdują się na obszarze Langhe-Roero i Monferrato, unikalnym terytorium wpisanym w 2011 roku na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zbocza porośnięte winnicami świadczą o prastarej tradycji produkcji winogron w tym regionie.

Specyficzne podłoże jakim charakteryzują się te tereny, dodaje winogronom smaku. A charakterystyczny wilgotny klimat - tego pierwiastka, bez którego nie byłoby najlepszego, uprawianego tutaj szczepu - nebbiolo.

Termin "nebbiolo" prawdopodobnie pochodzi od slowa "nebbia" - mgła. Mgły bowiem bardzo często otaczają wzgórza i są nieodłącznym elementem krajobrazu Piemontu.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również