St. Andrea -  “Akutyafajat” Egri Bikaver 2019

St. Andrea - Akutyafajat Egri Cuvee 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
14-16 °C

44,99 zł

Opis

Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. To wino to blend pięciu szczepów: kekfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon i turan. Wino dojrzewało przez 13 miesięcy w stalowej kadzi. Brak kontaktu z dębową beczką wpłynął na charakter tego lekkiego i nieco pikantnego wina. Dostajemy tu zatem intensywny i świeży zapach dojrzałych czerwonych owoców takich jak wiśnie, maliny i truskawki. Usta podążają za nosem, a soczystość owocu i kwasowość ciągle pobudzają zmysły, sprawiając, że ma się ochotę na kolejny kieliszek.


Wino w ocenie specjalistów:
“Hiperowocowy, korzenny, świetnie ułożony”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

St. Andrea

Winnica

St. Andrea to butikowa winiarnia z regionu Egeru zaliczana do najlepszych w całych Węgrzech. Znajduje się w Egerszalok, u podnóża Gór Bukowych, kilkanaście kilometrów na południe od historycznego miasta Eger. Jej właścicielem jest dr Gyorgi Lorincz, który profesjonalną produkcją wina zajął się na początku XXI wieku. Strategia Lorincza to produkcja wysokojakościowych win czerwonych i białych, które będą odzwierciedlać Egerskie terroir. Już pierwsze roczniki zyskały uznanie krytyków i konsumentów na rynku krajowym, a następnie międzynarodowym. Nazwa St. Andrea pochodzi od imienia żony właściciela. Ponadto, w zestawieniu 50 najlepszych win świata nagrodzonych przez Decanter w 2021 znalazło się po raz pierwszy wino z Węgier, właśnie od St. Andrea. To najwyższej klasy Egri Bikaver Nagy-Eged Dűlő Grand Superior 2017. Gratulujemy!

Szczepy

St. Andrea specjalizuje się w winach świetnie oddających charakterystykę regionu, dlatego pierwsze skrzypce odgrywają tutaj szczepy wchodzące w skład win Egri Bikavér (w tym konkretnym przypadku Kekfrankos) oraz białego odpowiednika Egri Csillag (Olaszrizling). Pozostałe nasadzenia to m.in. Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Kadarka, Syrah a także Pino Blanc, Chardonnay i Viognier. 

Historia

Założyciel winnicy, György Lőrincz ukończył Uniwesytet Rolniczy, po czym pracował jako enolog. Pierwsze próby produkcji domowego wina zaczęły się w latach '90, natomiast pierwszy raz nazwy użyto w konkursie winiarskim w Egerze w 1999r., w którym St. Andrea otrzymała złoty medal. To pchnęło rodzinę Lőrincz w kierunku profesjonalizacji swojej pasji. Od tego czasu wina St. Andrea były wielokrotnie nagradzane na konkursach winiarskich, a sam Gyorgi wielokrotnie otrzymywał tytuł Winiarza Roku na Węgrzech i nie tylko (m. in. od polskiego Magazynu Wino w 2006 roku). Dziś w rozwój winnicy zaangażowany jest również Gyorgi junior, który zanim dołączył do rodzinnego przedsięwzięcia zdobywał doświadczenie w winnicach zlokalizowanych w TokajuKrems (Austria) oraz Marlborough (Nowa Zelandia). St. Andrea wraz z Bolyki i Petreny kolejna w Egerze para ojciec - syn pracująca razem na wspólny winiarski sukces.

Klimat / Gleba

Na klimat Egeru mocno wpływa obecność Gór Bukowych. To lokalne górskie wiatry, chronią przed zimowymi przymrozkami natomiast po upalnych letnich i jesiennych dniach przynoszą chłodne noce, co pozwoli zachować i zachować delikatną elegancką kwasowość i przede wszystkim owocowe aromaty wina. Ta kwasowość i długo utrzymujący się smak to wizytówka Egeru. St. Andrea uprawia wino w czterech różnych miejscowościach, w ramach dziewięciu winnic. W większości podłoże stanowi wulkaniczna tufa ryolitowa.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również