Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
St. Andrea to butikowa winiarnia z regionu Egeru zaliczana do najlepszych w całych Węgrzech. Znajduje się w Egerszalok, u podnóża Gór Bukowych, kilkanaście kilometrów na południe od historycznego miasta Eger. Jej właścicielem jest Gyorgi Lorincz, który produkcją wina zajął się na początku XXI wieku. Strategia Lorincza to osiągnięcie wysokiego poziomu win oraz utrzymanie go przez długie lata. To pierwsze przyszło stosunkowo łatwo – już pierwsze roczniki zyskały uznanie krytyków i konsumentów na rynku krajowym, a następnie międzynarodowym. Od tego czasu wina St. Andrea były wielokrotnie nagradzane na konkursach winiarskich, a sam Gyorgi wielokrotnie otrzymywał tytuł Winiarza Roku na Węgrzech i nie tylko (m. in. od polskiego Magazynu Wino w 2006 roku). Dziś pracuje wspólnie z synem nad specjalnościami winnicy, którymi są słynne egerskie mieszanki: Egri Bikaver oraz jego biały odpowiednik Egri Csillag. Docelowo to właśnie one z wyróżnieniem konkretnych parcel będą w przyszłości najważniejsze. Połączenie chłodniejszego klimatu wiosną, wysokości stoków wulkanicznych gleb sprawia, że tutejsze wina są złożone, gładkie i eleganckie. To wraz z Bolyki i Petreny kolejna w Egerze para ojciec - syn pracująca razem na wspólny winiarski sukces.
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Ten Egri Bikaver to blend pięciu szczepów: Kekfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon i Turan. Wino dojrzewało przez 13 miesięcy w stalowej kadzi. Brak kontaktu z dębową beczką wpłynał na charakter tego lekkiego i nieco pikantnego wina, które zostało oparte na strukturze owocu. Dostajemy tu zatem...
To białe wytrawne wino z Węgier to Egri Csillag – biała wersja słynnej Byczej Krwi z Egeru. Mamy tu zatem kupaż kilku szczepów: Olaszrizling, Chardonnay, Kiraleanyka, Pinot blanc, Zengo, Viognier, Sauvignon Blanc. Wino po procesie fermentacji dojrzewało 5 miesięcy w kadzi stalowej. W efekcie powstało wino świeże i orzeźwiające. Charakteryzuje je aromat...
Wysokiej klasy czerwone, wytrawne wino z Egeru. Ta węgierska mieszanka to słynny Egri Bikaver, którego podstawą jest odmiana Kekfrankos, a towarzyszą jej Cabernet Sauvignon i Franc, Pinot Noir, Syrah, Merlot oraz Kadarka. Wino charakteryzuje głębia i złożoność aromatu oraz smaku. Czuć tu dojrzałe jeżyny, borówki, wiśnie i porzeczkę. Całość uzupełnia...
Węgierskie białe wino wytrawne. Egerska mieszanka białych szczepów lokalnych i międzynarodowych składająca się z Chardonnay, Harslevelu, Sauvignon Blanc oraz Rieslinga. Wielkie białe wino o solidnej budowie, wyrazistej kwasowości, pełne nut dojrzałych owoców takich jak jabłko, gruszka i mango. W ustach aromaty owocowe uzupełniają akcenty mineralne oraz te...
Wino czerwone, wytrawne ze szczepów: Kekfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Kadarka. Bogaty, złożony bukiet. W nosie czarne jagody uzupełnione wulkaniczno-leśnymi nutami ściółki. Morwa, porzeczka, sosna - na podniebieniu żywica, ściółka leśna, chilli i czekolada. Dojrzały charakter. Elegancki, wyrafinowany Egri Bikaver. Wino będzie pasowało do...
Wielkie wino wielkiego producenta. Zdaniem wielu najlepszego w Egerze. Podłączamy się pod tą opinię. Wino zaskakuje od początku. Owoc ustępuje miejsca kakao, czekoladzie i kawie. Dodatkowo wyczywalne wyraźnie są akcenty takie jak tytoń, skóra, korzenne przyprawy w otoczeniu kipiących dojrzałych czerwonych owoców podlanych nalewką. Temu winu bliżej do...
Egri Bikaver z winnicy Nagy-Eged z fantastycznego rocznika. Fermentacja alkoholowa w zbiornikach ze stali nierdzewnej; dojrzewanie: 18 miesięcy w 500-litrowych dębowych beczkach. Żywe, długie, złożone wino. W ustach wybucha bomba owocowa: wiśnie, porzeczki, tytoń, czekolada, wanilia. Wino mocne, głębokie, wyważone. Niezwykle eleganckie i...
Wina z Egeru nie muszą być czerwone. Owszem, to dzięki nim region osiągnął sławę, ale klienci domagali się win białych, więc powstał Egri csillag, czyli biała odpowiedź na bikavera, w której co najmniej połowę muszą stanowić szczepy węgierskie. St. Andrea, robi jedne z najlepszych. Maria - to mieszanka Furminta i Chardonnay, pochodząca z...
Wino czerwone wytrawne - prawdziwie egerski styl z jego ekscytującym i złożonym charakterem - zostało stworzone przez György Lőrincz jr. Ten Egri Bikavér z pięciu szczepów, pochodzących z różnych parceli z różnymi typami gleby (morski osad wapienny, wulkaniczny i gliniasty) zapewnia wyjątkowe, eleganckie doznania. W nosie zapachy: morwa, dojrzała wiśnia...
Igazán jest mieszanką pięciu różnych odmian winorośli, pochodzi z jednej winnicy i jest leżakowany przez co najmniej 18 miesięcy. Głęboki rubinowy kolor. Wędzony, pikantny nos ze śliwkami i czarnymi wiśniami. Na podniebieniu słodka przyprawa goździkowo-cynamonowa, ciemne owoce, posmak dymu i odrobina maślanki. Mięta i zielone zioła. Dobrze zintegrowana...
Niezwykle bogaty Egri Bikaver. Wino ze Świętej Góry. Przygotowane z pięciu szczepów: Kékfrankos 33%, Merlot 29%, Pinot noir 24%, Syrah 9%, Kadarka 5% Nos dojrzały, ostry, owocowy - przede wszystkim morwa i żurawina - z nutami świeżego dżemu truskawkowego. Wyjątkowo niezwykła, zadziwiająco wyważona konstrukcja. Miękkie, bardzo długie, żywe kwasy. Na...