BRAK W MAGAZYNIE
Barbaresco Nervo to czerwone wytrawne wino produkowane z winogron Nebbiolo zebranych w Crü Nervo we włoskim Piemoncie. Ten Crü znajduje się pod miejscowością Treiso. Reprezentuje ciągłość z wielkim, pokrytym winoroślami wzgórzem Rizzi i jest miejscem spotkań dwóch najważniejszych Crü Barbaresco (Bernardot i Rizzi). Wszystko tu współpracuje, aby uczynić z tego jedną z najlepszych winnic w całym obszarze Barbaresco. Po pierwsze, winorośl cieszy się doskonałą lokalizacją od strony południowej, a wysokość nad poziomem morza wynosi od 310 do 370 metrów. Ponadto bardzo strome nachylenie sprawia, że praca w winnicy jest trudna, a nawet niebezpieczna, ale także poprawia drenaż, a przede wszystkim zapewnia większą ekspozycję na światło słoneczne. Wreszcie ten idylliczny obraz uzupełnia skład gleby.
Barbaresco Nervo ma barwę soku z granata, z lekką pomarańczową nutą. Czyste i jasne wino z delikatnymi perfumami, eleganckie, pełne i fioletowe jagody, róża i leśne owoce (przede wszystkim malina), a następnie przyprawy (szczególnie cynamon), z żyłką lukrecji. Usta zachwycają piękną gęstą materią, ziemistą, mineralną. Zwrócić uwagę należy na dojrzałe garbniki, które nie męczą, ale słusznie współgrają z ciepłym i słodkim owocem, nie pozbawionym młodzieńczej szorstkości. Wino charakteryzujące się niezwykłą elegancją. Dojrzewało 12 miesięcy w dębowej beczce, a następnie 8-12 miesięcy w betonowym zbiorniku.