Barbaresco to czerwone wytrawne wino produkowane z winogron Nebbiolo zebranych w Crü Rizzi we włoskim Piemoncie. Jest to rozległy teren, więc nie jest zaskoczeniem, że istnieją w nim znaczne różnice w charakterystyce gleby, ekspozycji i wysokości. Właśnie dlatego to Barbaresco jest tak szczególne, a wzgórze Rizzi jest bezsprzecznie jednym z najbardziej znanych w subregionie Langhe. Wino ma barwę soku z granatu z pomarańczowymi refleksami typowymi dla Nebbiolo. Nos ma aromatyczny i rześki zapach, z nutami czerwonych owoców i aromatów jagód i ziół, z nutami kwiatowymi i pikantnymi. Na podniebieniu ma świetną fakturę i taninową strukturę, z przyjemną słodyczą, delikatnością, elegancją, świetną równowagą i drobnymi taninami oraz długim finiszem, owocowym i żywym. Wino dojrzewało 12-15 miesięcy w dębowej beczce, następnie 8 miesięcy w betonowym zbiorniku.
- Nasza oferta
- B2B
- Producenci
- Blog
- Kontakt
Rizzi - Barbaresco
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Włochy
- Region
- Piemont
- Szczep
- Nebbiolo
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 14%
- Temperatura podawania
- 16-18 °C
Opis
o producencie wina
Rizzi Cantina
Winnica
Siedziba Rizzi mieści się w Treiso, samym sercu regonu Barbaresco i Lange. Jest to miejscowość leżąca na styku pięciu wzgórz, która dominuje nad doliną między strumieniami rzek Seno D'Elvio i Tinella. Firma Rizzi została założona czterdzieści lat temu przez Ernesto Dellapiana i przez ten czas ranga winnicy urosła do miana jednego z najlepszych producentów win z regiony Piemont.
Szczepy
Obecnie posiadłość obejmuje 44 hektary winnic. Połowa z nich przeznaczona jest do uprawy jednego z najszlachetniejszych szczepów, Nebbiolo używanego w produkcji znakomitego Barbaresco. To właśnie w regionie Piemontu powstają najlepsze, potężne wina oparte właśnie na odmianie Nebiolo. W winnicy Rizzi uprawiane są także inne cenione szczepy takie jak: Dolcetto, Moscato, Barbera, Freisa, Chardonnay i Pinot Noir.
Historia
Winnica Rizzi została założona w 1974r. przez Ernesto Dellapiana. Właściciel firmy dorastał rozwijając pasję do ziemi i winnic, dlatego w 1973r. opuścił miasto, aby móc realizować się w produkcji wina. Winnice Rizzi są rozmieszczone po obu stronach wzgórza Cru Rizzi i Cru Nervo. Są solidną i bezpieczną podstawą tworzącą fundamenty firmy. W latach 2004 - 2018 firma Rizzi sukcesywnie powiększała swoje terytorium. Wraz z upływem lat do Ernesto i jego żony Lii do pracy w winnicy dołączyli ich synowie. Jole, doskonale znający się na marketingu i PR, który obecnie w firmie zajmuje się komercją, sprzedażą i zarządzaniem. Drugi syn Enrico, absolwent uprawy winorośli i enologii jest zaangażowany w techniczne zarządzanie gospodarstwem i piwnicą. Filozofia firmy Cantina Rizzi od początku kładzie nacisk na klasycyzm i tradycję, z poszanowanie ekosystemu i środowiska. Cel firmy jest zawsze niezmienny: wzmocnić w winach to, co sezon i terytorium wyraziły owocami.
Klimat / Gleba
Cantina Rizzi poddana jest wpływom klimatu kontynentalnego, który przynosi długie, gorące lata, sięgające późnej jesieni. Jesień jest zazwyczaj chłodna, a zima mroźna. Okolica słynie z porannych i gęstych mgieł. Łagodne wzgórza tworzą wspaniałą ekspozycję, a sprzyjający klimat oraz wapienno - gliniaste podłoże z domieszką piasków, pozwalają wyczarować głównie z Nebbiolo, wyrafinowane i szlachetne wina.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również