Zestaw win na romantyczny wieczór z okazji Walentynek i nie tylko
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie...
Kadarka - czerwony szczep winorośli właściwej szeroko uprawiany na Węgrzech i Półwyspie Bałkańskim. Największe jej uprawy znajdują się w Bułgarii, gdzie występuje pod nazwą Gamza. Jest też najczęściej występującą odmianą winorośli na Węgrzech, gdzie do lat 80 XX wieku była podstawowym składnikiem najsłynniejszego, poza Tokajem, wina węgierskiego...
Kadarka - czerwony szczep winorośli właściwej szeroko uprawiany na Węgrzech i Półwyspie Bałkańskim. Największe jej uprawy znajdują się w Bułgarii, gdzie występuje pod nazwą Gamza. Jest też najczęściej występującą odmianą winorośli na Węgrzech, gdzie do lat 80 XX wieku była podstawowym składnikiem najsłynniejszego, poza Tokajem, wina węgierskiego – Egri Bikaver. Do dziś Kadarka jest dopuszczalnym składnikiem Byczej Krwi z Egeru, jednak w większości została wyparta przez łatwiejszy w uprawie Kekfrankos. Jakościowe wino z Kadarki jest zazwyczaj lekkie, przyjemnie owocowe, z wyraźnymi akcentami malin i truskawek, wzbogacone o akcenty pieprzne i korzenne. Styl wina można porównać do win produkowanych z Pinot Noir, a jej lekki charakter sprawia, że wykorzystuje się ja także do produkcji win różowych.
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Jakże inna jest ta Kadarka od win, które kojarzymy z marketowych półek. To wino pochodzące z wulkanicznych gleb Egeru, wyprodukowane przez specjalistę czystej wody – Josefa Hagymasiego. Wino prezentuje purpurowo-rubinową barwę, przyjemny i intensywny zapach truskawek, malin i róż wzbogacony aromatem korzennych...
Wysokiej klasy czerwone, wytrawne wino z Egeru. Ta węgierska mieszanka to słynny Egri Bikaver, którego podstawą jest odmiana Kekfrankos, a towarzyszą jej Cabernet Sauvignon i Franc, Pinot Noir, Syrah, Merlot oraz Kadarka. Wino charakteryzuje głębia i złożoność aromatu oraz smaku. Czuć tu dojrzałe jeżyny, borówki, wiśnie i porzeczkę. Całość uzupełnia...
Wino czerwone, wytrawne ze szczepów: Kekfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Kadarka. Bogaty, złożony bukiet. W nosie czarne jagody uzupełnione wulkaniczno-leśnymi nutami ściółki. Morwa, porzeczka, sosna - na podniebieniu żywica, ściółka leśna, chilli i czekolada. Dojrzały charakter. Elegancki, wyrafinowany Egri Bikaver. Wino będzie pasowało do...
Górna część doliny Porkoláb-völgy składa się z zachodnich stoków i wietrznego wzgórza. Tam Heimannowie sadzą nowo wybrane klony Kadarki. Każdy z 7 nowych klonów jest wybierany i fermentowany osobno aby stworzyć Kadarkę Porkoláb-völgy 2018. W nosie aromat suszonych kwiatów i jagód. W ustach pudrowa, subtelna tanina, owoce leśne i zrównoważona kwasowość....
Niezwykle bogaty Egri Bikaver. Wino ze Świętej Góry. Przygotowane z pięciu szczepów: Kékfrankos 33%, Merlot 29%, Pinot noir 24%, Syrah 9%, Kadarka 5% Nos dojrzały, ostry, owocowy - przede wszystkim morwa i żurawina - z nutami świeżego dżemu truskawkowego. Wyjątkowo niezwykła, zadziwiająco wyważona konstrukcja. Miękkie, bardzo długie, żywe kwasy. Na...