Rizzi - Barbaresco Nervo

Rizzi - Barbaresco Nervo 2010

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Piemont
Szczep
Nebbiolo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

234,99 zł

Opis

Barbaresco Nervo to czerwone wytrawne wino produkowane z winogron Nebbiolo zebranych w Crü Nervo we włoskim Piemoncie. Ten Crü znajduje się pod miejscowością Treiso. Reprezentuje ciągłość z wielkim, pokrytym winoroślami wzgórzem Rizzi i jest miejscem spotkań dwóch najważniejszych Crü Barbaresco (Bernardot i Rizzi). Wszystko tu współpracuje, aby uczynić z tego jedną z najlepszych winnic w całym obszarze Barbaresco. Po pierwsze, winorośl cieszy się doskonałą lokalizacją od strony południowej, a wysokość nad poziomem morza wynosi od 310 do 370 metrów. Ponadto bardzo strome nachylenie sprawia, że ​​praca w winnicy jest trudna, a nawet niebezpieczna, ale także poprawia drenaż, a przede wszystkim zapewnia większą ekspozycję na światło słoneczne. Wreszcie ten idylliczny obraz uzupełnia skład gleby.

Barbaresco Nervo ma barwę soku z granata, z lekką pomarańczową nutą. Czyste i jasne wino z delikatnymi perfumami, eleganckie, pełne i fioletowe jagody, róża i leśne owoce (przede wszystkim malina), a następnie przyprawy (szczególnie cynamon), z żyłką lukrecji. Usta zachwycają piękną gęstą materią, ziemistą, mineralną. Zwrócić uwagę należy na dojrzałe garbniki, które nie męczą, ale słusznie współgrają z ciepłym i słodkim owocem, nie pozbawionym młodzieńczej szorstkości. Wino charakteryzujące się niezwykłą elegancją. Dojrzewało 12 miesięcy w dębowej beczce, a następnie 8-12 miesięcy w betonowym zbiorniku.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Rizzi Cantina

Winnica

Siedziba Rizzi mieści się w Treiso, samym sercu regonu Barbaresco i Lange. Jest to miejscowość leżąca na styku pięciu wzgórz, która dominuje nad doliną między strumieniami rzek Seno D'Elvio i Tinella. Firma Rizzi została założona czterdzieści lat temu przez Ernesto Dellapiana i przez ten czas ranga winnicy urosła do miana jednego z najlepszych producentów win z regiony Piemont.

Szczepy

Obecnie posiadłość obejmuje 44 hektary winnic. Połowa z nich przeznaczona jest do uprawy jednego z najszlachetniejszych szczepów, Nebbiolo używanego w produkcji znakomitego Barbaresco. To właśnie w regionie Piemontu powstają najlepsze, potężne wina oparte właśnie na odmianie Nebiolo. W winnicy Rizzi uprawiane są także inne cenione szczepy takie jak: Dolcetto, Moscato,  Barbera, Freisa, Chardonnay i Pinot Noir.

Historia

Winnica Rizzi została założona w 1974r. przez Ernesto Dellapiana. Właściciel firmy dorastał rozwijając pasję do ziemi i winnic, dlatego w 1973r. opuścił miasto, aby móc realizować się w produkcji wina. Winnice Rizzi są rozmieszczone po obu stronach wzgórza Cru Rizzi i Cru Nervo. Są solidną i bezpieczną podstawą tworzącą fundamenty firmy. W latach 2004 - 2018 firma Rizzi sukcesywnie powiększała swoje terytorium. Wraz z upływem lat do Ernesto i jego żony Lii do pracy w winnicy dołączyli ich synowie. Jole, doskonale znający się na marketingu i PR, który obecnie w firmie zajmuje się komercją, sprzedażą i zarządzaniem. Drugi syn Enrico, absolwent uprawy winorośli i enologii jest zaangażowany w techniczne zarządzanie gospodarstwem i piwnicą. Filozofia firmy Cantina Rizzi od początku kładzie nacisk na klasycyzm i tradycję, z poszanowanie ekosystemu i środowiska. Cel firmy jest zawsze niezmienny: wzmocnić w winach to, co sezon i terytorium wyraziły owocami.

Klimat / Gleba

Cantina Rizzi poddana jest wpływom klimatu kontynentalnego, który przynosi długie, gorące lata, sięgające późnej jesieni. Jesień jest zazwyczaj chłodna, a zima mroźna. Okolica słynie z porannych i gęstych mgieł. Łagodne wzgórza tworzą wspaniałą ekspozycję, a sprzyjający klimat oraz wapienno - gliniaste podłoże z domieszką piasków, pozwalają wyczarować głównie z Nebbiolo, wyrafinowane i szlachetne wina.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również