Rizzi Cantina - o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica

Siedziba Rizzi mieści się w Treiso, samym sercu regonu Barbaresco i Lange. Jest to miejscowość leżąca na styku pięciu wzgórz, która dominuje nad doliną między strumieniami rzek Seno D'Elvio i Tinella. Firma Rizzi została założona czterdzieści lat temu przez Ernesto Dellapiana i przez ten czas ranga winnicy urosła do miana jednego z najlepszych producentów win z regiony Piemont.

Szczepy

Obecnie posiadłość obejmuje 44 hektary winnic. Połowa z nich przeznaczona jest do uprawy jednego z najszlachetniejszych szczepów, Nebbiolo używanego w produkcji znakomitego Barbaresco. To właśnie w regionie Piemontu powstają najlepsze, potężne wina oparte właśnie na odmianie Nebiolo. W winnicy Rizzi uprawiane są także inne cenione szczepy takie jak: Dolcetto, Moscato,  Barbera, Freisa, Chardonnay i Pinot Noir.

Historia

Winnica Rizzi została założona w 1974r. przez Ernesto Dellapiana. Właściciel firmy dorastał rozwijając pasję do ziemi i winnic, dlatego w 1973r. opuścił miasto, aby móc realizować się w produkcji wina. Winnice Rizzi są rozmieszczone po obu stronach wzgórza Cru Rizzi i Cru Nervo. Są solidną i bezpieczną podstawą tworzącą fundamenty firmy. W latach 2004 - 2018 firma Rizzi sukcesywnie powiększała swoje terytorium. Wraz z upływem lat do Ernesto i jego żony Lii do pracy w winnicy dołączyli ich synowie. Jole, doskonale znający się na marketingu i PR, który obecnie w firmie zajmuje się komercją, sprzedażą i zarządzaniem. Drugi syn Enrico, absolwent uprawy winorośli i enologii jest zaangażowany w techniczne zarządzanie gospodarstwem i piwnicą. Filozofia firmy Cantina Rizzi od początku kładzie nacisk na klasycyzm i tradycję, z poszanowanie ekosystemu i środowiska. Cel firmy jest zawsze niezmienny: wzmocnić w winach to, co sezon i terytorium wyraziły owocami.

Klimat / Gleba

Cantina Rizzi poddana jest wpływom klimatu kontynentalnego, który przynosi długie, gorące lata, sięgające późnej jesieni. Jesień jest zazwyczaj chłodna, a zima mroźna. Okolica słynie z porannych i gęstych mgieł. Łagodne wzgórza tworzą wspaniałą ekspozycję, a sprzyjający klimat oraz wapienno - gliniaste podłoże z domieszką piasków, pozwalają wyczarować głównie z Nebbiolo, wyrafinowane i szlachetne wina.

rok założenia
1974
spec-icon
90,000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Włochy
spec-icon
wiodący szczep
Nebbiolo
spec-icon
44ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Rizzi - Barbaresco
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Rizzi - Barbaresco

2106
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
149,99 zł
Rizzi - Barbaresco Nervo
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Rizzi - Barbaresco Nervo 2010

2107
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
234,99 zł