Niezwykle bogaty Egri Bikaver. Wino ze Świętej Góry. Przygotowane z pięciu szczepów: Kékfrankos 33%, Merlot 29%, Pinot noir 24%, Syrah 9%, Kadarka 5%
Nos dojrzały, ostry, owocowy - przede wszystkim morwa i żurawina - z nutami świeżego dżemu truskawkowego. Wyjątkowo niezwykła, zadziwiająco wyważona konstrukcja. Miękkie, bardzo długie, żywe kwasy. Na podniebieniu mnóstwo owoców, lukrecji, ziół w połączeniu z nieuchronnym kredowym i glebowym charakterem. Długi, prawie nigdy nie kończący się finisz. Niezapomniane przeżycie na zawsze.
Wino w ocenie specjalistów:
“Nagy Eged Hegy 2016 – najlepsze wino, jakie piłem w 2020 roku, choć najlepsze dopiero przed nim, pogadamy za dziesięć lat”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus