Nowy Toth Ferenc - Kadarka 2017 Zobacz większe

Toth Ferenc - Kadarka 2017

16045

Nowy produkt

Lekka Kadarka o miękkiej kwasowości i schowanych taninach. Całość jest dojrzała, ultraowocowa, lekko pikantna, czarowna i bardzo łatwa w piciu.

Średnio intensywny rubinowy kolor. W nosie wiśnia i kwiaty (tulipan), a następnie słodkawy, ciasteczkowy aromat wynikający ze starzenia wina w dębowej beczcze. Na podniebieniu smak syropu owocowego i dżemu. Na finiszu odrobina cierpkości dopełniona słodkimi przyprawami.

Winogrona zebrano na początku października 2017. Maceracja trwała 14 dni. Wino leżakowało w dębowych beczkach o pojemności 20 hl przez 11 miesięcy. Butelkowane w grudniu 2018 roku.

Kadarka polecana do lekkich dań przyprawionych papryką. 

Więcej szczegółów

37,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Toth Ferenc Pinceszed
Toth Ferenc Pinceszed

Opis

KolorCzerwone
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionEger
SzczepKadarka
Objętość750ml
Zawartość alkoholu12,5%
Temperatura podawania16-18 °C

Toth Ferenc Pinceszed

30-hektarowa rodzinna posiadłość istnieje od 1983 roku, a jej założycielem jest Ferenc Tóth. Obsesyjny winiarz, ambasador Kadarki, marzyciel, zdobywca prestiżowych nagród. W uznaniu swojej pracy został wybrany Eger Winemaker of the Year 2012 w 2013 i Eger Wine Producer of the Year 2017 w 2018. Żona daje mu wielką siłę i we wszystkim pomaga. Wiele lat temu wyruszyli razem po winogrona i wino, razem budując rodzinną farmę.

Dziś kierowanie winiarnią oddał w ręce córki Katalin, która skupia się na tradycyjnych dla regionu odmianach takich jak leányka i kadarka oraz flagowych mieszankach csillag i bikavér. Wina reprezentują więc ciekawy, klasyczno-nowoczesny styl egerski. 

Dziś winiarnia to blisko 30 hektarów winnic na najlepszych stokach Egeru - doskonałe tereny, które stwarzają możliwość produkcji wysokiej jakości win.

Opinie

Napisz opinię

Toth Ferenc - Kadarka 2017

Toth Ferenc - Kadarka 2017

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne
  • Kolor: Czerwone
  • Kraj pochodzenia: Węgry
  • Zawartość alkoholu: 12,5%
  • Temperatura podawania: 16-18 °C
  • Produkowane ze szczepu: Kadarka
  • Region: Eger
  • Cukier resztkowy: 0,8 g/l

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: